Διαστρικός αστεροειδής «επισκέπτεται» για πρώτη φορά το ηλιακό μας σύστημα

21:26 21/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Στις 19 Οκτωβρίου το τηλεσκόπιο PAN-STARRS στη Χαβάη «συνέλαβε» ένα πολύ περίεργο αντικείμενο να προσεγγίζει το ηλιακό μας σύστημα. Τελικά αποδείχτηκε ότι ήταν ένας «επισκέπτης» έξω από το ηλιακό μας σύστημα και δεν είχε καμία σχέση με οτιδήποτε έχουν δει οι αστρονόμοι μέχρι τώρα.

Πρόκειται για ένα από τα πιο επιμήκη αντικείμενα που έχουν ποτέ παρατηρηθεί στο διάστημα, καθώς το μήκος του εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον δεκαπλάσιο του πλάτους του. Κανείς αστεροειδής ή κομήτης έως τώρα δεν έχει βρεθεί να έχει τέτοιες διαστάσεις.

Έχει μήκος περίπου 400 μέτρων, σκούρα κοκκινωπή απόχρωση,

περιστρέφεται πολύ γρήγορα γύρω από τον εαυτό του και υφίσταται δραματικές μεταβολές στη φωτεινότητά του, ενώ δεν εκλύει καθόλου σκόνη γύρω του. Πιθανώς έχει μεγάλη πυκνότητα και μάλλον αποτελείται από πετρώματα και μέταλλα, χωρίς καθόλου νερό ή πάγο.

Ο ασυνήθιστος αστεροειδής Α/2017 U1, ο οποίος βαφτίσθηκε «Ουμουαμουα» από τον Ρομπ Γουέρικ του Ινστιτούτου Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Χαβάης που τον ανακάλυψε (Οουμουαμουα σημαίνει «αγγελιαφόρος από μακριά που φθάνει πρώτος»), δεν είναι πια ορατός από τη Γη, καθώς συνεχίζει το ταξίδι του και δεν αναμένεται να τον ξαναδούμε.

Αν και γεννήθηκε γύρω από κάποιο άλλο άστρο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι εδώ και εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια έχει γίνει ένας «περιπλανώμενος» του γαλαξία μας, χωρίς να είναι βαρυτικά προσκολλημένος σε κανένα σύστημα άστρου. Κάπως έτσι, πέρασε περαστικός και από τη γειτονιά μας.

«Εδώ και δεκαετίες είχαμε υποθέσει θεωρητικά ότι τέτοια διαστρικά αντικείμενα υπήρχαν εκεί έξω και τώρα, για πρώτη φορά, έχουν άμεσες ενδείξεις ότι όντως υπάρχουν», δήλωσε ο Τόμας Ζουρμπούχεν της NASA.

Οι ερευνητές, μεταξύ των οποίων και ο Γουέρικ έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature».

Πηγή: edition.cnn.com, AΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα