Εγκρίθηκε η Στρατηγική Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης της πόλης

13:40 5/6/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων η Στρατηγική Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) στην περιοχή της πόλης της Κέρκυρας, Δήμου Κέρκυρας με τίτλο «Ολοκληρωμένο Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης (ΟΣΧΑ) για την ανάδειξη της Πόλης της Κέρκυρας ως Διεθνώς αναγνωρίσιμου Πολύ-θεματικού, Πολύ-προϊοντικού και Δημιουργικού Πολιτιστικού Προορισμού».
Το ΟΣΧΑ συγχρηματοδοτείται από το Ε.Τ.Π.Α. και το Ε.Κ.Τ. με τη συνολική Δημόσια Δαπάνη να ανέρχεται σε 71.100.000,00 €, εκ των οποίων τα 27.700.000,00 € αναμένεται να προέλθουν από το ΠΕΠ

Ιονίων Νήσων 2014 – 2020. Αναμένεται, επίσης, να υλοποιηθούν έργα από Λοιπές Πηγές (πλην ΠΕΠ), ύψους 33,7 εκ €, ενώ θα αναζητηθεί επιπλέον χρηματοδότηση από τομεακά προγράμματα ύψους 9,7 εκ. €.
Περιοχή παρέμβασης και στόχοι
Η «περιοχή παρέμβασης» της ΟΧΕ προσδιορίζεται από την «Ενιαία Λειτουργική Αστική Περιοχή» η οποία διαρθρώνεται από το ιστορικό κέντρο της πόλης, τη ζώνη επιρροής του, καθώς και τον πυρήνα της σύγχρονης πόλης της Κέρκυρας.
Στόχοι του Σχεδίου είναι η ανάδειξη ιστορικών στοιχείων της πόλης, η ανάπτυξη της πολιτιστικής – δημιουργικής οικονομίας, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η αστική αναζωογόνηση και η ανάπτυξη αστικού-πολιτιστικού τουρισμού.
Άξονες προτεραιότητας
Ειδικότερα – σύμφωνα και με τη σχετική απόφαση έγκρισης – η κατανομή των πόρων στους Άξονες Προτεραιότητας έχει ως εξής:
Άξονας Προτεραιότητας 1-ΠΕΠ: Ενίσχυση της περιφερειακής ανταγωνιστικότητας με ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας & των ΤΠΕ (ΕΤΠΑ), με προϋπολογισμό 3,1 εκ. €
Άξονας Προτεραιότητας 2-ΠΕΠ: Προστασία του Περιβάλλοντος και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΤΠΑ), με προϋπολογισμό 20,5 εκ. €
Άξονας Προτεραιότητας 3-ΠΕΠ: Ενίσχυση υποδομών μεταφορών (ΕΤΠΑ), με προϋπολογισμό 1,8 εκ. €
Άξονας Προτεραιότητας 4-ΠΕΠ: Κοινωνική ένταξη, ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και καταπολέμηση της φτώχειας & των διακρίσεων (ΕΚΤ), με προϋπολογισμό 1,8 εκ. €
Άξονας Προτεραιότητας 5-ΠΕΠ: Τεχνική Βοήθεια (ΕΤΠΑ), με προϋπολογισμό 0,5 εκ. €
Αντικείμενο του ΟΣΧΑ
Το «Ολοκληρωμένο Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης (ΟΣΧΑ)» αφορά στην ανάδειξη της Πόλης της Κέρκυρας ως Διεθνώς Αναγνωρίσιμου Πολύ-θεματικού, Πολύ-προϊοντικού και Δημιουργικού Πολιτιστικού Προορισμού» και αναμένεται να συμβάλει στην ανάπτυξη «Οικοσυστήματος Δημιουργικής και Πολιτιστικής Βιομηχανίας και Διαχείριση Ροών Επισκεψιμότητας για την Αστική Αναζωογόνηση και Βελτίωση της Ποιότητας Διαβίωσης της ευρύτερης Περιοχής Παρέμβασης. Οι κυριότερες παρεμβάσεις αφορούν: α) Έργα ανάδειξη ιστορικών μνημείων και στοιχείων της πόλης, β) Έργα ανάπλασης και ανάδειξης περιοχών, γ) Ενίσχυση επιχειρήσεων σε ΤΠΕ και στον τομέα της πολιτιστικής οικονομίας, δ) Εξοπλισμός εκδηλώσεων, οργάνωση εκδηλώσεων, ε) Αξιοποίηση ΤΠΕ για smart city, λειτουργία E-Destination Corfu Management System, Corfu City e-Governance, κλπ και ε) λοιπές παρεμβάσεις (εκκολαπτήριο επιχειρήσεων, «εικονικό» μουσείο, κλπ).
σης».
Ο σχεδιασμός της Στρατηγικής προέκυψε μετά από τη σύσταση (3) θεματικών ομάδων, στις οποίες συμμετείχαν (27) φορείς με άνω των (40) συμμετεχόντων.
Η διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και τους φορείς είχε διάρκεια (6) μηνών, ενώ αναπτύχθηκε και εργαστήριο στον τομέα της Πολιτιστικής – Δημιουργικής Οικονομίας.
Τέλος για την υποβολή του Σχεδίου συγκροτήθηκε η Αστική Αρχή, επικεφαλής της οποίας είναι ο Δήμος Κέρκυρας και εταίροι οι φορείς: Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Επιμελητήριο Κέρκυρας, ΔΟΠΑΠ, ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας, Δημοτική Πινακοθήκη και το ΤΕΕ (Τμήμα Κέρκυρας).

Ο Δήμαρχος, Κώστας Νικολούζος για το ΟΣΧΑ
«Η έγκριση του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης, μετά από περίπου 2 χρόνια δουλειάς του Δήμου μας αποτελεί σημείο καμπής για την Παλιά Πόλη της Κέρκυρας και το Δήμο μας γενικότερα. Η υλοποίηση των προβλεπόμενων έργων θα βελτιώσει τη ζωή των κατοίκων και την εμπειρία των επισκεπτών, καθώς η πόλη θα αναδειχτεί σε αποτελεσματικό υποδοχέα της συνολικής πολιτιστικής και τουριστικής δραστηριότητας. Είμαι βέβαιος ότι, με την ολοκλήρωση των έργων, η πόλη της Κέρκυρας θα είναι διαφορετική».

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα