«Δράστης ο Βρετανός Χάλιντ Μασούντ» – Γνωστός στις αρχές

18:30 23/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Λίγες ώρες αφότου το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Λονδίνο, η βρετανική αστυνομία αποκάλυψε ότι ο δράστης που έπεσε νεκρός από σφαίρες, έχοντας σκοτώσει τρεις ανθρώπους, ονομάζεται Khalid Μασούντ, είναι 52 ετών και γεννήθηκε στο Κεντ, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο, ενώ διέμενε με την σύζυγό του και τα 3 παιδιά τους στο Μπέρμινγχαμ, στην κεντρική Αγγλία. Το Ισλαμικό Κράτος, αναλαμβάνοντας την ευθύνη, τον αποκάλεσε «στρατιώτη του χαλιφάτου που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα για επιθέσεις στη Δύση».

Το αυτοκίνητο το οποίο χρησιμοποίησε ο δράστης

είχε ενοικιαστεί από το υποκατάστημα της εταιρείας Enterprise στο Μπέρμιγχαμ, έγινε επίσης γνωστό.

Νωρίτερα, η πρωθυπουργός της χώρας, Τερέζα Μέι, ενώπιον του Κοινοβουλίου, είχε τονίσει ότι ο δράστης «γεννήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο» και «εδώ και λίγα χρόνια ερευνήθηκε από το MI5» σε σχέση με «τον βίαιο εξτρεμισμό».

«Αυτού του είδους οι επιθέσεις, αυτή η επίθεση από μοναχικό λύκο, με τη χρήση μέσων από την καθημερινή ζωή– ένα όχημα, ένα μαχαίρι- είναι πολύ δυσκολότερο να αποτραπούν», παραδέχτηκε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον.

Ο δράστης ήταν γνωστός και με πολλά ψευδώνυμα, ανακοίνωσε η Scotland Yard, σύμφωνα με την οποία ο Μασούντ είχε συλληφθεί αρκετές φορές από το 1983 ως το 2003, κυρίως για κατοχή όπλων, αλλά δεν είχε καταδικαστεί.

«Ο Μασούντ δεν βρισκόταν στο στόχαστρο καμίας έρευνας στην παρούσα φάση και δεν υπήρχαν πληροφορίες από πριν σχετικά με την πρόθεσή του να διαπράξει τρομοκρατική επίθεση» επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση.

RIP Aysha Frade. She'd been crossing Westminster Bridge to collect her children from school#londonattack pic.twitter.com/l5Kl8BsGrh

— Kay Burley (@KayBurley) March 23, 2017

Στους τρεις νεκρούς συγκαταλέγεται 43χρονη μητέρα με καταγωγή από την Ισπανία που την ώρα της επίθεσης πήγαινε να πάρει τα παιδιά της από το σχολείο, αλλά και ο αστυνομικός Keith Palmer, 48 ετών.

O πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε ότι ένας Αμερικανός πολίτης βρίσκεται μεταξύ των τριών νεκρών που άφησε ο δράστης κοντά στο βρετανικό κοινοβούλιο.

«Ένας σπουδαίος Αμερικανός, ο Κερτ Κότσραν σκοτώθηκε στην τρομοκρατική επίθεση του Λονδίνου» έγραψε ο Τραμπ σε ένα tweet.

Third victim in London attack was American Kurt Cochran. He was with his wife… by #Garcia_Itaipu via @c0nvey pic.twitter.com/X48kTfZOKy

— Romário Cheloni (@Rocheloni10) March 23, 2017


Νωρίτερα, έγινε γνωστό από συγγενή και τον εκπρόσωπο τύπου της εκκλησίας των Μορμόνων που ανήκει το ζευγάρι, ότι ο Κερτ Κότσραν και η σύζυγός του Μελίσα ταξίδεψαν στην Ευρώπη για να εορτάσουν την 25η επέτειο του γάμου τους κι επρόκειτο να επιστρέψουν σήμερα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον κουνιάδο του Κλίντον Πέιν.
Η σύζυγος του Κότσραν υπέστη κάταγμα στο πόδι και στα πλευρά ενώ τραυματίστηκε και στο κεφάλι.

Ν. Κοτζιάς: Καλά στην υγεία τους οι δύο Έλληνες

Οι δύο Έλληνες τους οποίους ανέφερε η Τερέζα Μέι ως τραυματίες, δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο. Πρόκειται για ζευγάρι το οποίο προσήλθε μόνο του στο νοσοκομείο και αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, έφυγαν χωρίς να χρειαστεί να νοσηλευτούν.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι επισκέφθηκε νοσοκομείο όπου συνομίλησε με θύματα της χθεσινής επίθεσης.

Σαράντα άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επίθεση, οι 29 εκ των οποίων παραμένουν στο νοσοκομείο, μεταξύ αυτών και τέσσερα παιδιά από τη Γαλλία. Επτά από τους νοσηλευόμενους, φέρουν «ολέθρια τραύματα», σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΦΩΤΟ:Associated Press

Σχετική είδηση:Λονδίνο: Ανάληψη ευθύνης από το ΙΚ για την επίθεση (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα