Δυτική Μακεδονία: Θρησκευτικές εκδηλώσεις- εκδηλώσεις μνήμης

09:33 5/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Γρεβενά: Εορταστικό τριήμερο στη Ζάβορδα

Πανηγυρίζει το Σάββατο 6 Αυγούστου Μεταμορφώσεως του Σωτήρος το Καθολικό της Ιεράς Μονής Οσίου Νικάνορα στη Ζάβορδα Γρεβενών. Την Παρασκευή 5 Αυγούστου στις 7 το απόγευμα θα τελεστεί πανηγυρικός Εσπερινός και Θεία Αγρυπνία στο Καθολικό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, και το Σάββατο θα τελεστεί Θεία Λειτουργία. Στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου θα τελεστεί Πανηγυρικός Εσπερινός για την Εορτή του Αγίου Νικάνωρος, με αφορμή την κοίμηση του κτήτορα της Ιεράς Μονής, στην κυρίως Μονή και στις 7 το απόγευμα στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου. Την Κυριακή το πρωί

θα τελεστεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Μονής και στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου και στις 6 το απόγευμα το μνημόσυνο των κτητόρων της Μονής. Και τις τρεις ημέρες θα χοροστατεί ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γρεβενών, κ. Δαυίδ.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ – Σύνταξη: Μάκης Νασιάδης

Κοζάνη: Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

Πανηγυρίζει το Σάββατο 6 Αυγούστου 2016 ο Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κοζάνης, όπου την Παρασκευή στις 7:30 το απόγευμα θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου, ενώ το Σάββατο το πρωί Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ – Σύνταξη: Μάκης Νασιάδης

Κοζάνη: Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Αγίου Νικάνορα

Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Αγίου Νικάνορα Κοζάνης. Το Σάββατο 6 Αυγούστου θα τελεστεί Μέγας Εσπερινός και το πρωί της Κυριακής 7 Αυγούστου Θεία Λειτουργία.

Σιάτιστα: Πανήγυρις Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού

Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός θα τελεστεί την Παρασκευή στις 8 το βράδυ στο εξωκλήσι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Σιάτιστα, ενώ το πρωί του Σαββάτου θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία.

Εορδαία: Ιερά Πανήγυρης Αγίου Νικάνορος στη Σπηλιά

Διήμερες λατρευτικές εκδηλώσεις, στη μνήμη του Αγίου Νικάνορος, τελούνται το Σάββατο και την Κυριακή 6 και 7 Αυγούστου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Σπηλιάς Εορδαίας. Το Σάββατο στις 7 το απόγευμα θα ψαλλεί Πανηγυρικός εσπερινός μετ΄ αρτοκλασίας. Την Κυριακή στις 7.30 το πρωί θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία λειτουργία ιερουργούντων των Μητροπολιτών, Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. κ Ιωήλ, Φλωρίνης – Πρεσπών και Εορδαίας κ κ Θεοκλήτου. Θα ακολουθήσει Λιτανεία και περιφορά της Ιεράς Εικόνας καθώς και του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νικάνορος. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα τελεστεί Κτιτορικό μνημόσυνο.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ- ΣΥΝΤΑΞΗ: Μαίρη Κεσκιλίδου

Πτολεμαΐδα: Ιερά Πανήγυρις Μεταμόρφωσης του Σωτήρος

Πανηγυρίζει το Σάββατο 6 Αυγούστου ο Ιερός Ναός Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Πτολεμαΐδας. Την Παρασκευή 5 Αυγούστου και στις 7 το απόγευμα θα τελεστεί Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός, λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας και τμήματος της αφθάρτου καρδίας του αγίου Λουκά Επισκόπου Συμφερουπόλεως. Θα ακολουθήσει αρτοκλασία στο προαύλιο του Ναού. Στις 9.30 το βράδυ θα ψαλλεί παράκληση εις τον Μεταμορφωθέντα Κύριο. Το Σάββατο 6 Αυγούστου, από τις 7.30 έως τις 10.30 το πρωί, θα τελεστούν Όρθρος, Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, και ευλόγηση της σταφυλής. Στις 7.30 το απόγευμα της ιδίας ημέρας θα τελεστεί Μεθεόρτιος Εσπερινός και Χαιρετιστήριοι οίκοι, εις την Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Την Κυριακή 7 Αυγούστου, από τις 7.30 έως τις 10.30 το πρωί, θα ψαλλεί Όρθρος ΚΑΙ Πανηγυρική Θεία Λειτουργία ενώ στις 7.30 το βράδυ θα τελεστεί το Μυστήριο του Ευχελαίου και παράκληση στην Θεοτόκο.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ- ΣΥΝΤΑΞΗ: Μαίρη Κεσκιλίδου

Κοζάνη: Εκδήλωση μνήμης

Η Iερά Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης ,Η Ενορία του Αγίου Νικολάου Σιατίστης,Ο Δήμος Βοΐου και Το Τοπικό Συμβούλιο Σιάτιστας διοργανώνουν εκδήλωση μνήμης του ιερέως Νικολάου Α. Δάρδα με την συμπλήρωση εκατό ετών από την γέννησή του (1916- 2016) και την έκδοση από την οικογένεια σχετικού αφιερώματος, την Κυριακή 7 Αυγούστου, εορτή του Αγίου Νικάνορος.

Το πρωί της Κυριακής στην αρχιερατική θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου, θα τελεσθεί μνημόσυνο, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικάνορος Σιάτιστας . Στον Ναό αυτό πριν από 69 χρόνια, την 7η Αυγούστου 1947, χειροτονήθηκε ιερεύς ο αείμνηστος παπά Νικόλας.

Στη συνέχεια και ώρα 11:30 π.μ. στην αίθουσα του Κουκουλιδείου Πνευματικού Κέντρου θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Υπομνηστική αφιέρωση. Ιερεύς Νικόλαος Α. Δάρδας. Ο Παπάς της Γεράνειας». Το βιβλίο θα παρουσιάσουν:

Αρχιμανδρίτης π.Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος, Δρ. Θεολογίας, πρωτοσύγκελλος

Γεώργιος Φίλιος, θεολόγος-φιλόλογος, τ. Δ/ντής Μουσικού Σχολείο Σιάτιστας

Γεώργιος Μπόντας, λαογράφος, τ. Δ/ντής Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σιάτιστας

Η εκκλησιαστική βυζαντινή χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτου Θωμά Θεοδωρόπουλου, θα ψάλει επίκαιρους εκκλησιαστικούς ύμνους.

Στο τέλος της εκδήλωσης η οικογένεια του ιερέως Νικολάου θα διανείμει ως προσφορά το βιβλίο σε όλους τους παριστάμενους.

Keywords
Τυχαία Θέματα