Δώρο- άδωρο για τους υποψήφιους ΑΕΙ- ΤΕΙ από N. Χίου ο ειδικός συντελεστής για σεισμόπληκτες περιοχές

10:25 23/8/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τη διαμαρτυρία του εκφράζει ο Δήμος Χίου και ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου για τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται τελικά το ειδικό ποσοστό για επιπλέον αριθμού εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ από τα νησιά Λέσβου, Χίου, Ψαρών και Οινουσσών.

Δίνοντας παραδείγματα για το πως λειτουργεί ο ιδιαίτερα υψηλός συντελεστής για τους υποψήφιους της Λέσβου (εκτός της κοινότητας Βρύσας), ο Δήμος Χίου κάνει λόγο για «Κατάφωρη αδικία

εις βάρος των μαθητών της Χίου» ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης Σταμάτης Κάρμαντζης επισημαίνει ότι «οι υποψήφιοι και της Χίου και της Λέσβου (εξαιρουμένης της τοπικής κοινότητας Βρύσας) υπέστησαν ακριβώς την ίδια αναστάτωση και ταλαιπωρία: αναβολή των εξετάσεων, διεξαγωγή τους σε νέες ημερομηνίες και με διαφοροποιημένα θέματα σε σχέση με τα πανελλαδικά θέματα».

Την έκπληξή του εξέφρασε σε επικοινωνία μαζί μας και ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χίου Σταύρος Σταυρινούδης κάνοντας λόγο για εμπαιγμό των υποψηφίων της Χίου, ενώ για κοροϊδία κάνουν λόγο Σύλλογοι Γονέων και η Ενωση Γονέων νομού Χίου που προσανατολίζονται επίσης σε ανακοίνωση.

Μιλώντας εξάλλου στο ΡΑΔΙΟ ΑΛΗΘΕΙΑ ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Αντρέας Μιχαηλίδης σημείωσε ότι είναι τελείως άδικο και για το σκοπό αυτό απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Παιδείας με την οποία διαμαρτύρεται έντονα.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ

Με σημερινή υπουργική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως γνωστοποιήθηκε το ειδικό ποσοστό επιπλέον του αριθμού εισακτέων για την εισαγωγή των υποψηφίων σεισμόπληκτων μαθητών των νησιών Λέσβου, Χίου, Οινουσσών και Ψαρών.
Ήταν αποτέλεσμα μιας έγκαιρης παρέμβασης που έγινε και από το Δήμο της Χίου, στα πλαίσια της προσπάθειας για δίκαιη και ίση αντιμετώπιση των υποψηφίων μαθητών μας, μετά το μεγάλο σεισμό και την αναβολή των Πανελληνίων Εξετάσεων.
Με λύπη, όμως διαπιστώνουμε ότι σε μια απλή πρακτική εφαρμογή αυτής της ρύθμισης συναντάμε μια κατάφωρη αδικία εις βάρος των μαθητών της Χίου.
Παραδείγματος χάρη στην Ιατρική Αθηνών ανοίγουν 2 ή 3 νέες θέσεις για τα παιδιά όλων των νησιών. Ένας μαθητής από τη Λέσβο γράφοντας 15.800 μόρια πολλαπλασιάζοντας το με το συντελεστή 1,2 έχει πλέον 18.960 μόρια για τις συγκεκριμένες θέσεις ξεπερνώντας κατά πολύ ένα παιδί από τη Χίο που έχει γράψει 18.500 μόρια και δεν δικαιούται καμία προσαύξηση στη μοριοδότησή του.
Φυσικά, δεν ασκούμε κριτική στον συντελεστή που δόθηκε στην πληγείσα περιοχή της Τοπικής Κοινότητας Βρίσας, που δικαίως πριμοδοτήθηκε παραπάνω, γιατί όντως έζησε τις καταστροφικές συνέπειες του μεγάλου αυτού σεισμού.
Για τα υπόλοιπα όμως παιδιά Λέσβου, Χίου, Οινουσσών και Ψαρών εφόσον επιλέχθηκε κοινή ποσόστωση, δεν θα έπρεπε να υπάρχει διαφορετικός συντελεστής στον υπολογισμό των μορίων τους για την εισαγωγή τους, δεδομένου ότι οι επιπτώσεις στην ψυχολογία τους ήταν παρόμοιες.
Αν η ρύθμιση παραμείνει έτσι, δυστυχώς θα αφορά περισσότερο τη Λέσβο και πολύ λιγότερο τη Χίο, ενώ θα δίνεται ο πρώτος λόγος στη Λέσβο, οδηγώντας τα παιδιά της Χίου σε όποια θέση έχει απομείνει.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΙΟΥ

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε τα διαλαμβανόμενα στην Υπουργική Απόφαση σχετικά με την εισαγωγή υποψηφίων από τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια Λέσβου, Χίου, Ψαρών και Οινουσσών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.
Συγκεκριμένα ενώ ορθώς, όπως ήταν και αίτημά μας, προβλέπεται ειδικό ποσοστό για την εισαγωγή υποψηφίων από τις περιοχές Λέσβου και Χίου, οι οποίοι υπέστησαν την αναστάτωση από τον ισχυρό σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017, διαφοροποιείται το ποσοστό ενίσχυσης της βαθμολογίας σε 1,20 για τους υποψηφίους της Λέσβου και σε 1,00 για τους υποψηφίους της Χίου.
Σημειώνω ότι οι υποψήφιοι και της Χίου και της Λέσβου (εξαιρουμένης της τοπικής κοινότητας Βρύσας) υπέστησαν ακριβώς την ίδια αναστάτωση και ταλαιπωρία: αναβολή των εξετάσεων, διεξαγωγή τους σε νέες ημερομηνίες και με διαφοροποιημένα θέματα σε σχέση με τα πανελλαδικά θέματα.
Το γεγονός της διαφοροποίησης της μοριοδότησης συνιστά κατάφωρη αδικία για τους υποψηφίους της Χίου, των Ψαρών και των Οινουσσών, είναι αντίθετο στο πνεύμα της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, και σε τελική ανάλυση αποτελεί εμπαιγμό των υποψηφίων και των οικογενειών τους.
Ζητούμε την άμεση αναθεώρηση της Υπουργικής Απόφασης και την εξομοίωση του ποσοστού ενίσχυσης της βαθμολογίας μεταξύ των υποψηφίων Χίου και Λέσβου.

Σταμάτης Κάρμαντζης
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΧΙΟΥ

Ρεπορτάζ: Θοδωρής Πυλιώτης

Keywords
Τυχαία Θέματα