Παγκόσμια ανησυχία για την ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού

09:34 26/3/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Η ανησυχία για ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας μεγαλώνει, ενώ την ίδια ώρα οι προβλέψεις  για την παγκόσμια οικονομία είναι πολύ απαισιόδοξες.
Ξεπέρασαν τους 20.000 οι νεκροί παγκοσμίως, τρεις μήνες μετά τη εμφάνισή του κορονοϊού στην πόλη Γουχάν, στην κεντρική Κίνα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε τον κόσμο να ενεργήσει από κοινού για να σταματήσουν οι απειλές μεταξύ των ηγετών της Κίνας και των ΗΠΑ ,σχετικά με το ποιος φταίει για

την υγειονομική κρίση.
«Το COVID-19 απειλεί ολόκληρη την ανθρωπότητα – και ολόκληρη η ανθρωπότητα πρέπει να πολεμήσει», δήλωσε ο κ. Γκουτέρες, κάνοντας έκκληση για οικονομική βοήθεια 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για  βοήθεια στους φτωχούς του κόσμου.
«Η παγκόσμια δράση και η αλληλεγγύη είναι ζωτικής σημασίας», είπε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ

Τουλάχιστον 3 δισ. άνθρωποι έχουν τεθεί σε καραντίνα. Τα κρούσματα παγκοσμίως έφτασαν τις 447.000 Πάνω απο 104.300 ασθενείς θεωρούνται πλέον αποθεραπευμένοι.

Ο Παγκόσμιος χάρτης της διασποράς του Covid-19

Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρρες κάλεσε τον κόσμο να ενεργήσει από κοινού για να σταματήσουν οι απειλές μεταξύ των ηγετών της Κίνας και των ΗΠΑ ,σχετικά με το ποιος φταίει για την υγειονομική κρίση.
«Το COVID-19 απειλεί ολόκληρη την ανθρωπότητα – και ολόκληρη η ανθρωπότητα πρέπει να πολεμήσει», δήλωσε ο κ. Γκουτέρρες, κάνοντας έκκληση για οικονομική βοήθεια 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για  βοήθεια στους φτωχούς του κόσμου.

Με την Ευρώπη να παραμένει πάντα στο επίκεντρο θεαματική αύξηση παρουσιάζουν και οι ΗΠΑ. Τους περισσότερους θανάτους μέσα σε διάστημα 24 ωρών ανέφεραν η Ισπανία (738), η Ιταλία (683) και η Γαλλία (231). Σε κάθε περίπτωση, στην Ιταλία, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, καταγράφεται μείωση του ρυθμού μετάδοσης του Covid-19. 

Στη Γαλλία, οι αρχές ανακοίνωσαν πως το τελευταίο 24ωρο 230 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στους 1.331. Τα κρούσματα στη χώρα ξεπερνούν τις 25.000. Ο πρόεδρος Μακρόν κινητοποιεί τις ένοπλες δυνάμεις

Η Βρετανία πέρασε στη δεύτερη μέρα του γενικού αποκλεισμού, ενώ επικρατεί και λαϊκή ανησυχία καθώς θετικός στον COVID 19, βρέθηκε και ο πρίγκιπας Κάρολος.

Σε τηλεδιάσκεψη σήμερα το απόγευμα στις 5,οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κύριο αντικείμενο οι εξελίξεις σχετικά με τον κορονοϊό, τους τρόπους αντιμετώπισής του σε υγειονομικό επίπεδο αλλά και τις οικονομικές συνέπειες.
Τις τελευταίες ώρες σειρά κρατών της Ευρωζώνης, ανάμεσά τους και η χώρα μας, προκρίνει μεταξύ άλλων και την έκδοση ομολόγου.


Στις Ηνωμένες Πολιτείες τα κρούσματα πλέον έχουν αγγίξει τις 70.000 με το 50% από αυτά να παρατηρείται στη Νέα Υόρκη, που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα και βρίσκεται καραντίνα. 827 είναι οι νεκροί.  Το αμερικανικό έθνος βρίσκεται αντιμέτωπο με πάνω από 10.000 κρούσματα σε μία ήμερα.

Ο αριθμός των θανάτων που οφείλονται στην πανδημία του κορονοϊού αυξήθηκε αλματωδώς για να φθάσει τους 1.031 χθες Τετάρτη.Πλέον οι ΗΠΑ περνούν στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης με τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό, πίσω από την Κίνα και την Ιταλία.

Υπάρχει πιθανότητα η ασθένεια COVID-19 να επιστρέψει με βάση τον εποχικό κύκλο, προειδοποίησε την Τετάρτη Αμερικανός ειδικός, υπογραμμίζοντας πως επείγει να φτιαχτούν αποτελεσματικά εμβόλια και φάρμακα. 

Παράλληλα ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλε αίτηση για ένταξη στο ταμείο ανεργίας ενδέχεται να έφτασε τα 4 εκατομμύρια την προηγούμενη εβδομάδα καθώς τα αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού έχουν σταματήσει την οικονομία, προκαλώντας μαζικές απολύσεις.

Στη Ρωσία ο Πούτιν ζητάει επιτακτικά από τους Ρώσους να μείνουν σπίτι.

Η ρωσική κυβέρνηση ζήτησε από την υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας να αναστείλει όλες τις διεθνείς τακτικές και τσάρτερ πτήσεις από και προς τη Ρωσία από τα μεσάνυχτα σήμερα, όπως αναφέρει στον ιστότοπό της.

Η ρωσικές αεροπορικές εταιρείες θα εξακολου θήσουν να πραγματοποιούν πτήσεις για τον επαναπατρισμό των Ρώσων που βρίσκονται στο εξωτερικό ή έπειτα από ειδική άδεια.

Το 17o θύμα του κορονοϊού στη Ρουμανία ανακοίνωσε, σήμερα το πρωί, η Ομάδα Στρατηγικής Επικοινωνίας (GCS) της χώρας. Πρόκειται για άνδρα, ηλικίας 63 ετών, ο οποίος βρέθηκε θετικός στον Covid-19 στις 21 Μαρτίου και νοσηλευόταν στην μονάδα εντατικής θεραπείας.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα ανήλθαν σε 906. Η ηλικία των ασθενών είναι από 3 έως 79 ετών.

Ο κορονοϊός στάθηκε η αιτία να πέσει η κυβέρνηση στο Κόσοβο

Η Βουλή του Κοσόβου, με 82 ψήφους, υπερψήφισε την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσαν βουλευτές από το συγκυβερνών κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης Κοσόβου (DSK). Η Βουλή του Κοσόβου απαρτίζεται από 120 βουλευτές.

Η πρόταση δυσπιστίας κατατέθηκε εξαιτίας της απόφασης του πρωθυπουργού Άλμπιν Κούρτι να καθαιρέσει τον υπουργό Εσωτερικών Άγκιμ Βελίου, της Δημοκρατικής Ένωσης Κοσόβου.

Ο Βελίου είχε υποστηρίξει την άποψη του προέδρου της Δημοκρατίας Χάσιμ Θάτσι, που ζητούσε να κηρυχτεί στο Κόσοβο κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας του κορονοϊού. Ο  πρωθυπουργός Κούρτι διαφωνούσε με αυτήν την άποψη και προχώρησε στην καθαίρεση του.

Νέο κύμα της επιδημίας φοβούνται στο Ιράν. Οι αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι απαγορεύονται οι μετακινήσεις των πολιτών εκτός των περιοχών στις οποίες διαμένουν, καθώς υπάρχει φόβος για δεύτερο κύμα μολύνσεων από τον κορονοϊό.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης επεσήμανε ότι η χώρα ίσως αντιμετωπίσει δεύτερο ξέσπασμα της επιδημίας covid-19.

Αξιωματούχοι έχουν καταγγείλει ότι πολλοί Ιρανοί αγνόησαν τις εκκλήσεις των αρχών να παραμείνουν στα σπίτια τους και δεν ακύρωσαν τα σχέδιά τους για το ιρανικό νέο έτος που ξεκίνησε στις 20 Μαρτίου.

Μέχρι στιγμής 2.077 άνθρωποι έχουν πεθάνει στο Ιράν και 27.017 έχουν μολυνθεί.

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, DPA

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα