Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 21-05-2018

08:37 21/5/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Εκθέσεις

Καλοί οι οιωνοί της Γενικής Εμπορικής Έκθεσης ΑΜ-Θ

Με καλούς οιωνούς έκλεισε χθες τις πύλες της η 25η Γενική Εμπορική Έκθεση Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, με πολύ ικανοποιητικό αριθμό επισκεπτών, αλλά εκθετών που πέτυχαν εμπορικές συμφωνίες.

Οι διοργανωτές πέτυχαν να διώξουν το νοσηρό κλίμα των τελευταίων ετών, με το να υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις για την διοργάνωση της, η, μη, ενώ υπήρξαν και χρονιές που δεν λειτούργησε η Έκθεση.
Επίσης οι διοργανωτές καταλήγουν πως ο Μάϊος -και όχι ο Οκτώβριος-είναι ο πλέον κατάλληλος μήνας για την λειτουργία της Έκθεσης.
Ξάφνισε

ευχάριστα η έντονη παρουσία εκθετών από τη Ροδόπη, καθώς και η παρουσίαση της μαγειρικής τέχνης με παραδοσιακές συνταγές από τα τοπικά προϊόντα της ΑΜ-Θ, από τους μελλοντικούς Αρχιμάγειρες του Δημόσιου ΙΕΚ Κομοτηνής.
Η Διευθύντρια του ΙΕΚ Κομοτηνής, οι Καθηγητές της Σχολής και οι σπουδαστές, δηλώνουν πρόθυμοι, μετά την ανταπόκριση του κόσμου και με την κατάλληλη συνεργασία με την ΤΑ και τους φορείς, για την διοργάνωση ενός φεστιβάλ γεύσεων της περιοχής!

Κυβέρνηση-Πολιτική

Η ΑΜ-Θ σήμερα για επόμενη φάση του Εξοικονομώ κατ’οίκον

Στην επόμενη φάση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων περνά το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ», ενεργοποιώντας τη δυνατότητα αίτησης χρηματοδότησης από τραπεζικό ίδρυμα.
Στις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.exoikonomisi.ypen.gr ενεργοποιείται η επιλογή λήψης ή μη δανείου. Εφόσον ο ενδιαφερόμενος επιλέξει:
•τη λήψη δανείου, θα ακολουθεί (εντός 30 ημερών) πιστοληπτικός έλεγχος από την εμπλεκόμενη τράπεζα, ώστε (εντός 75 ημερών) να εγκριθεί το δάνειο.
•τη μη λήψη δανείου, η αίτηση θα προωθείται προς οριστική υπαγωγή.
Για την αποφυγή φόρτου στο πληροφοριακό σύστημα, θα ακολουθηθεί και πάλι ο διαχωρισμός της επικράτειας σε τρεις ομάδες και η τμηματική ενεργοποίηση της συγκεκριμένης επιλογής, με την ΑΜ-Θ να είναι πρώτη, από σήμερα στις 12 το μεσημέρι.

Κόμματα
Καθυστερήσεις στις συντάξεις χηρείας εντοπίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

«Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις» στις συντάξεις χηρείας που «κρατούν με αυτόν τον τρόπο χιλιάδες δικαιούχους σε καθεστώς αδιεξόδου», διαπιστώνουν 58 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υπογράφουν ερώτηση στην ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας για τις ενέργειες, ώστε να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα η έκδοση. Ανάμεσά τους και οι βουλευτές της περιφέρειας ΑΜ-Θ Χ. Ζεϊμπέκ και Γ. Στογιαννίδης , Γκαρά Αναστασία (Νατάσα),Ρίζος Δημήτριος, Μορφίδης Κωνσταντίνος, Εμμανουηλίδης Δημήτριος.

Εκδήλωση με τον οργανωτικό Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη

Σήμερα στις 19:00 ο ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους του σε ανοιχτή συγκέντρωση στο ξενοδοχείο Ορφέας για ενημέρωση και συζήτηση όσον αφορά στις πολιτικές εξελίξεις και σε θέματα Αυτοδιοίκησης.
Στη συγκέντρωση θα παρευρεθεί ο οργανωτικός γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Καραγεώργος.

Επιχειρήσεις
Sunlight: Το Σεπτέμβριο επαναλειτουργεί η κατεστραμμένη πτέρυγα στο Όλβιο Ξάνθης

Την εκτίμηση ότι το Σεπτέμβριο θα επαναλειτουργήσει η πτέρυγα που καταστράφηκε στη φωτιά της Πρωτομαγιάς και ότι το πρώτο τρίμηνο του 2019 θα έχει αποκατασταθεί πλήρως η λειτουργία, κάνει με ανακοίνωσή της η Sunlight.
Παράλληλα αναφέρεται στις ασφαλιστικές καλύψεις που υπάρχουν, διαβεβαιώνει ότι τόσο οι συμβάσεις της θα εκπληρωθούν στο ακέραιο όσο και όλες τις οι υποχρεώσεις ενώ, παράλληλα, ζητά να επανέλθει στο χρηματιστήριο της Αθήνας, η διαπραγμάτευση των ομολογιών της.

ΔΠΘ
Ολοκληρώθηκε το συνέδριο του ΔΠΘ και του Πανεπιστημίου Κύπρου για την τουρκική λογοτεχνία στην Ελλάδα και την Κύπρο

Με επιτυχία και σημαντική προσέλευση ολοκληρώθηκε το συνέδριο που συνδιοργάνωσαν Το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου (Λευκωσία) και το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού των Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Κομοτηνή) με τίτλο «Γνωριμία με τον γείτονα μέσα από τη λογοτεχνία: Η τουρκική λογοτεχνία στην Ελλάδα και την Κύπρο».
Η πρώτη μέρα του συνεδρίου, ήταν αφιερωμένη στην μετάφραση και της δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μεταφραστές.
Επισημάνθηκε, ότι είναι ελάχιστοι οι μεταφραστές που μπορούν να μεταφράσουν με άνεση έργα της Τουρκικής λογοτεχνίας αλλά και της Ελληνικής λογοτεχνίας, στην Τουρκία Ελλάδα και Κύπρο .
Η δεύτερη μέρα του συνεδρίου , είχε τέσσερεις συνεδρίες που επικεντρώθηκαν στα θέματα και τις τάσεις της σύγχρονης τουρκικής λογοτεχνίας και την τουρκόφωνη λογοτεχνία, στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μουσταφά ,στην δεύτερη μέρα του συνεδρίου, πραγματοποίησε μια σύντομη ομιλία ,χαιρετώντας την σπουδαία πρωτοβουλία που ανέλαβαν τα πανεπιστήμια της Κύπρου και της Ελλάδας.
Ο Γιώργος Σαλακίδης από το Τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού των Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και αξιολογώντας της εργασίες του συνεδρίου, σημείωσε ότι ο βασικός στόχος του συνεδρίου ήταν να φέρει σε επαφή ανθρώπους, που ενδιαφέρονται για την τύχη της τουρκικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και για μια πιο ουσιαστική γνωριμία των γειτονικών λαών μέσα από μια διαφορετική θέαση της πραγματικότητας, όπως αυτή που προσφέρει η λογοτεχνία, αυτό επιτεύχθηκε , δημιούργησε γόνιμους προβληματισμούς και πεδία συνεργασίας μεταξύ τον δυο πανεπιστήμιων κυρίως στο θέμα τον μεταφράσεων.
Τέλος ο κ. Σαλακίδης επίσης τόνισε ότι όλες οι εισηγήσεις θα δημοσιεύουν σε μορφή ενός μικρού βιβλίου.

Αυτοδιοίκηση
Σήμερα η προκήρυξη – πρόσκληση για τη φιλοξενία παιδιών στους δημοτικούς και παιδικούς σταθμούς της χώρας

Σήμερα ανακοινώνεται η προκήρυξη – πρόσκληση για τη φιλοξενία παιδιών στους δημοτικούς και παιδικούς σταθμούς της χώρας για την περίοδο 2018-2019 και θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα. Στη φετινή χρονιά αναμένεται να εγκριθεί η φιλοξενία 110.000 νηπίων, που θα ανακοινωθούν μέχρι το Σεπτέμβριο.

Πρωτογενής Τομέας

Ενημερωτικές συσκέψεις διοργανώνουν οι Κτηνοτροφικοί σύλλογοι της ΑΜ-Θ, στις έδρες των περιφερειακών κοινοτήτων. Βασικό θέμα των συσκέψεων αυτών είναι οι συνέπειες για την Ελληνική Κτηνοτροφία από τη ραγδαία πτώση των τιμών παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα και κρέας, αιτίες και αφορμές της πτώσης, τρόποι και προτάσεις για την αντιμετώπισή της.
Σήμερα θα λάβουν χώρα σε Δράμα και Καβάλα και τις επόμενες μέρες στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες.

ΕΛΑΣ
Εκλογές στην Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης

Ενωτική κίνηση Αστυνομικών Ροδόπης και Ενωτικός Συνδυασμός Αστυνομικών Ροδόπης, είναι οι δύο συνδυασμοί που συμμετέχουν στις Εκλογές της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων,των οποίων η υποψηφιότητα ανακηρύχθηκε πρόσφατα από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης.
Οι εκλογές ξεκίνησαν χθες και θα ολοκληρωθούν σήμερα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Αστυνομικού Μεγάρου Κομοτηνή.
Κατά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, ο εκλογέας πρέπει να φέρει μαζί του το Δελτίο ταυτότητας.

Εκπαίδευση
Έως τις 31 Μαΐου οι αιτήσεις εγγραφής και δήλωση προτίμησης για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

Έως τις 31 Μαΐου 2018 και ώρα 14:00 θα μπορούν οι μαθητές/τριες που επιθυμούν να εγγραφούν, να ανανεώσουν την εγγραφή τους ή να μετεγγραφούν σε οποιαδήποτε τάξη Δημοσίων Ημερησίων και Εσπερινών ΓΕ.Λ. -ΕΠΑ.Λ. για το σχολικό έτος 2018-2019, να υποβάλλουν «Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής – Δήλωση Προτίμησης».
Οι αιτήσεις γίνονται μέσω της εφαρμογής e-εγγραφές στην ηλεκτρονική διεύθυνση: e-eggrafes.minedu.gov.gr, συμπληρώνοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

Αστυνομικό Δελτίο
Σύλληψη διαρρηκτών στην Ξάνθη

Συνελήφθησαν στην Ξάνθη, δύο ημεδαποί, ηλικίας 30 και 23 ετών, διότι εντοπίστηκαν να έχουν διαρρήξει αποθήκη οικίας και να έχουν αφαιρέσει από το εσωτερικό της διάφορα μεταλλικά αντικείμενα και καλώδια. Κατασχέθηκαν όλα τα αφαιρεθέντα αντικείμενα, τα οποία αποδόθηκαν στον δικαιούχο τους.

Σύλληψη 4 Πακιστανών για διακίνηση μη νόμιμων μεταναστών

Συνελήφθησαν 4 υπήκοοι Πακιστάν κατηγορούμενοι για παράνομη μεταφορά και παράνομη κατακράτηση μη νόμιμων μεταναστών, μετά από κινητοποίηση των Αστυνομικών του τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ξάνθης
Οι δράστες κατακρατούσαν παράνομα 14 αλλοδαπούς, σε εγκαταλελειμμένο οίκημα στην περιοχή Λιβαδίου Ξάνθης
Οι αλλοδαποί κατακρατούνταν παράνομα μέχρις ότου οι συγγενείς τους καταβάλουν τα χρήματα για την μεταφορά τους από την Τουρκία στο εσωτερικό της Ελλάδας
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ξάνθης.

Συνελήφθη 66χρονος ημεδαπός για κατοχή λαθραίων τσιγάρων

Συνελήφθη στην Κομοτηνή 66χρονος ημεδαπός, για κατοχή 100 πακέτων λαθραίων τσιγάρων. Μάλιστα σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί εθνικού τελωνειακού κώδικα.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Κομοτηνής.

Συνελήφθη 31χρονος διακινητής υπήκοος Βουλγαρίας

Συνελήφθη στην Εγνατία Οδό Κομοτηνής – Ξάνθης, 31χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Βουλγαρίας, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας οχτώ (8) μη νόμιμους μετανάστες, υπηκόους Ερυθραίας.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου.

www.ert.gr

Keywords
ειδήσεις, ΕΡΤ, ιεκ, ηλεκτρονική, τραπεζες, συριζα, sunlight, αθηνα, δπθ, κυπρος, ελλαδα, κομοτηνη, μετάφραση, δραμα, καβαλα, εκλογες, μαΐου, minedu, gov, ξανθη, συλληψεις, ημεδαπός, ert, εθνικη τραπεζα, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, χρηματιστηριο, σταση εργασιας, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, minedu.gov.gr, φωτια, τραπεζα κυπρου, τελος του κοσμου, κυπρος εκλογες, βουλευτες, ημεδαπός, μετάφραση, ηλεκτρονική, αιτηση, δπθ, εμπορικη, ηγεσια, θεμα, θρακη, ιεκ, κυπρου, προγραμμα, τυχη, ωρα, minedu, αιτησεις, γαλα, γινονται, γειτονα, γνωριμια, δανειο, διευθυνση, δυνατοτητα, δηλωση, εγνατια, εγγραφη, εγγραφες, αιθουσα, εκθεση, εκτιμηση, ενημερωση, εργα, επα, επιτυχια, ετων, ετος, ζητα, ιδρυμα, ομιλια, κινηση, κλιμα, λειτουργια, ληψη, λογοτεχνια, μαΐου, μακεδονια, μορφη, ξενοδοχειο, οιωνοι, οκτωβριος, ορφεας, πακισταν, παρουσιαση, πεδια, κτηνοτροφια, πυλες, συζητηση, συγκεντρωση, συλλογοι, τμημα, τουρκια, υπηκοος, φεστιβαλ, κωνσταντινος, αφορμες, ενωση, gov.gr, gov, χωρα, κρεας, ομαδες, ριζος, sunlight, τραπεζα, θεματα
Τυχαία Θέματα