Δύσκολη μέρα στις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση

09:44 20/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Τα εργασιακά, τα δημοσιονομικά, και ζητήματα παιδείας θα τεθούν στις σημερινές συναντήσεις της ελληνικής πλευράς με τους επικεφαλής των θεσμών.

Τα κρίσιμα θέματα, επί των οποίων η ελληνική πλευρά περιμένει να δει τις θεσεις των δανειστών, είναι τα εργασιακά, τα δημοσιονομικά μεγέθη της επόμενης διετίας, ο εξωδικαστικός διακανονισμός των κόκκινων δανείων και οι αποκρατικοποιήσεις. Από τις 13:00 γίνεται η συνάντηση με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ενώ στις 15.30 θα ακολουθήσει η συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο

για τα δημοσιονομικά μεγέθη 2017- 2018 και τον νέο προϋπολογισμό, ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί αύριο στη Βουλή. Το ραντεβού για τα θέματα της παιδείας είναι προγραμματισμένο για τις 18.00.

Στη συνάντηση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, με τους εκπροσώπους των θεσμών, σύμφωνα με πληροφορίες, κύριος στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, οι ομαδικές απολύσεις αναδεικνύονται ως ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα της διαπραγμάτευσης. Πηγές του υπουργείου Εργασίας τονίζουν ότι το ΔΝΤ επιμένει στην αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, ενώ η ελληνική πλευρά αρνείται κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

Το Υπουργείο Εργασίας προτείνει να υπάρχει προέγκριση των ομαδικών απολύσεων, θέμα για το οποίο σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που πρόκειται να εκδοθεί για την υπόθεση των ομαδικών απολύσεων στην ΑΓΕΤ Ηρακλής, αν και οι δανειστές, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πιέζουν και υποστηρίζουν ότι το ζήτημα της διοικητικής έγκρισης πρέπει να συζητηθεί, ανεξαρτήτως της απόφασης.

Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, οι πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι δεν έχει τεθεί ζήτημα για το ύψος του, αλλά για τον τρόπο καθορισμού του. Η ελληνική πλευρά τάσσεται υπέρ της επαναφοράς του στους κοινωνικούς εταίρους, ενώ οι θεσμοί, όπως επισημαίνουν οι πληροφορίες, έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους στο σημείο αυτό.

Πάντως, σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η κυβέρνηση για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, ενώ παράλληλα επισπεύδονται οι νομοθετικές πρωτοβουλίες, με την κατάθεση των σχετικών πολυνομοσχεδίων.

Στόχος είναι η διευθέτηση ολων των εκκρεμοτήτων μεχρι το Euro Working Group στις 28 του μήνα, ώστε στο Eurogroup της 5ης Δκεκεμβρίου να κλείσει και τυπικά η δεύτερη αξιολόγηση, και να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της επόμενης δόσης και για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

Σχετική είδηση: Γενναία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στα σχέδια του ESM μετά την αξιολόγηση (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα