ΔΝΤ: Δημόσιο χρέος και ασφαλιστικό, βραδυφλεγείς βόμβες για την οικονομία της ΠΓΔΜ

17:52 24/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Το ΔΝΤ, σε έκθεση του για την οικονομία της ΠΓΔΜ, που δόθηκε στη δημοσιότητα επισημαίνει την ανάγκη δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας και διατήρησης του δημόσιου χρέους της σε επίπεδα κάτω του 50% επί του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών της ΠΓΔΜ, το δημόσιο

χρέος της χώρας ανήλθε στο 50,6% επί του ΑΕΠ. και όπως αναφέρουν ΜΜΕ των Σκοπίων, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, το δημόσιο χρέος ξεπέρασε το «ψυχολογικό» όριο του 50%. Οικονομικοί αναλυτές από την μεριά τους, διερωτούνται για τις δυνατότητα της χώρας να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος της , το οποίο από το 2008 και μετέπειτα αυξάνεται συνεχώς.

Το ΔΝΤ, στην έκθεσή του αυτή για την οικονομία της ΠΓΔΜ, σημειώνει ότι τα περιθώρια “χαλαρών” δημοσιονομικών πολιτικών και παροχών στην ΠΓΔΜ έχουν πλέον στενέψει σε μεγάλο βαθμό και υπογραμμίζει ότι η καλπάζουσα αύξηση του δημόσιου χρέους της χώρας τα τελευταία χρόνια οφείλεται κυρίως στην αύξηση των πρωτογενών ελλειμμάτων.

Ακόμη, το ΔΝΤ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ασφαλιστικό σύστημα της ΠΓΔΜ σημειώνοντας ότι η διασφάλιση της βιωσιμότητας του πρέπει να αποτελέσει «σημαντικό μεσοπρόθεσμο στόχο της κυβέρνησης», καθώς, όπως τονίζει, τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας αντιμετωπίζουν σημαντικές οικονομικές ανισορροπίες που οφείλονται κυρίως στη γήρανση του πληθυσμού και τη μείωση των εισφορών.

Το ΔΝΤ συστήνει στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στη χώρα και να εφαρμόσει πολιτικές για την αύξηση του ενεργού εργατικού δυναμικού και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες, μετά το Κόσοβο, είναι οι χαμηλότερες στην Ευρώπη.

Το ΔΝΤ σημειώνει ότι το έλλειμμα του κρατικού ασφαλιστικού ταμείου της ΠΓΔΜ, το οποίο ανέρχεται σήμερα στο 4,5% του ΑΕΠ, προβλέπεται να υπερδιπλασιαστεί μέχρι το 2030, εάν δεν εφαρμοστούν σοβαρές μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό.

Η μέση μηνιαία σύνταξη στην ΠΓΔΜ ανέρχεται στα περίπου 225 ευρώ, ενώ από την 1η Δεκεμβρίου , οι συντάξεις στη χώρα θα αυξηθούν κατά 5%. Τα τελευταία δέκα χρόνια οι συντάξεις στη χώρα αυξήθηκαν κατά 70%. Ο πληθυσμός της ΠΓΔΜ ανέρχεται στα 2,1 εκατομμύρια, εκ των οποίων οι 300.000 είναι συνταξιούχοι.

Σκόπια, 23 Νοεμβρίου 2016 (του ανταποκριτή μας Ν.Φραγκόπουλου)

Keywords
Τυχαία Θέματα