«Εδουάρδος ο Β’» – Συνέντευξη με τον Δημήτρη Παπανικολάου (video)

12:44 27/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Συνέντευξη στη Δώρα Χειράκη

Πρεμιέρα έχει την Πέμπτη 27 Απριλίου στο θέατρο Αθηναϊκή Σκηνή ο «Εδουάρδος ο Β’» του Κρίστοφερ Μάρλοου, σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη. Το αριστουργηματικό έργο της ελισσαβετιανής και ιακωβιανής περιόδου παρουσιάζεται για δεύτερη φορά στην ελληνική σκηνή και μόνο για λίγες παραστάσεις.

Η διαφθορά της εξουσίας και το τυφλό ερωτικό πάθος συνυπάρχουν στον «Εδουάρδο Β’» αναδεικνύοντας τις ολέθριες συνέπειές τους, ενώ το συγκλονιστικό τέλος έρχεται μέσα από συνεχείς δραματικές ανατροπές.

Το

έργο πρωτοπαίχτηκε το 1593 και υπήρξε εξαιρετικά τολμηρό για την εποχή του, καθώς δείχνει ξεκάθαρα την σύγκρουση μεταξύ ευγενών και βασιλιά, που σταδιακά οδηγεί τη χώρα σε εμφύλιες συγκρούσεις με καταστρεπτικά αποτελέσματα και για τις δυο μαχόμενες πλευρές -ένα έργο βαθιά πολιτικό. Μέσα από την απεικόνιση της φρίκης και τις σκληρές σκηνές, ο Μάρλοου σπάει την στιλπνή και λαμπερή επιφάνεια ενός καταρρέοντος στην πραγματικότητα πολιτισμού και καταδεικνύει πως η στυγνή και ανελέητη πάλη για την εξουσία, όχι μόνο δεν έχει καμία μεγαλοπρέπεια, αλλά μπορεί να ισοπεδώσει έναν λαό, ένα έθνος.

Ο ηθοποιός Δημήτρης Παπανικολάου, ένας εκ των πρωταγωνιστών της παράστασης, μας υποδέχτηκε στο θέατρο λίγο πριν την πρεμιέρα και μας μίλησε για το ρόλο του, αλλά και για όσα θα απολαύσετε επί σκηνής.

-Στις 27 Απριλίου κάνετε πρεμιέρα με τον «Εδουάρδο Β’» στην Αθηναϊκή Σκηνή. Τι πραγματεύεται το έργο;

Τον έρωτα του Εδουάρδου για τον αγαπημένο του, Γκάβεστον, τον οποίο και επαναφέρει από την εξορία την ημέρα που ο ίδιος ανεβαίνει στον θρόνο, χαρίζοντάς του πλούτη, δύναμη και πολιτικά αξιώματα. Ο Εδουάρδος οδηγείται έτσι σε απόλυτη διάσταση με τους ευγενείς, τον κλήρο και τη σύζυγό του, θυσιάζοντας στην ουσία την εξουσία στον βωμό αυτού του πάθους του για τον αγαπημένο του. Είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον έργο με συγκλονιστική δράση και συνεχείς δυναμικές ανατροπές.

– Ποιος είναι ο κόμης Λάνκαστερ, που υποδύεστε στην παράσταση;

Ο Λάνκαστερ ανήκει στους κορυφαίους των ευγενών και είναι ο ηθικός αυτουργός και εκείνος που οργανώνει την δολοφονία του Γκάβεστον, γεγονός που οδηγεί σε ραγδαίες και ολέθριες εξελίξεις. Ιστορικά ο Τόμας, κόμης του Λάνκαστερ, ήταν πρώτος ξάδερφος του Εδουάρδου.

-Είναι ένα έργο που σε πανευρωπαϊκό επίπεδο δεν έχει παιχτεί πολλές φορές, στην Ελλάδα, μάλιστα, είναι η δεύτερη. Πού το αποδίδετε αυτό;

Πιστεύω ότι είναι ένα έργο το οποίο αν δεν αποτελεί ερέθισμα για κάποιον σκηνοθέτη έτσι ώστε να το ανεβάσει εμπνευσμένα, δεν υπάρχει λόγος ανεβάσματός του. Επίσης, ας μην ξεχνάμε πως είναι και πολιτικό έργο… Προϋποθέτει τόλμη και θάρρος. Ο Κοραής Δαμάτης, με τη μαγική του μπαγκέτα, έχοντας συγκεκριμένη αισθητική αλλά και ουσιαστική ματιά, γνωρίζοντας πως ακριβώς θέλει να διαχειριστεί το σημαντικό αυτό έργο και τι ζητάει από του ηθοποιούς του, δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για την παρουσίασή του. Και, όπως σωστά παρατηρήσατε, είναι μόλις η δεύτερη φορά που ανεβαίνει στην Ελλάδα.

-Πόσο προσεγγίζουν τη σημερινή εποχή όσα πραγματεύεται ο «Εδουάρδος ο Β'» που γράφτηκε τον 16ο αιώνα;

Το ιστορικό αυτό έργο, κατά την γνώμη μου, είναι διαχρονικότερο της διαχρονικότητας! Όσο υπήρχε εξουσία, υπήρχε και διαφθορά. Συνεπώς είναι τόσο διαχρονικό όσο και η διαφθορά της εξουσίας. Τέλος, θέτει καίρια ζητήματα, όπως το «αν τιμωρεί ο έρωτας», καθώς και το μέγα ερώτημα… «τι υπάρχει μετά τον θάνατο;».

Μετάφραση: Σεραφείμ Βελέντζας

Σκηνοθεσία, σκηνικά, κοστούμια: Κοραής Δαμάτης

Φωτισμοί: Σπύρος Κάλδαρης

Εκμαγεία: Ελένη Σουμή

Ζωγραφική σκηνικού: Γιώργος Λυντζέρης

Βοηθός σκηνοθέτη: Αναστασία Τσούτση

Φωτογραφίες: Χρήστος Κοτσιρέας

Video: Δημήτρης Καμπόλης

Παίζουν: Μιχάλης Καλαμπόκης, Περικλής Μοσχολιδάκης, Ιωάννα Αγγελίδη, Δημήτρης Παπανικολάου, Γιώργος Κροντήρης, Διονύσης Μπουλάς, Φώτης Τσοτουλίδης, Στέφανος Οικονόμου, Κλεάνθης Βαρσαμούλης, Αντώνης Καραθανασόπουλος, Δημήτρης Παπαδάτος, Γιώργος Κουσκουλής, Αριστοτέλης Αναστασίου, Ανδρέας Ιωάννου, Θάνος Σκόπας

Στην παράσταση παίρνουν μέρος και σπουδαστές της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης Κάλβου – Καλαμπόκη «Αθηναϊκή Σκηνή».

info

Θέατρο Αθηναϊκή Σκηνή

Αθανασίου Διάκου και Τζιραίων 13 (έξω από το μετρό Ακρόπολης)

Πληρ.: 210 9222300

Παραστάσεις: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00 – Κυριακή στις 20:00

Διάρκεια: 1 ώρα και 40 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 15, 12

Keywords
Τυχαία Θέματα