Ευθύνες σε Δήμο και ΙΕΚ από υπ. Παιδείας για τη Γαλακτοκομική Σχολή Ελασσόνας

22:05 5/10/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Στη Βουλή συζητήθηκε το θέμα της επαναλειτουργίας της Γαλακτοκομικής Σχολής Ελασσόνας μετά από ερώτηση του βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Κόκκαλη, με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, να επιρρίπτει ευθύνες για τη διακοπή λειτουργίας της σχολής στην τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς και στη διοίκηση του 2ου Δημοσίου ΙΕΚ Λάρισας.

Στην τοποθέτησή

του ο Λαρισαίος βουλευτής ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «το 45% της παραγόμενης φέτας μας, της Ελληνικής, παράγεται στη συγκεκριμένη επαρχία, δηλαδή η μισή φέτα σχεδόν –η ΠΟΠ- στην Ελλάδα παράγεται στην επαρχία Ελασσόνας. Οπότε καταλαβαίνετε ότι η αξιοποίηση αυτού του συγκριτικού πλεονεκτήματος είναι πάρα πολύ σημαντική.
Στο λογικό και δίκαιο αίτημα όλων των κατοίκων της επαρχίας Ελασσόνας και των φορέων, η προηγούμενη κυβέρνηση ξεκίνησε κάποια συγκεκριμένα βήματα. Το 2016 με συγκεκριμένη απόφαση θέσπισε ειδικότητα τυροκόμου στο 2ο δημόσιο ΙΕΚ της Λάρισας και δειλά – δειλά αυτό το τμήμα -να μου επιτραπεί η έκφραση «Γαλακτοκομική Σχολή»- λειτούργησε με δεκαοχτώ σπουδαστές το 2018-2019. Η πρακτική άσκησή τους ήταν στα τυροκομεία της περιοχής.
Ξαφνικά είδαμε ότι στην υπουργική απόφαση του 2019 είχε αφαιρεθεί αυτή η ειδικότητα από το 2ο ΙΕΚ Λάρισας, του τεχνικού γαλακτοκομίας – τυροκόμου, με συνέπεια το συγκεκριμένο ΙΕΚ, η Γαλακτοκομική Σχολή όπως λέγεται, να μην έχει λειτουργήσει το 2019-2020″.

Η απάντηση της υπουργού Παιδείας
Στην απάντησή της η υπουργός Παιδείας ανέφερε μεταξύ άλλων πως «ο Δήμος Ελασσόνας με έγγραφό του αιτήθηκε προς τον διευθυντή του ΔΙΕΚ Λάρισας τη λειτουργία ειδικότητας «Τεχνικός Γαλακτοκομίας – Τυροκόμος» στην πόλη της Ελασσόνας. Στο εν λόγω έγγραφο ο Δήμος τόνιζε ότι αφενός είχε βρει τον κατάλληλο χώρο, ο οποίος έχει παραχωρηθεί στον Δήμο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη λειτουργία εκπαιδευτικής δομής στον τομέα της γαλακτοκομίας, αφετέρου ότι είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση για πλήρη αναμόρφωση του χώρου και εξασφάλιση του απαραίτητου εξοπλισμού. Επρόκειτο για ήδη προκηρυγμένη δράση στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικότητα και καινοτομία».
Εντάχθηκε, λοιπόν, πράγματι στον προγραμματισμό του 2ου ΔΙΕΚ Λάρισας και ξεκίνησε η λειτουργία της στον Δήμο Ελασσόνας την περίοδο 2018-2019. Ωστόσο, ο εν λόγω χώρος ουδέποτε παραχωρήθηκε από τον Δήμο Ελασσόνας στο 2ο ΔΙΕΚ Λάρισας, όπως θεσμικά οφειλόταν, με συνέπεια έκτοτε να λειτουργεί τόσο για το πρακτικό, όσο και για το εργαστηριακό κομμάτι της εκπαίδευσης στις εγκαταστάσεις του ΕΠΑΛ Ελασσόνας. Το ΕΠΑΛ Ελασσόνας, όμως, στερείται παντελώς εργαστηρίου γαλακτοκομίας.
Ως εκ τούτου, σε συνδυασμό με τη σταδιακά αυξανόμενη διαρροή των σπουδαστών -ξεκίνησαν είκοσι εννέα και ολοκλήρωσαν τη φοίτηση δεκατέσσερις- η διοίκηση του 2ου ΔΙΕΚ Λάρισας δεν πρότεινε την εν λόγω ειδικότητα για την περίοδο 2019 – 2020 και 2020 – 2021».

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα