Ειδήσεις από την ΕΡΤ Καβάλας

10:24 2/8/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Δελτίο τοπικών ειδήσεων

** Σύσκεψη φορέων πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ (1 Αυγούστου 2018) στο Ζυγό Καβάλας , με πρωτοβουλία της Πολιτικής Προστασία της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, με σκοπό τη λήψη άμεσων και τα κατάλληλων μέτρων ώστε να προληφθούν οι δασικές πυρκαγιές και να θωρακιστεί ο οικισμός και οι γύρω περιοχές από έναν τέτοιο κίνδυνο. Κατά τη σύσκεψη, αποφασίστηκε: Η διαπλάτυνση του δρόμου ο οποίος χωρίζει το χωριό από το δάσος. Καθαρισμός των αντιπυρικών ζωνών. Ενημέρωση για το κλείσιμο των δρόμων οι οποίοι οδηγούν στο δάσος όταν κηρυχτεί απαγόρευση κυκλοφορίας στο δάσος.

Αίτημα προς το Δασαρχείο για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στις παρυφές του χωριού με το φύτεμα βραδύκαυστων δέντρων. Αποκατάσταση των δασικών δρόμων οι οποίοι υπέστησαν ζημιές από τις βροχές. Καθαρισμός των ιδιωτικών οικοπέδων, καθώς και των κοινόχρηστων οικοπέδων από τον δήμο.

** Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστου Μέτιου, τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια (ΤΧΣ) δέκα Δήμων της Περιφέρειας – Κομοτηνής, Ορεστιάδας, Νέστου, Αβδήρων, Δράμας, Μαρωνείας-Σαπών, Σαμοθράκης, Δοξάτου, Τοπείρου και Παγγαίου -, συνολικού προϋπολογισμού 5.212.518 ευρώ, θα χρηματοδοτηθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜΘ. Τα δέκα αυτά Τοπικά Χωρικά Σχέδια προέκυψαν μετά από διαδικασία αξιολόγησης. Σύντομα σχεδιάζεται να εκδοθεί νέα πρόσκληση με επαρκείς πόρους ώστε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας να ενταχθεί η χρηματοδότηση των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων και των υπόλοιπων Δήμων της Περιφέρειας.

** Κατά 5% αυξήθηκαν οι διανυκτερεύσεις στην Καβάλα το πρώτο εξάμηνο του 2018, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Συνδέσμου Ξενοδόχων. Η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων της πόλης έφτασε το 59% με τους αλλοδαπούς επισκέπτες (κυρίως Βουλγάρους, Τούρκους, Ρουμάνους και Γερμανούς) να καλύπτουν το 60% των διανυκτερέσεων έναντι 40% των Ελλήνων. Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία, μείωση στις διανυκτερεύσεις τους παρουσιάζουν οι Τούρκοι, οι Ρώσοι, οι Σέρβοι και οι Γάλλοι επισκέπτες. Συνολικά στα ξενοδοχεία της Καβάλας φιλοξενήθηκαν επισκέπτες από 82 διαφορετικές χώρες το 1ο εξάμηνο του 2018.

** Πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Δράμας με στόχο την πρόληψη, την ετοιμότητα, την αντιμετώπιση κινδύνων και την αποκατάσταση ενδεχόμενων καταστροφών. Ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος, ανέλυσε όλες τις ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν και υλοποιούνται, προκειμένου η Δράμα να είναι προστατευμένη και να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις.

** Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης κατέθεσε χθες η Νέα Δημοκρατία, δια του αρμοδίου Τομεάρχη Δικαιοσύνης, Νίκου Παναγιωτόπουλου, με αφορμή τη χθεσινή παραγγελία του κ. Κοντονή προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, με την οποία περιορίστηκε να ζητήσει τον έλεγχο μόνο των ενδεχόμενων πολεοδομικών ευθυνών για την τραγωδία στην Ανατολική Αττική. Στην ερώτηση, που προσδιορίστηκε να συζητηθεί στις 10 Σεπτεμβρίου 2018, επισημαίνεται ότι, δεδομένων των συνθηκών και της σοβαρότητας της υπόθεσης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης όφειλε να ζητήσει τον πλήρη έλεγχο των παραγόντων που οδήγησαν στο θάνατο περισσότερους από 90 συμπολίτες μας, προκειμένου να αποδοθούν οι ευθύνες που ενδεχομένως προκύπτουν για τα πρόσωπα που είχαν σχετική αρμοδιότητα. Επίσης, τονίζεται ότι ο κ. Κοντονής θα έπρεπε να ζητήσει να αναλάβει την υπόθεση έμπειρος Εισαγγελέας Εφετών, λόγω της σοβαρότητας και της συνθετότητάς της, όπως δημόσια ζήτησε και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

** Νεκρό δελφίνι που βρισκόταν σε προχωρημένη σήψη ξεβράστηκε στην ακτή στην παραλία «Γλάστρες» στο Παληό της Καβάλας χθες το πρωί. Αμέσως ειδοποιήθηκε το Λιμενικό σώμα για την καταγραφή του περιστατικού και την ταφή του.

** Για ακόμα μια χρονιά το επιμελητήριο της Καβάλας θα δώσει το παρών στη διεθνή έκθεση της Θεσσαλονίκης που φέτος θα διοργανωθεί για 83η χρονιά, από τις 8 έως τις 16 Σεπτεμβρίου. Με σχετική του ανακοίνωση προσκαλεί τις επιχειρήσεις της περιοχής να δηλώσουν συμμετοχή, δεδομένου ότι τα οφέλη από την συμμετοχή τους σ’ αυτήν είναι πολλά. Όσες θελήσουν να εκθέσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στην ΔΕΘ θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι την Παρασκευή 10 Αυγούστου, με το επιμελητήριο να αναλαμβάνει να καλύψει όλες τις δαπάνες που αφορούν το περίπτερο (ενοικίαση χώρου, κατασκευή και βασική διαμόρφωση του χώρου) καθώς και την μεταφορά των δειγμάτων.

** Ημερίδα με θέμα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ «Ψηφιακό Βήμα» και «Ψηφιακό Άλμα» θα πραγματοποιηθεί στο Επιμελητήριο Καβάλας σήμερα Πέμπτη (2 Αυγούστου 2018) στις 8.00 το βράδυ. Τα δύο προγράμματα αφορούν κάθε μορφή επιχείρησης (πολύ μικρή και μικρομεσαία) καθώς επίσης και τους περισσότερους κλάδους ( όπως μεταποίηση, εμπόριο και υπηρεσίες).

** Ο Αιμίλιος Χειλάκης και o Μανώλης Δούνιας συν-σκηνοθετούν φέτος την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή και έρχονται το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Αυγούστου στις 9.00 το βράδυ στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων στο πλαίσιο του 61ου Φεστιβάλ Φιλίππων. Η νέα μετάφραση είναι του ποιητή Γιώργου Μπλάνα, η πρωτότυπη μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη και τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν η Αθηνά Μαξίμου, ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μιχάλης Σαράντης.

** Μια μεγάλη συναυλία με μουσικούς που ζουν, εργάζονται και δημιουργούν στην Καβάλα θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018 στις 9 το βράδυ στο Φρούριο Καβάλας στο πλαίσιο του 61ου Φεστιβάλ Φιλίππων. Στη συναυλία θα παρουσιαστούν τα «Επαρχιακά μπλουζ νόστου και ερώτων» από το σχήμα των Αδελφών Ευφροσυνίδη, «Βαρέα και Ανθυγιεινά» και «Η νύχτα με συμφέρει», με τραγούδια του πολυοργανίστα και συνθέτη Μιχάλη Πρεπόνη σε ποίηση του Νίκου Καρούζου. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 8 € κανονικό και 5 € μειωμένο.

** Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Θασίων Δρώμενα 2018» το ερχόμενο Σάββατο 4 Αυγούστου, στις 8.00 το βράδυ στο Θεατράκι Θεαγένη στο Λιμένα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τοπικά εδέσματα και παραδοσιακούς χορούς της Θάσου, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Γλαύκος».

** Πραγματοποιήθηκε η έβδομη μεταγραφή της Ένωσης Καλαθοσφαίρισης Καβάλας. Πρόκειται για τον 21χρονο καβαλιώτη σέντερ Γιώργο Τυρεκίδη, με ύψος 2.08. Ο Τυρεκίδης τελείωσε τις σπουδές του στη Γερμανία και τώρα επέστρεψε στην Καβάλα όπου και θα αγωνιστεί τη φετινή σεζόν.

** Η διοικούσα επιτροπή του ποδοσφαιρικού τμήματος του Αθλητικού Ομίλου ΚΑΒΑΛΑ ανακοινώνει την απόκτηση του 27χρονου μεσοεπιθετικού Αλέξανδρου Τσούτση, ο οποίος την περασμένη χρονιά αγωνίστηκε στην Δόξα Δράμας και την Ελβετική Fribourg. Πρόκειται για έναν έμπειρο ποδοσφαιριστή που μετρά 135 συμμετοχές και 11 γκολ στην Football League με τις ομάδες του Πανσερραϊκού, Καλαμαριάς, Δράμας, Ηρακλή Ψαχνών, Α. Ο. Χανιά και Εθνικού.

** Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές με εξασθένηση από το βράδυ προβλέπει για σήμερα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 32 βαθμούς. Ανάλογες θα είναι οι καιρικές συνθήκες και αύριο ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

www.ert.gr

Keywords
ειδήσεις, ΕΡΤ, νεα δημοκρατια, football league, αμθ, νέα, καβαλα, δραμα, αθηνα, θεσσαλονικη, συμμετοχή, ΔΕΘ, θεατρο, μετάφραση, μπλουζ, γκολ, league, ηρακλης, χανια, ert, τελη κυκλοφοριας, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, πυρκαγιες, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, μετάφραση, χωρες, γερμανια, δημοκρατια, εβδομη, εθνικη, θεμα, θρακη, μουσικη, ξενοδοχεια, πλαισιο, προγραμμα, τραγουδια, υψος, αθηνα μαξιμου, αιμιλιος χειλακης, αμθ, αττικη, αφορμη, βραδυ, γκολ, δασος, δελφινι, δοξα, δοξα δραμας, δωσει, δρωμενα, ευρω, εκθεση, ενημερωση, επρεπε, ερχονται, υπηρεσια, υπηρεσιες, υποθεση, ληψη, λιμενικο σωμα, λιμενικο, μακεδονια, μαξιμου, μειωση, μπλουζ, μορφη, νυχτα, ποιηση, πεμπτη, προγραμματα, πρωι, σαββατο, σεζον, συντομα, σηψη, συμμετοχή, σωμα, σχεδια, φεστιβαλ, χριστοδουλος, μποφορ, football league, κυριακη, league, ομαδες, ρωσοι, θερμοκρασια, χειλακης
Τυχαία Θέματα