Ε.Ε – Κορονοϊός: Στην Αυστρία τα περισσότερα κρούσματα της μετάλλαξης της Νοτίου Αφρικής

13:45 17/2/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Ανταπόκριση – Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Τα περισσότερα κρούσματα της μετάλλαξης της Νοτίου Αφρικής εντοπίζονται στην Αυστρία, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Λοιμώξεων. Η μετάλλαξη Β.1.251 έχει εντοπιστεί σε 41 χώρες σε όλο τον κόσμο, με συνολικά περίπου 1.400 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Από τα περίπου 350 κρούσματα της μετάλλαξης στην Ε.Ε, τα 295 εντοπίστηκαν στην Αυστρία και ειδικότερα στο Τιρόλο, αντιπροσωπεύοντας το 84% όλων των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της μετάλλαξης στην ΕΕ.

Η επιδημιολογική μάλιστα επιτήρηση

ενός πρόσφατου δείγματος λυμάτων σε ένα χωριό του Τιρόλου δείχνει πως το 70% του RNA ανήκει στη γενεαλογία Β.1.351. Το Βέλγιο  επίσης ανέφερε συστάδες κρουσμάτων, σε εγκαταστάσεις μακροχρόνιας φροντίδας και σε ένα σχολείο, ενώ κρούσματα που αποδίδονται στην συγκεκριμένη μετάλλαξη έχουν αναφερθεί και στο γαλλικό υπερπόντιο έδαφος στην Μαγιότ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής, κυκλοφορεί τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2020 στη Μοζαμβίκη, γεγονός που δείχνει ότι μπορεί να είναι ευρέως διαδεδομένη σε άλλες χώρες της περιοχής, όπου η διερεύνηση της αλληλουχίας στα γονιδιώματα, δεν εκτελείται ή δεν αναφέρεται δημοσίως.

Εν τω μεταξύ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός προειδοποιεί τα κράτη μέλη, να μην προχωρήσουν σε γρήγορη άρση των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού και των παραλλαγών του αυτήν τη στιγμή. Θεωρεί ότι η επιδημιολογική κατάσταση παραμένει πολύ ανησυχητική, ενώ η πίεση στα υγειονομικά συστήματα παραμένει μεγάλη. Σύμφωνα με την διευθύντρια του Οργανισμού Αντρέα Αμμόν εάν τα μέτρα περιορισμού του ιού δεν διατηρηθούν ή δεν εντατικοποιηθούν, αναμένεται σημαντική αύξηση του αριθμού των μολύνσεων και των θανάτων.

Πηγή: ΕΡΤ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα