Εχίνος: Άνθρωποι σε καραντίνα

09:40 26/3/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

«Ο κόσμος στην αρχή τρομοκρατήθηκε. Φοβήθηκε επειδή δεν ήξερε τι θα πει ολική καραντίνα. Μετά τις εννέα το βράδυ ο δήμαρχος έκανε κάποιες ανακοινώσεις και ο κόσμος κάπως ηρέμησε. Αυτές οι 14 μέρες θα περάσουν δύσκολα, όμως, ο κόσμος μετά από 14 μέρες θα στέκεται και πάλι στα πόδια του όπως παλιά.» δηλώνει ο Ριτβάν Κουράκ , περιφερειακός σύμβουλος, δάσκαλος στο επάγγελμα και κάτοικος στον Εχίνο στέλνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας στους συμπολίτες του.

Ο κος Ριτβάν Κουράκ , περιφερειακός σύμβουλος, δάσκαλος στο επάγγελμα και κάτοικος στον
Εχίνο

Στην περιοχή του μετά τα επιβεβαιωμένα θετικά κρούσματα  με κορονοϊό και τον θάνατο του 77χρονου συμπολίτη του υπήρξε μια ανησυχία, όπως λέει, ότι ο ιός θα εξαπλωθεί πολύ γρήγορα σε όλο το χωριό και στα άλλα χωριά του Δήμου γιατί τις τελευταίες μέρες γύρισαν πάρα πολλά άτομα από τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Ιταλία, το Βέλγιο, την Γαλλία. «Περίπου 300 άνθρωποι επέστρεψαν τις τελευταίες 20 μέρες στο δήμο Μύκης. Μόνο από το δήμο Μύκης εργάζονται στα Ναυπηγεία της Ευρώπης παραπάνω από 1000 άτομα.» ανέφερε ο κος Ριτβάν Κουράκ εξηγώντας πως αυτοί οι 300 άρχισαν να επιστρέφουν πριν είκοσι ημέρες κι έγινε πιο έντονη η επιστροφή τους την τελευταία εβδομάδα. «Τις τελευταίες τρεις μέρες γύρισαν πάρα πολλοί» ανέφερε χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως «Αυτοί που γύρισαν πριν είκοσι μέρες δεν τήρησαν πολύ αυστηρά τον κατ΄οίκον περιορισμό. Αυτοί που γύρισαν τις τελευταίες μέρες τον τηρούν, μένουν μόνοι τους, σε απομόνωση, μακριά από τα παιδιά και τα υπόλοιπα μέλη της Εβδομάδας. Αυτό τηρήθηκε την τελευταία εβδομάδα, όχι από το ξεκίνημα.»

Όσον αφορά στο τι πρέπει να γίνει τώρα; Ο κος Ριτβάν Κουράκ επεσήμανε την ανάγκη να γίνουν πιο πολλά τεστ διάγνωσης, επίσης να εξασφαλιστεί καλύτερη ιατρική περίθαλψη για εκείνα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα που θα χρειαστούν νοσηλεία. «Ελπίζω να μην χρειαστεί να νοσηλευτούν πολλά άτομα» εύχεται και προσθέτει ότι είχε προηγηθεί ενημέρωση, αλλά οι πιο πολλοί πήραν αψήφιστα την απειλή του κορονοϊού επειδή δεν υπήρξαν κρούσματα στην Ξάνθη από την αρχή. «Ακούγαμε για Αχαΐα, για Αθήνα, όχι όμως για την Ξάνθη» λέει χαρακτηριστικά και σημειώνει «Αυτές τις κρίσιμες στιγμές πρέπει όλοι να μείνουν σπίτι κι αν αντιμετωπίσουν κάποιο σύμπτωμα να επικοινωνήσουν με τους γιατρούς του ΕΟΔΥΥ και να τηρήσουν ό,τι λένε.»

Τέλος, δεν παραλείπει να αναφερθεί και στα ατυχή σχόλια κάποιων χρηστών στο διαδίκτυο. «Όταν ανακοινώθηκε η καραντίνα του Εχίνου κάποιοι στα Social Media βιάστηκαν να μιλήσουν απαξιωτικά για την περιοχή, ας μην το κάνουν, αδικούν τον τόπο και τους ανθρώπους. Ας μην το κάνουν είναι λυπηρό και πληγώνει τον κόσμο του Εχίνου που ταλαιπωρείται και είναι σε ψυχολογική πίεση.» σημειώνει μην κρύβοντας την πικρία του και ζητώντας από την δικαιοσύνη να παρέμβει αν χρειαστεί.
Φώτο: Ριτβάν Κουράκ ρεπορτάζ-κείμενο: Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα