Δημοψήφισμα για τη διάσπαση του δήμουΛέσβου- Πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο καταθέτει ο Γεωργούλας

14:28 2/2/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Μπρος των ευθυνών τους θέλει να φέρει ο συνδυασμός «ο άλλος δρόμος» τους δημοτικούς συμβούλους Λέσβου , συνολικά σαν παρατάξεις αλλά και τον καθέναν ξεχωριστά και να τοποθετηθούν για το θέμα της διάσπασης του δήμου Λέσβου. Όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου που παρεχώρησε σήμερα αναλαμβάνει πρωτοβουλία , να καταθέσει πρόταση για δημοψήφισμα στο νησί της Λέσβου με το απλό και σαφές ερώτημα όπως ο κώδικας δήμων επιτάσσει «αν θέλουν οι δημότες τη διαίρεση του

νησιού σε πέντε δήμους».

Και στον κώδικα δήμων προβλέπεται ρητώς αλλά και στον Καλλικράτη ότι οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα διεξαγωγής τοπικών δημοψηφισμάτων, για να αποφασίζουν για σημαντικά ζητήματα του τόπου τους.

Σύμφωνα με τη διαδικασία ο πρόεδρος του σώματος οφείλει να θέση την πρόταση προς συζήτηση στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο και να τοποθετηθούν στο θέμα αυτό. «Απαιτείται τα 2/3 του συνόλου του σώματος για να αποφασιστεί η διεξαγωγή δημοψηφίσματος και θέτουμε από τώρα τη διάθεση του συνδυασμού μας, να συμμετέχει στην επιτροπή που προβλέπεται να αναλάβει τα του δημοψηφίσματος. Αυτή είναι η δημοκρατία και η διαδικασία αυτή θα δείξει ακριβώς ποιοί; θέλουν τι; για την ανάπτυξη του τόπου» τόνισε ο επικεφαλής του συνδυασμού Στράτος Γεωργούλας.

Ο κύριος Γεωργούλας είπε ότι πολλά στελέχη του δημοτικού συμβουλίου δεν επιθυμούν τη διάσπαση και κρύβονται πίσω από την παλαιότερη απόφαση του σώματος που υιοθετεί την μελέτη του ΙΤΑ για 5 δήμους στο νησί, και εδώ και χρόνια δεν τοποθετούνται και πολύ περισσότερο δεν αναλαμβάνουν δράση για τη διάσπαση του δήμου. Αδράνεια όμως καταλογίζει και στην κυβέρνηση ο κύριος Γεωργούλας καθώς όπως τόνιζε «η διαίρεση του δήμου δεν μπορεί να έρθει με κάποια τροπολογία αλλά με νόμο και να έχει τους ψήφους του 50% της βουλής . Η μόνη λοιπόν ευκαιρία είναι το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται για τις αλλαγές στον Καλλικράτη».

Ο κύριος Γεωργούλας παρουσίασε στοιχεία για τη χωροταξική διάρθρωση των χωρών της Ευρώπης. Στην Ισπανία υπάρχουν 8.000 δήμοι με μέσο όρο 5.300 κατοίκους και έκταση 29 τετραγωνικών χιλιομέτρων, αντίστοιχα στη Γερμανία ο μέσος όρος είναι 5.200 κάτοικοι ανά δήμο και στην ΕΕ 5.100 κάτοικοι. Στη Λέσβο όμως των 80.000 κατοίκων και των 1634 τ.χ έχουμε 56 φορές μεγαλύτερο δήμο απ ότι στους δήμους της Γερμανίας και 17 φορές στον αριθμό των κατοίκων. Αυτό σημαίνει σύμφωνα με τον επικεφαλής του «άλλου δρόμου» ότι ο πολίτης είναι μακριά από την εξουσία, καταστρατηγείται η έννοια της αμεσότητας και κάποιοι μπορούν εύκολα να εκμεταλλευτούν τους πόρους αυτού του δήμου.

Ο κύριος Γεωργούλας τέλος θεώρησε δεδομένη τη συμμετοχή του άλλου δρόμου στην αυτοδιοίκηση και στις επόμενες αυτοδιοικημένης εκλογές , για την ενίσχυση της δημοκρατίας, και η συμμετοχή αυτή θα είναι αγωνιστική, διεκδικητική και θα συνεχίσει να υπηρετεί την ανάγκη των δημοτών.

Παρόντες στη συνέντευξη τύπου οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Μαρία Γιαννίκου και Νίκος Χρυσάφης και η υποψήφια του συνδυασμού στο Πλωμάρι Πέπη Κοκκίνη.

Ρεπορτάζ: Μυρσίνη Τζινέλλη

Keywords
Τυχαία Θέματα