XAN: Ο σχηματισμός κυβέρνησης στα Σκόπια δεν είναι αρκετός

Η Κομισιόν δεν μπορεί να προτείνει στο μέλλον την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με τα Σκόπια, παρά μόνο αν τα Σκόπια ξεκινήσουν και πάλι τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν αντιστραφεί, τελματώσει και υπαναχωρήσει τα τελευταία δέκα χρόνια. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα του Επιτρόπου αρμοδίου για τη διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, σήμερα από τις Βρυξέλλες,

λίγο πριν τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των Σκοπίων Ζάεφ, που σήμερα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για επαφές σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Ο Επίτροπος εξέφρασε την άποψη ότι “ο σχηματισμός απλά και μόνο κυβέρνησης δεν αποτελεί επαρκή προϋπόθεση για την απόδοση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων”. Σύμφωνα όμως με τον Επίτροπο, “και τα κράτη μέλη της ΕΕ”, οφείλουν να “κατανοήσουν το μάθημα” πως το να μην υπάρχει μια ξεκάθαρη ευρωπαϊκή προοπτική για τη χώρα αυτή “μπορεί και να συνέβαλε στην επιδείνωση της κατάστασης”.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, ο Επίτροπος διευκρίνισε ότι δεν θέλει να εντρυφήσει στις λεπτομέρειες των διεργασιών πριν από δέκα χρόνια, που σήμερα “αποτελούν επιστημονικό αντικείμενο της πολιτικής ιστορίας”, ωστόσο εξήγησε ότι “προφανώς η τελική ευθύνη βαρύνει όσους δεν προχώρησαν στις μεταρρυθμίσεις”, ή συνέβαλαν στην υπαναχώρηση του κράτους δικαίου.

Ο Επίτροπος επέμεινε ότι ο μόνος τρόπος στο μέλλον, για να υπάρξει βιώσιμη και διατηρήσιμη ειρήνη στην περιοχή, θα πρέπει αφενός οι μεταρρυθμίσεις να φτάσουν σε ένα επίπεδο προόδου που θα είναι πλέον μη αναστρέψιμο, αλλά και μόνο όταν οι χώρες αυτές ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Ως τότε, όπως είπε, η περιοχή θα είναι εύθραυστη.

Επιπλέον, ο Επίτροπος ξεκαθάρισε ότι είναι πολύ πρόωρο να σχολιάσει αν και κατά πόσο η γειτονική χώρα θα μπορούσε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ή την ΕΕ, με το όνομα ΠΓΔΜ.

Keywords
Τυχαία Θέματα