Εγνατία Οδός: Αναλογικά διόδια ζητούν οι περιφερειάρχες

18:38 12/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Αναλογικό τίμημα και δίκαιο σύστημα διοδίων ζήτησαν οι περιφερειάρχες της Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης και Ηπείρου, προσερχόμενοι στη συνάντηση τους στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με θέμα το σχεδιασμό για τη δημιουργία 38 σταθμών διοδίων συνολικά (επί του άξονα και παράπλευρων) στον οδικό άξονα της Εγνατίας Οδού.

«Αυτή η απόφαση όπως είναι δε μπορεί να γίνει αποδεκτή από εμάς. Εμείς ζητούμε αναλογικό τίμημα για τη χρήση του οδικού δικτύου της Εγνατίας οδού και ταυτόχρονα – και είναι πολύ σημαντικό αυτό – να μας ανακοινωθεί και να ανακοινωθεί

δημόσια πιο είναι το κόστος συντήρησης της Εγνατίας Οδού, με βάση το οποίο θα προκύψει το αναλογικό αντίτιμο από τα διόδια» είπε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε, επίσης, ότι αίτημα των περιφερειαρχών είναι να μην πληρώνουν διόδια για τους χρήστες του οδικού δικτύου, εντός του ίδιου νομού, αλλά να πληρώνουν μόνο οι διερχόμενοι από νομό, σε άλλο νομό.

«Και πάλι, με αναλογικό τρόπο, σε καμία περίπτωση με 38 διόδια και αφού ανακοινωθεί πρώτα επίσημα ποιο είναι το ετήσιο κόστος συντήρησης της Εγνατίας Οδού» συνέχισε ο κ. Τζιτζικώστας και πρόσθεσε: «Αλλιώς, θα θεωρηθεί ότι η προσπάθεια που έχει γίνει της τελευταίας εβδομάδος γίνεται καθαρά και μόνο για να καταστεί η Εγνατία Οδός ελκυστική σε έναν οποιοδήποτε επενδυτή. Εμείς είμαστε εδώ για να διαφυλάξουμε το συμφέρον των πολιτών και να φροντίσουμε αυτή η διαδικασία να μη θέσει σε κίνδυνο την ανάπτυξη της περιοχής μας».

«Κανείς από τους περιφερειάρχες δεν ισχυρίζεται ότι το κόστος θα πρέπει να βαρύνει στο σύνολο του τους Έλληνες φορολογουμένους, αντιθέτως το κόστος για τη λειτουργία της Εγνατίας οδού θα πρέπει να το επιβαρύνονται όσοι τη χρησιμοποιούν. Όμως αυτό να γίνεται με αναλογικό τρόπο να μην λειτουργήσει αντιαναπτυξιακά για την περιοχή μας και ταυτόχρονα με δίκαιο τρόπο» κατέληξε ο κ. Τζιτζικώστας.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης εκτίμησε ότι ο σχεδιασμός «και βάση των χρονοδιαγραμμάτων δεν είναι υλοποιήσιμος», ενώ σημείωσε ότι «το δίκαιο είναι στη αναλογικότητα των διοδίων, όπως ισχύει παντού» και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι η κατεύθυνση είναι και τελικά θα επικρατήσει η λογική της αναλογικότητας. Και μάλιστα με μια προσέγγιση σε επίπεδο ενοτήτων νομών να μην υπάρχουν διόδια. Δηλαδή, να μην πληρώνουν οι κάτοικοι του νομού που θα μπαίνουν στον αυτοκινητόδρομο, διόδια. Νομίζω, εκεί θα βρεθεί και η λύση».

Για έλλειψη «ορθολογικού σχεδιασμού» έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Χρήστος Μέτιος, αποδίδοντας συνολικά ευθύνες στις κυβερνήσεις ακόμη και για την υπάρχουσα κατάσταση, υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει ένας συνολικός, ολοκληρωμένος και δίκαιος σχεδιασμός και πρόσθεσε: «Σαφώς πρέπει να υπάρχουν διόδια, αλλά πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο …Να γίνουν επιτέλους οι σταθμοί εξυπηρέτησης και εφοδιασμού, ώστε να μην υπάρχουν δικαιολογίες σε μεγαλύτερα φορτηγά, βαρέα οχήματα να παρακάμπτουν την Εγνατία και να χάνονται έτσι και έσοδα για την Εγνατία και να αυξάνεται το κόστος στις περιφέρειες για τη συντήρηση του επαρχιακού δρόμου».

«Δε λέμε να μην πληρώσουμε, θα πληρώνουμε, αλλά θα πληρώσουμε αυτά που πρέπει και όχι τιμές ότι να ‘ναι, ιδιαίτερα σε αυτή την εποχή που περνάμε» τόνισε ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης και πρόσθεσε: «Και να είναι ανταποδοτικά, δηλαδή, ότι χρειάζεται για τη συντήρηση».

Δηλώσεις προέδρου Εγνατίας Οδού και εργαζομένων της Εγνατίας Οδού

Στην ΠΚΜ παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της Εγνατίας Οδού και εργαζόμενοι της Εγνατίας Οδού, προκειμένου να ενημερώσουν τους περιφερειάρχες. «Πάνω στον άξονα της Εγνατίας είναι 14 σταθμοί διοδίων, παραμένουν 14, το καινούργιο στοιχείο είναι οι πλευρικοί σταθμοί για να αποφευχθούν οι διαφυγές. Είναι ένας σχεδιασμός του ΤΑΙΠΕΔ, δεν είναι ένας σχεδιασμός του υπουργείου, ούτε της Εγνατίας» δήλωσε στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της Εγνατίας Οδού Α.Ε. Απόστολος Αντωνούδης και πρόσθεσε: «Το καινούργιο σημαντικό στοιχείο που μπαίνει στην ΚΥΑ, για πρώτη φορά, είναι ότι από τη στιγμή που το ελληνικό δημόσιο, το υπουργείο, θα έχει έτοιμη την μελέτη και την εφαρμογή ενός ηλεκτρονικού αναλογικού συστήματος, τότε, αυτομάτως θα περάσουμε σε αυτό την επόμενη μέρα. Επομένως, αν λειτουργήσουμε κάποια στιγμή ακόμη και με κάποια από τα πλευρικά διόδια θα είναι για χρονικό διάστημα λίγων μηνών».

Ενάντια στην παραχώρηση του οδικού άξονα και υπέρ της αναλογικότητας του συστήματος τάχθηκαν οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων της Εγνατίας Οδού, προτείνοντας προς τους περιφερειάρχες, εφόσον πάραυτα παραχωρηθεί ο οδικός άξονας, να μπει όρος στη σύμβαση παραχώρησης ένα μέρος των εισπράξεων από τα διόδια να επιστρέφεται στις περιφέρειες, για τα δικά τους έργα υποδομών στις τοπικές κοινωνίες.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα