Δυτική Μακεδονία: Αυγουστιάτικο Φεγγάρι

10:08 24/8/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Εκδηλώσεις για το Αυγουστιάτικο Φεγγάρι πραγματοποιούνται και στην Δυτική Μακεδονία.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης συμμετέχοντας και φέτος στον εορτασμό της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, που διοργανώνεται από τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, διοργανώνει εκδήλωση υπό τον γενικό τίτλο «Ένα φεγγάρι αλλόκοτο».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Αυγούστου 2018, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, και περιλαμβάνει:

α)

Παρουσίαση – εγκαίνια έκθεσης των έργων του Θερινού Εικαστικού Εργαστηρίου με γενικό θέμα «Με αφορμή το παρελθόν. Σύγχρονα έργα σε ιστορικούς τόπους», και με ειδικό θέμα για το 2018 «Γυναίκα εν οίκω και εν δήμω». Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στον προθάλαμο του εκθεσιακού χώρου του Μουσείου. Εγκαίνια έκθεσης, ώρα 20.30

β) Μουσική εκδήλωση, με την Καλλιόπη Βέττα και τον Γιάννη Κ. Ιωάννου.

Στον κήπο του Μουσείου, ώρα 21.30.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό από τις 18:00 έως τις 24:00.

Η είσοδος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής και στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Την Κυριακή 26 Αυγούστου με την πανσέληνο

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πτολεμαΐδας, ο Σύλλογος «Φίλοι της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πτολεμαΐδας» και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων καλούν μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν τον έναστρο ουρανό μέσα από μία μοναδική εμπειρία που θα χαρίσει το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο.

Παράλληλα με τις προβολές θα γίνεται παρατήρηση του έναστρου ουρανού με τηλεσκόπιο.

Επίσης διοργανώνουν μουσική παράσταση αφήγησης λαϊκών παραμυθιών με την Ανθή Θάνου και τον Αλέξανδρο Μακρή με τίτλο «Παραμύθια και τραγούδια στου φεγγαριού το αλώνι» την Κυριακή 26 Αυγούστου

Η Ανθή Θάνου που περπατά στο δρόμο των παλιών παραμυθάδων, θα μοιράσει φεγγαροκλωστές και θα μας ταξιδέψει μέχρι το φεγγάρι.

«Από την ψυχή … ως την ψυχή κάτω απ’ το ολόγιομο φεγγάρι»

είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της συναυλίας, που συνδιοργανώνουν ο Αιμοδοτικός Σύλλογος Σερβίων «Οι Άγιοι Ανάργυροι» και η Κοινωφελής Επιχείρηση Σερβίων-Βελβεντού την προσεχή Κυριακή 26 Αυγούστου.

Στο θεατράκι του κατάφυτου λόφου του Κάστρου Σερβίων, με ώρα έναρξης στις 9 το βράδυ και είσοδο ελεύθερη.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών) και τον Δήμο Δεσκάτης συμμετέχει στη διοργάνωση και προσκαλεί το κοινό, το Σάββατο 25 Αυγούστου με το φως της σελήνης, σε ένα μαγευτικό τόπο δίπλα στον Αλιάκμονα γεμάτο με σημαντικά αρχαία και βυζαντινά/μεταβυζαντινά μνημεία. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ:

Στις 7 το απόγευμα Θεματικές ξεναγήσεις από αρχαιολόγους και συντηρητές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Γρεβενών στο καθολικό της μονής

Στις 10 το βράδυ Μουσική βραδιά με το συγκρότημα «Ρέκτες» και τίτλο «..στον ποταμό του φεγγαριού». Συμμετέχουν οι Γιάννης Μπουμπούκας (κιθάρα τραγούδι), Σταύρος Μήτσαλος (μπουζούκι), Στέλιος Κώττας (πλήκτρα), Γιώργος Δούμας (κιθάρα-τραγούδι), Γιάννης Παρασκευαϊδης (κρουστά).

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ συνδιοργανώνουν στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους Ορεστικού την Κυριακή 26 Αυγούστου 2018, στις 9 το βράδυ , μουσική βραδιά με θέμα «Τα τραγούδια του φεγγαριού». Κάτω από το ολόγιομο φεγγάρι του Αυγούστου, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τραγούδια μεγάλων Ελλήνων δημιουργών, όπως του Μ. Χατζιδάκη, του Μ. Θεοδωράκη, του Μ. Πλέσσα και του Θ. Μικρούτσικου.

Τα αγαπημένα τραγούδια για το φεγγάρι θα ερμηνεύσουν οι μουσικοί Τάσος Δούκας (μπουζούκι), Νίκος Καρατζίδης (πλήκτρα), Λεβόν Γρηγοριάν (κοντραμπάσο), Δημήτρης Δημητριάδης (κιθάρα, τραγούδι) και Κική Καρατζίδου (τραγούδι). Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Το Μουσείο θα παραμείνει επισκέψιμο για το κοινό με ελεύθερη είσοδο από τις 20.00 έως τις 24.00

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα