Διόδους για τα θύματα Trafficking άνοιξαν το προσφυγικό και η οικονομική κρίση

15:06 17/1/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Η δουλεία ανθρώπων υφίσταται και στις μέρες μας και ενισχύεται από την οικονομική κρίση αλλά και με τις μετακινήσεις πληθυσμών λόγω των πολέμων. Το 2018 έγιναν πάνω από 1200 κλήσεις στην τηλεφωνική γραμμή 1109 που απευθύνεται σε θύματα trafficking, αριθμός αυξημένος σε σχέση με το 2017 που κυμάνθηκε γύρω στις 800 πανελλαδικά. Παράλληλα μέσα στο 2018 διασώθηκαν 48 γυναίκες από τα χέρια των σύγχρονων δουλεμπόρων όπως αναφέρθηκε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου των φορέων που διοργανώνουν την διημερίδα

για το trafficking, αύριο και μεθαύριοσ το Βόλο.

Συνδιοργανωτές είναι η Μητρόπολη Δημητριάδος, ο οργανισμός Α21, οι Γιατροί της Αγάπης, η οργάνωση AGAPE και το γραφείο του ειδικού εισηγητή για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων. Έχουν κληθεί να παραβρεθούν εκπρόσωποι 20 μητροπόλεων όλης της Ελλάδας όπως ανέφερε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, τονίζοντας ότι είναι βασική η διάχυση της πληροφορίας γύρω από το θέμα.

Οι εργασίες ξεκινούν αύριο Παρασκευή 18 Ιανουαρίου, στις 6 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης Δημητριάδος, όπου βασικός ομιλητής θα είναι ο κ. Μανώλης Σφακιανάκης.

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος, κ. Ιγνάτιος, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι » κατά τις διήμερες εργασίες πρόκειται να υπάρξει πλήρης ενημέρωση, από ανθρώπους με εμπειρία, για το πώς μπορούμε να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά και πώς βλέπουμε το μέλλον στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ανοίγουμε το δρόμο και σε άλλες Μητροπόλεις να αντιμετωπίσουν το θέμα, αφού όσο κι αν θέλουμε να βοηθήσουμε, πολλές φορές βλέπουμε χωρίς να ξέρουμε τι βλέπουμε», είπε ο κ. Ιγνάτιος συμπληρώνοντας πως, «ακόμη κι εγώ έχω σοκαριστεί με αυτά που μαθαίνω τώρα». Ο Μητροπολίτης σημείωσε, επιπλέον, ότι ένα ακόμη θέμα που πρέπει να απασχολήσει είναι αυτό των ασυνόδευτων ανηλίκων, αλλά αυτό θα γίνει στην πορεία.

Από την πλευρά της οργάνωσης Α21, η υπεύθυνη προγραμμάτων ενημέρωσης, Λητώ Καραγκούνη, είπε ότι ο κάθε άνθρωπος έχει ρόλο να παίξει στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Επιπλεον αναφέρθηκε στην ελληνική νομοθεσία και περιέγραψε τη δράση της οργάνωσης που διαθέτει ξενώνα κρίσης, όπου μπορεί να παραμείνει το άτομο για λίγο καιρό ώστε να συνέλθει και στην συνέχεια, εφ’ όσον αποφασίσει να παραμείνει στην Ελλάδα ξεκινάει η επανείσοδός του στο κοινωνικό σύνολο, με μαθήματα ξένων γλωσσών, δεξιοτήτων, ψυχολογική και ιατρική υποστήριξη κλπ.

«Το σημαντικό για όποιον ξεφεύγει από τα κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων, είναι να ζήσει και να ξεχάσει. Εμείς ενθαρρύνουμε τα θύματα να καταγγείλουν και μάλιστα να φτάσει κάθε υπόθεση στη Δικαιοσύνη, αφού σε κάθε διακινητή που μένει ελεύθερος αντιστοιχούν 10, 20, 50 θύματα». Αυτό ανέφερε, με την σειρά του ο κ. Δημήτρης Κοντούδης, συντονιστής της γραμμής 1109, που αφορά την ενημέρωση για θύματα trafficking. «Το trafficking δεν είναι θέμα μόνο της Αστυνομίας, αλλά μπορεί να μας επηρεάσει όλους, αφού θύμα μπορεί να είναι ακόμη κι ένας άνθρωπος της διπλανής πόρτας. Πολλά περιστατικά δεν φτάνουν καν στην Αστυνομία. Στην Ελλάδα θα πρέπει να ξεφύγουμε από την κουλτούρα που λέει πως ό,τι δεν μας αφορά δεν ασχολούμαστε με αυτό», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Επιπλέον ανέφερε ότι οι μετακινήσεις προσφύγων έχουν ανοίξει μία «λεωφόρο» για τους επιτήδειους που εκμεταλλεύονται άλλους ανθρώπους, επενδύοντας στο γεγονός ότι είναι ευάλωτοι.

Εκ μέρους των Λειτουργών Υγείας Αγάπης ο π. Ιωήλ Ποδαρόπουλος, τόνισε πως μέσα από την συνάντηση θα παρουσιαστούν πρακτικές αναγνώρισης των θυμάτων αλλά και αντιμετώπισης του προβλήματος. «Όλοι έχουμε πολλά να ωφεληθούμε», ανέφερε.

To πρόγραμμα της διημερίδας

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα