Ζάκυνθος: Ομόφωνη απόφαση για αποζημιώσεις από πυρκαγιές

17:11 21/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές στο φυτικό και ζωικό τους κεφάλαιο, αποφάσισε ομόφωνα στην χθεσινή του συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο Ζακύνθου.

Η απόφαση ελήφθη μετά την εισήγηση του επικεφαλής της ’’λαϊκής συσπείρωσης‘’ και προέδρου του τοπικού εργατικού κέντρου, Γ. Κωσταντίνου. Στην απόφαση αναφέρεται ότι πρέπει να δοθεί χρονική παράταση σε όσους παραγωγούς και κτηνοτρόφους δεν πρόλαβαν να δηλώσουν τις απώλειες τους στον ΕΛΓΑ στο 48ωρο που είχαν

προθεσμία.

Επίσης, γίνεται αναφορά για απαλλαγή για 5 χρόνια από τον ΕΜΦΙΑ των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν , τροφοδοσία με ζωοτροφές και διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών για το πέρασμα των κοπαδιών μετά την απαγόρευση της διέλευσης από τις καμένες εκτάσεις -παράλληλα με την αναδάσωση τους- και στα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα για την αποφυγή πρόσθετων καταστροφών.

Την εκπόνηση μελέτης από το δασαρχείο προκειμένου να γίνει σαφής καταγραφή της καταστροφής ώστε να διεκδικηθούν τα ανάλογα κονδύλια της αποζημίωσης υποστήριξε ο εκπρόσωπος της ‘’ Ζακυνθινής Αναγέννησης ‘’ Αντ. Κασιμάτης .

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην συνεδρίαση του οργάνου στις τοπικές ιδιομορφίες που δυσκολεύουν την καταβολή των αποζημιώσεων, όπως η παραγωγή που βρίσκεται σε μη ιδιόκτητο χώρο αλλά και η μικρή παραγωγή που δεν ασφαλίζεται από τον ΕΛΓΑ και η οποία θα πρέπει να αποζημιωθεί σύμφωνα και με τις σχετικές δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού γεωργικής ανάπτυξης κατά την επίσκεψη του στο νομό.

Αίσθηση προκάλεσε η επικριτική αναφορά ορισμένων δημοτικών συμβούλων για το έργο της πυρόσβεσης από την πυροσβεστική υπηρεσία , όπως του προέδρου της ΔΕΥΑΖ Κώστα Κόκκορη. Ο κ. Κόκκορης χαρακτήρισε τον διοικητή της πυροσβεστικής ανίκανο και αχρείο , διότι επέρριψε ευθύνες σε υδρονομέα της δημοτικής επιχείρησης για προβλήματα, για τα οποία –όπως υποστήριξε- ευθυνόταν η υπηρεσία που προΐσταται, ενώ, ο πρώην δήμαρχος Ελατίων και νυν δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Ν. Ακτύπης, ανέφερε ότι η πυροσβεστική υπηρεσία εγκατάλειπε τα σπίτια των κατοίκων πριν από τους ιδιοκτήτες.

Ρεπορτάζ: Πέτρος Πομόνης

Keywords
Τυχαία Θέματα