ΕΕΚΕ: Μικρές Ψηφιακές Κοινότητες για την Τρίτη Ηλικία

16:39 29/1/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Μικρές Ψηφιακές Κοινότητες για την τρίτη ηλικία υλοποίησε μέσω του προγράμματος Active citizens fund, η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας.

«Έχοντας μια μακρά πορεία στη διαχείριση των «κόκκινων δάνειων» είδαμε πάρα πολλές φορές τα προβλήματα  που δημιουργούνταν», ανέφερε ο επιστημονικός σύμβουλος της Ένωσης, Παναγιώτης Καλόφωνος και μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές

Ιστορίες» αποκάλυψε τρεις βασικούς λόγους εξ αιτίας των οποίων  οι ηλικιωμένοι αποφεύγουν να κάνουν ψηφιακές συναλλαγές.

Όπως είπε, ο φόβος της υποκλοπής των στοιχείων, σε ποσοστό 29,75% συντροφεύει τους ηλικιωμένους. Επίσης η μη κατανόηση της διαδικασίας σε ποσοστό 34%, «οι διαδικασίες αλλάζουν και γίνονται κάθε φορά πιο περίπλοκες, ενώ υποτίθεται ότι είναι πιο ανθρωποκεντρικές εντούτοις είναι πιο διαδικασιοκεντρικές, δίνεται έμφαση στη διαδικασία χωρίς να υπάρχει ενδιαφέρον για τον άνθρωπο» δήλωσε ο κ. Καλόφωνος. Και ο τρίτος λόγος ήταν η μη εξοικείωση λόγος που δημιουργεί αισθήματα αποφυγής της όλης διαδικασίας.

«Προσπαθήσαμε να δούμε τι μπορεί να γίνει και σ’ αυτή την προσπάθεια κάναμε τις δράσεις που αγκάλιασαν 10 πόλεις και 200 άτομα Τρίτης ηλικίας», σημείωσε και τόνισε ότι «συγκροτήθηκαν σε ομάδες πέντε ατόμων  για να μπορέσουν να βοηθήσουν την τοπική τους κοινωνία».

Έτσι προέκυψαν σε δέκα πόλεις της χώρας Ψηφιακές Μικρές Κοινότητες «προστάτες» της Γ’ Ηλικίας. Δόθηκε δηλαδή η ευκαιρία σε 200 ηλικιωμένους να κατανοήσουν καταρχήν το ποιοι είναι και τι μπορούν να κάνουν. Η δεύτερη συμβουλή ευκολίας είναι να μην ενδίδουν στις διαφημίσεις των τραπεζών. «Τις ακούμε αλλά δεν ενδίδουμε» δήλωσε ο κ. Καλόφωνος και πρόσθεσε: «Η νέα ψηφιακή εποχή μπορεί να μοιάζει βολική και είναι για πάρα πολλά άτομα, όμως, από την άλλη μεριά παρουσιάζει και κινδύνους και προβλήματα, διότι σήμερα υπάρχουν Τραπεζικά Ιδρύματα που διαφημίζουν εύκολες και απλές διαδικασίες σε ψηφιακά μέσα, στο κινητό τηλέφωνο, αγνοώντας ότι απευθύνονται σε ανθρώπους με ηλικία μεγάλη και εντελώς διαφορετική αντίληψη».

Το δίκτυο των Μικρών Ψηφιακών Κοινοτήτων υποστηρίζεται από την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας με την αξιοποίηση των ΚΑΠΗ, αλλά και των τοπικών παραρτημάτων της, στόχος να εκπαιδευτούν οι ηλικιωμένοι να αναγνωρίζουν τις συνέπειες της κάθε (ψηφιακής) πράξης.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα