Ανταλλαγή πυρών Ιράν-Ισραήλ στη Συρία – Παγκόσμια ανησυχία (video)

10:58 10/5/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Επικίνδυνο ντόμινο εξελίξεων μετά την απόφαση του Τραμπ να αποσυρθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η Τεχεράνη εξαπέλυσε τη νύχτα επίθεση από το έδαφος της Συρίας κατά του Ισραήλ που απάντησε βομβαρδίζοντας υποδομές των Ιρανικών δυνάμεων στη Συρία. Για έναν ιδιότυπο τρίτο παγκόσμιο πόλεμο έκανε λόγο ο Ασαντ με συνέντευξή του στην Καθημερινή.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι κάτοικοι στη Μετούλα, στα σύνορα με τον Λίβανο, έλαβαν οδηγία να σπεύσουν στα καταφύγια, κάτι όμως

που δεν επιβεβαιώθηκε επίσημα.

Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου, επικαλούμενο το επιτελείο, ανέφερε ότι ισραηλινά μαχητικά πέταξαν μέσα στον λιβανέζικο εναέριο χώρο, πάντως κατόπιν βγήκαν από αυτόν.

Σύμφωνα με το SANA, ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν για δεύτερη φορά μέσα στην ίδια νύχτα την ισραηλινή επικράτεια. Κατά το συριακό πρακτορείο, ισραηλινά αεροσκάφη βάλλουν πάνω από τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη στοχοθετώντας μεταξύ άλλων την πόλη Μπάαθ, στην επαρχία Κουνέιτρα.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ Ιχμπαρίγια μεταδίδει απευθείας πλάνα από τις συστοιχίες της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας καθώς ανοίγουν πυρ για να αναχαιτίσουν τους ισραηλινούς πυραύλους.

In-order to not cross #Russia's red-line, #Israel Army responded #Syria Arab Army artillery barrage in #GolanHeights with same level of artillery bombardment instead of carrying-out airstrikes which could change the course of war to confrontation between Syria & Israel. pic.twitter.com/kYc8bG9XFl

— Babak Taghvaee (@BabakTaghvaee) May 9, 2018

Ισραήλ: Οι σειρήνες της αεράμυνας ήχησαν στα Υψίπεδα του Γκολάν

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, οι ρουκέτες εξαπολύθηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) από άνδρες της ιρανικής ταξιαρχίας Αλ Κουντς εναντίον θέσεων του ισραηλινού στρατού στο Γκολάν, που ανήκει στους Φρουρούς της Επανάστασης, την επίλεκτη δύναμη του ιρανικού καθεστώτος.

Ο στρατός του Ισραήλ, προειδοποιεί ότι το Ιράν και η Χεζμπολάχ στήνουν μέτωπο στη Συρία και στον Λίβανο απειλώντας την εθνική ασφάλεια.

Έντονες αντιδράσεις διεθνούς κοινότητας στην απόφαση Τραμπ για τα πυρηνικά του Ιράν (video)

Η ισραηλινή κυβέρνηση διατείνεται ότι το Ισραήλ θα είναι ο βασικός στόχος του Ιράν εάν αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο. Έχει εξαπολύσει δεκάδες επιδρομές στη Συρία, ενώ συντάχθηκε με τον Ντόναλντ Τραμπ, εναντίον της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Το Ισραήλ προσάρτησε το 1981 το τμήμα του Γκολάν (1.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα) που είχε καταλάβει το 1967, στον πόλεμο των Έξι Ημερών. Η προσάρτηση δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, που θεωρεί πάντα τμήμα της Συρίας την περιοχή αυτή. Περίπου 510 τετραγωνικά χιλιόμετρα παραμένουν υπό τον συριακό έλεγχο. Η Συρία και το Ισραήλ παραμένουν μέχρι και σήμερα σε εμπόλεμη κατάσταση.

Ιράν: Δεν επιθυμούμε «νέες εντάσεις» στην περιοχή

Η Τεχεράνη δεν επιθυμεί «νέες εντάσεις» στην Μέση Ανατολή δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, χωρίς να αναφερθεί στις ισραηλινές επιθέσεις στη Συρία.

«Το Ιράν πάντα επιδιώκει να μειώσει τις εντάσεις στην περιοχή, προσπαθώντας να ενισχύσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα», τόνισε ο Ροχανί, σύμφωνα με τον ιστότοπο της ιρανικής προεδρίας.

ΗΠΑ: Συνέχιση των επιθέσεων

Ο Λευκός Οίκος επιθυμεί οι επιθεωρήσεις σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις να συνεχιστούν παρά την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Αναμένουμε ότι το Ιράν θα συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόσθετο πρωτόκολλο και να συνεργαστεί με τον IAEA, είτε (η συμφωνία) διατηρηθεί είτε όχι», δήλωσε ένας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος, αναφερόμενος στη Συνθήκη για τη μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT) και τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας.

ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε με ανακοίνωση που εξέδωσε, «τον άμεσο τερματισμό όλων των εχθροπραξιών και των προκλήσεων προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα ανάφλεξη» στη Μέση Ανατολή, μετά την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν στο συριακό έδαφος.

Στην ανακοίνωσή του ο Γκουτέρες ζήτησε επίσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας να εξετάσει το ζήτημα της Συρίας που θα πρέπει να οδηγήσει «σε μια πολιτική λύση» και να «αναλάβει τις ευθύνες του» όπως αυτές προκύπτουν από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Η Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισε «πολύ ανησυχητικές» τις αναφορές για τα ιρανικά πλήγματα, προερχόμενα από το έδαφος της Συρίας, εναντίον θέσεων του ισραηλινού στρατού τονίζοντας ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμύνεται.

H Γαλλία

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν σε αποκλειστική συνέντευξη στην DW και το ARD, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Νομίζω ότι η αυτή η συμφωνία χρήζει συμπλήρωσης, σε ό,τι αφορά τον καλύτερο έλεγχο των δραστηριοτήτων του Ιράν στα πυρηνικά για το διάστημα μετά το 2025, τις βαλλιστικές του δραστηριότητες στην περιοχή και επίσης σε ό,τι αφορά τις περιφερειακές του δραστηριότητες κυρίως σε σχέση με το Ιράκ, τη Συρία, την Υεμένη και το Λίβανο. Η πρόταση που έκανα στον Αμερικανό Πρόεδρο ήταν να μην ακυρώσει όλη τη συμφωνία, αλλά σε περίπτωση που είχε κάποια ανησυχία, να αφήσει τουλάχιστον το πλαίσιο αυτής της συμφωνίας. Αποφάσισε να αυξήσει τις εντάσεις για να επιδιώξει, όπως τουλάχιστον εγώ πιστεύω, κάτι ευρύτερο».

Επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν εκτίμησε ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή έχει γίνει «πολύ επικίνδυνη» λόγω της συγχώνευσης του συριακού και του ιρανικού ζητήματος.

Συνομιλία Ερντογάν – Πούτιν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν συζήτησαν τηλεφωνικάτις προοπτικές της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από αυτήν, την οποία αποκάλεσαν «λάθος», όπως ανέφερε μια πηγή προσκείμενη στην τουρκική κυβέρνηση.

«Και οι δύο ηγέτες, επισημαίνοντας τη σφαλερότητα αυτής της απόφασης, τόνισαν ότι η συμφωνία είναι μια διπλωματική επιτυχία και πρέπει να διαφυλαχθεί», τόνισε η ίδια πηγή.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters-Deutsche Welle, ARD

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα