Δυτική Μακεδονία: Την ανάκληση της απόφασης για νέα διόδια, ζητά το Περιφερειακό Συμβούλιο

00:54 1/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Την πλήρη αντίθεση του στην κατασκευή και λειτουργία σταθμού διοδίων στον Αλιάκμονα Βοίου Κοζάνης, αλλά και στην περιοχή των Γρεβενών, εκφράζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο παρουσία των Δημάρχων της ευρύτερης περιοχής, του Τεχνικού Επιμελητηρίου και άλλων φορέων, συνεδρίασε χθες το απόγευμα στην Κοζάνη.

Με την καθολική στήριξη των Δημάρχων Βοίου Κοζάνης,

Καστοριάς, Άργους Ορεστικού και Γρεβενών που παραβρέθηκαν στην συνεδρίαση, ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο ζητά να μην λειτουργήσουν οι νέοι σταθμοί διοδίων στην Δυτική Μακεδονία και εφόσον δεν αλλάξει η απόφαση θα προχωρήσει ακόμη και σε δυναμικές κινητοποιήσεις .

«Το Βόϊο θα κοπεί στα δύο και θα επιβαρυνθούν ιδιαίτερα οι κάτοικοι που μετακινούνται καθημερινά από την Σιάτιστα στην Καστοριά » τόνισε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Βοίου Κοζάνης Δημήτρης Λαμπρόπουλος , ενώ ο Δήμαρχος Καστοριάς Ανέστης Αγγελής ανέφερε ότι «πρόκειται για ολέθριο σφάλμα που πλήττει την ακριτική περιοχή της Καστοριάς και εγκλωβίζει το Νομό», κάτι που επεσήμανε και ο Δήμαρχος Άργους Ορεστικού Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου, προσθέτοντας επίσης ότι «τα διόδια αυτά στον Αλιάκμονα Βοϊου και επί του κάθετου άξονα της Εγνατίας οδού Σιάτιστα-Ιεροπηγή-Κρυσταλλοπηγή, δεν έχουν και οικονομικό ενδιαφέρον, αφού δεν αναμένονται περισσότερα από 1200-1500 οχήματα να διέρχονται το 24ωρο από εκεί, με ένα αντίτιμο που υπολογίζεται στα 90 λεπτά».

Την ανάκληση της απόφασης για τους νέους σταθμούς διοδίων ζήτησαν όλοι οι εκπρόσωποι των συνδυασμών της Αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ενώ ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης επεσήμανε ότι από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2014 υπάρχει έγγραφο-παρέμβαση της Περιφέρειας στον τότε Υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοϊδη με την οποία ζητά να μην γίνουν τα διόδια , κάτι που ζητήθηκε και το επόμενο διάστημα . «Παρότι πέρσι ο αρμόδιος Υπουργός κ. Σπίρτζης είχε αποσύρει την κατασκευή αυτών των διοδίων, τελικά επανήλθαν και πάλι με τροπολογία, αφού θεωρούνται μνημονιακή υποχρέωση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καρυπίδης , προσθέτοντας ότι «στις 40 ημέρες που έχει δοθεί παράταση για τα διόδια στον Αλιάκμονα Βοίου, θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια και θα γίνουν και ενέργειες προς το ΤΑΙΠΕΔ για να αναιρεθεί αυτή η απόφαση».

Στην Δυτική Μακεδονία λειτουργούν ήδη δύο σταθμοί διοδίων και η ύπαρξη νέων σταθμών διοδίων θεωρείται ότι θα επιβαρύνει υπέρμετρα τους κατοίκους της Περιφέρειας. Όπως υπογράμμισε μάλιστα η εκπρόσωπος του Τ.Ε.Ε Δυτικής Μακεδονίας κ. Κυριακίδου «δεν υπάρχει και η στοιχειώδης μελέτη κόστους-οφέλους για τα διόδια αυτά στον κάθετο άξονα που κατασκευάστηκε με ευρωπαϊκά κονδύλια και δημόσιο χρήμα , ενώ η λειτουργία αυτού του νέου σταθμού θα προκαλέσει και επιπλέον κόστος συντήρησης του οδικού δικτύου στην περιοχή, με το δεδομένο ότι τα βαριά οχήματα θα χρησιμοποιούν το παράπλευρο οδικό δίκτυο για να αποφύγουν την οικονομική καθημερινή επιβάρυνση».

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ-ΣΥΝΤΑΞΗ: Αντώνης Μαυρίδης

Keywords
Τυχαία Θέματα