Δυτική Μακεδονία: Το 1ο Ολοκληρωμένο Έργο Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Ελλάδα

00:05 7/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα χαρακτηρίζεται το εργοστάσιο απορριμμάτων που εγκαινίασε το μεσημέρι της Τετάρτης 5 Ιουνίου 2017,ο Υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, συνοδευόμενος από τον Αναπληρωτή Υπουργό Σωκράτη Φάμελλο, πλήθος εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης από όλη την Ελλάδα φορέων και στελεχών της επιχείρησης.

Πρόκειται για το πρώτο έργο ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Ελλάδα

που υλοποιήθηκε, με την Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα μεταξύ της διαδημοτικής εταιρείας Δήμων Δυτικής Μακεδονία ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ και της ΕΠΑΔΥΜ, με την χρησιμοποίηση ιδιωτικών και κρατικών κεφαλαίων, προϋπολογισμού 48 εκ. ευρώ.

Η δυναμικότητα επεξεργασίας απορριμμάτων του εργοστασίου που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της Δυτικής Μακεδονίας ανέρχεται στους 120.000 τόνους ετησίως.

Η υπερσύγχρονη μονάδα υποδέχεται τα Αστικά Σύμμεικτα Απορρίμματα των Δήμων σε ένα δίκτυο 10 περιφερειακών Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων από όλη την περιφέρεια , όπου γίνεται η επεξεργασία και η διάθεση προϊόντων και υπολειμμάτων, διαθέτει Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων, καθώς και Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης.

Η άδεια κατασκευής και λειτουργίας για 25 έτη εγκρίθηκε τον Απρίλιο του 2015 από το Υπουργείο Οικονομίας, η σχετική σύμβαση υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2015 και το έργο ολοκληρώθηκε εντός χρονοδιαγράμματος και σύμφωνα με τον αρχικό προϋπολογισμό.

«Η κατεξοχήν συνεργασία των δήμων αποτέλεσε τη βασική αιτία για την επίτευξη του συγκεκριμένου έργου για το οποίο προχώρησαν με αποφασιστικότητα και ενότητα και πλέον η Δυτική Μακεδονία να είναι η πρώτη Περιφέρεια που διαθέτει Ολοκληρωμένο Σύστημα Επεξεργασίας Απορριμμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στα εγκαίνια της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης. Το συγκεκριμένο έργο δείχνει το δρόμο για την Ελλάδα της ανάπτυξης ,υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σωκράτης Φάμελλος.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και πρόεδρος της ΗΛΕΚΤΩΡ Λεωνίδας Μπόμπολας στάθηκε στην άψογη συνεργασία για την ολοκλήρωση του έργου εντός του χρονοδιαγράμματος, ώστε να μπορεί η Δυτική Μακεδονία να απολαμβάνει υποδομές μοναδικές για την χώρα και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον κ. Σταθάκη που στήριξε το έργο στα πρώτα του βήματα και ως υπουργός οικονομικών.

Τόσο ο Πρόεδρος της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ και Δήμαρχος Βοΐου Δημήτρης Λαμπρόπουλος όσο και ο Διευθύνων σύμβουλος Δημοσθένης Μαυρίδης τόνισαν την πολύχρονη προσπάθεια που ξεκίνησε με το όραμα και τη δημιουργία της ΔΙΑΔΥΜΑ, που κλείνει 20 χρόνια ζωής.

Ο κ. Λαμπρόπουλος αναφέρθηκε στη συμβολή του έργου στην προστασία του περιβάλλοντος, υπογραμμίζοντας πως επιτυγχάνεται με την ορθή διαχείριση απορριμμάτων. Ενώ ο κ. Μαυρίδης στάθηκε στο πρωτοπόρο όραμα, που ξεκίνησε με την συναίνεση των Δημάρχων και Κοινοταρχών από όλη την περιφέρεια, που προέβλεπε και την ανακύκλωση, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο κλείσιμο των 207 χωματερών από το 2005, στην υγειονομική ταφή, στον πράσινο κάδο στη διαλογή στην πηγή, στα πράσινα σημεία και στα μελλοντικά σχέδια.

Οι Υπουργοί και οι Δήμαρχοι από όλη την χώρα που έφτασαν στην Κοζάνη, περιηγήθηκαν σε όλες τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου παρακολούθησαν την αυτοματοποιημένη διαδικασία διαλογής των απορριμμάτων και ενημερώθηκαν από τα στελέχη της μονάδας για τις δυνατότητες επεξεργασίας των αποβλήτων.

Με την έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου η Δυτική Μακεδονία πρωτοπορεί και εναρμονίζεται με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες για την διαχείριση των απορριμμάτων εξασφαλίζοντας στους πολίτες ένα καλύτερο περιβάλλον και ποιότητας ζωής.

Ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η μοναδική περιφέρεια που δεν τις επιβλήθηκαν ποτέ περιβαλλοντικά πρόστιμα από την ΕΕ για χωματερές και κακές πρακτικές διαχείρισης απορριμμάτων.

Εν τω μεταξύ ο Αναπληρωτής Υπουργός Σωκράτης Φάμελλος μίλησε το απόγευμα της ίδιας ημέρας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης στερεών αποβλήτων σε συνεργασία με τον Υπουργείο Εσωτερικών για τους στόχους που έθεσε η χώρα σε ότι αφορά στην διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ αντίστοιχες ενημερωτικές εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί στην Καβάλα και την Θεσσαλονίκη.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη- Δέσποινα Αμαραντίδου

Keywords
Τυχαία Θέματα