Διαδικτυακή εκδήλωση για τον Κ. Γούναρη, το ζωγράφο που ύμνησε με χρώμα και φως τη Θεσσαλονίκη
«Η ζωή και το έργο του ζωγράφου Κώστα Γούναρη» θα βρεθούν στο επίκεντρο διαδικτυακής εκδήλωσης που θα γίνει σήμερα Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020 στις ώρα 19.00 από τον Σύλλογο Αποφοίτων Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ Φιλόλογος.
Η Αν. Καθηγήτρια, στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας κυρία Σταυρούλα Μαυρογένη που έχει προσκληθεί να μιλήσει, θα αναφερθεί στον δημιουργό, αλλά και στην ζωγραφική του. Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση στο
Ο Κώστας Γούναρης γεννήθηκε στις 5/10/1929 στη Θεσσαλονίκη
«Όλη η καλλιτεχνική του παραγωγή χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη του αγάπη για την απόδοση της πραγματικότητας. Ήταν ένας κοπιώδης αγώνας για τη ρεαλιστική αποτύπωση της λεπτομέρειας», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Μαυρογένη σημειώνοντας ότι από την πρώτη του ατομική έκθεση προσηλώθηκε στην καταγραφή του οικιστικού τοπίου με ένα μοναδικό τρόπο.
Αναφερόμενη στους καλλιτέχνες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη ζωγραφική του πορεία διευκρινίζει ότι ήταν ένας αγιογράφος που γνώρισε τα χρόνια της Κατοχής και του έμαθε τα χρώματα, τις μίξεις που έπρεπε να κάνει και τον τρόπο επεξεργασίας τους και ένας συγγενής του, ο Αντώνης Μυστακίδης, γνωστός στα λογοτεχνικά γράμματα ως Μεσεβρινός, που του έμαθε τις ακουαρέλες.
Ο Μυστακίδης τον έφερε σε επαφή με τον κύκλο του φωτογραφείου του Λυκίδη, ο οποίος έδινε ταχυδρομικά δελτάρια σε διάφορους ζωγράφους για να τα ζωγραφίσουν και μετά τα πουλούσε ως κάρτες Χριστουγέννων, Πάσχα, ή άλλων γιορτών. Ο Γούναρης κέρδισε την εμπιστοσύνη του και ζωγράφιζε σε αυτές τις κάρτες, κέρδιζε κάποια χρήματα και πείστηκε πως αξίζει να ασχοληθεί περισσότερο με τη ζωγραφική.
Μετά την ολοκλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων έφυγε στην Ελβετία και εργάστηκε ως σχεδιαστής επίπλων σε εργοστάσιο. Παράλληλα συνέχιζε να ζωγραφίζει. Είναι πιθανό την εποχή εκείνη, να παρακολούθησε και κάποια μαθήματα ζωγραφικής αλλά δεν επιβεβαιώνεται, σημειώνει η κ. Μαυρογένη.
Στην Ελβετία μπήκε στον «κόσμο» της παραγωγής έργων τέχνης και την περίοδο 1959-60 ασχολήθηκε με γελοιογραφίες υπογράφοντας ως Const.
Το 1963 επέστρεψε στην Ελλάδα και μέσω του ζωγράφου Μαυρομάτη γνώρισε τον Ντίνο Χριστιανόπουλο. Τότε ξεκίνησε μία μακρά και δημιουργική φιλία.
Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος, υπογραμμίζει η κ. Μαυρογένη, χαρακτήρισε το έργο του Κώστα Γούναρη ως την καλλιτεχνική δικαίωση της «Άνω Πόλης». «Η ομορφιά του έργου του, αναφέρει σε ένα εισαγωγικό σημείωμα σχετικά με το έργο του Γούναρη, επιτυγχάνεται με τα απλά χρώματα που χρησιμοποιεί στις ακουαρέλες του, μαζί με την ιδιαίτερη τεχνική του». Η πρώτη συμμετοχή του σε ομαδική έκθεση έγινε το 1974 και την ίδια χρονιά συνεργάζεται με τη «Μικρή Πινακοθήκη Διαγώνιο», που ιδρύθηκε από τον Ντίνο Χριστιανόπουλο. Το 1979 θα κάνει την πρώτη του ατομική έκθεση.
Το 1981, ο Κώστας Γούναρης διοργανώνει τη δεύτερη ατομική του έκθεση και πάλι στη Διαγώνιο, όπως και 1984, αυτή τη φορά με κύριο θέμα την απεικόνιση του Αγίου Όρους. «Στα έργα του, ο θεατής μπορεί να “ περπατήσει” στο άβατο του ιερού χώρου. Η γαλήνη και η ηρεμία κατακλύζουν τα μάτια του θεατή, ενώ οι κλειστές πόρτες και τα παράθυρα, ένα σύμβολο μετάβασης, λειτουργούν πραγματιστικά αφήνοντας τη φαντασία μας να δημιουργήσει τη δική της ιστορία πίσω από αυτήν», επισημαίνει η κ. Μαυρογένη.
«Είναι αλήθεια», προσθέτει, «ότι οι ακουαρέλες του Κώστα Γούναρη έχουν και μια ακόμη ιδιομορφία στον τρόπο που χειρίζεται την επεξεργασία των χρωμάτων. Καθώς ζωγραφίζει σε αμούσκευτο χαρτί και με πυκνό διάλυμα χρώματος δίνει την αίσθηση της αδιαφάνειας, δηλαδή του έντονου φωτός δημιουργώντας καλύτερο εικαστικό αποτέλεσμα».
Στην ατομική του έκθεση το 1987, ο ζωγράφος γυρίζει πίσω και ανακαλύπτει την πόλη με το παρελθόν της αίγλης της μέσα από τα αρχοντικά της Βασιλίσσης Όλγας.
«Η μαεστρία του ξεδιπλώνεται σε όλο το μεγαλείο της, σαν έγχρωμες φωτογραφίες. Ωστόσο έχουμε να κάνουμε με ακουαρέλες. Ένα υλικό πολύ δύσκολο που δεν επιδέχεται επιδιορθώσεις ή αλλαγές. Στη σχεδιαστική και χρωματική ακρίβεια στην τοιχοποιία, στις γρίλιες των παραθυρόφυλλων, στα τελειώματα του οθωμανικού αετώματος στη Δημοτική Πινακοθήκη, αλλά και στα διακοσμητικά ακροκέραμα των υπολοίπων κτιρίων αναγνωρίζουμε τον ταλαντούχο καλλιτέχνη», τονίζει.
Το 2005, ο καλλιτέχνης, με αφορμή την έκθεσή του «Ακουαρέλες από τη Θεσσαλονίκη που έφυγε», αποκάλυψε: «Αυτό που πάντα βασάνιζε τη σκέψη μου ήταν η εικόνα της Θεσσαλονίκης στις αρχές του 20ου αιώνα μια εικόνα που επιβίωνε ακόμη μέχρι την τελευταία προπολεμική δεκαετία. Ήταν η πόλη των παιδικών μου χρόνων, ένα μίγμα προσωπικών αναμνήσεων αλλά και διηγήσεων μεγαλυτέρων μου, ζωγραφισμένων με τα ωραιότερα χρώματα της φαντασίας τους».
Στη νέα αυτή ζωγραφική του παραγωγή από ασπρόμαυρο φωτογραφικό υλικό που υπήρχε για την πόλη εκείνες της εποχής, ο καλλιτέχνης αναπλάθει εικόνες χαρίζοντας ζωντάνια σε κτίρια και παρουσιάζοντάς τα ηλιόλουστα με τα ζεστά χρώματα της ώχρας και του πράσινου ξύλου.
Η μεγάλη αναγνώριση ήρθε μέσα από την αναδρομική του έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη το 2008. Μια μεγάλη έκθεση για έναν μεγάλο ζωγράφο, τονίζει η κ. Μαυρογένη. Και η τελευταία του φιλοξενήθηκε το 2013 στη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ
www.ert.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ιωάννα Τούνη: «Πρέπει για το κουκούτσι μερικών να κάνω βίζ@τες και…»
- Σενάριο για να ανοίξουν καφετέριες, εστιατόρια και εμπορικά την 1η Δεκεμβρίου
- Κορονοϊός: Τραγωδία δίχως τέλος - 45 νεκροί μέσα σε λίγες ώρες στην Ελλάδα
- Νεκροί σήμερα Ελλάδα: Νέο θλιβερό ρεκόρ
- Γι’ αυτό «σέρνεται» ο Σλούκας – Τι συμβαίνει με τον Σπανούλη
- Εορτασμοί Πολυτεχνείου: Παρέμβαση αντιεξουσιαστών - Ανάρτησαν πανό
- Πέτσας: Είμαστε κοντά στο εμβόλιο – Ενημέρωση των κομμάτων από Κικίλια
- Σε πρωτόγνωρες συνθήκες η κηδεία του Μητροπολίτη Λαγκαδά, Ιωάννη
- Ελληνοτουρκική κρίση: Αγωνία σε «νεκρό χρόνο» για το Αιγαίο
- Καιρός στην Αθήνα: Πώς θα επηρεάσει η κακοκαιρία την Αθήνα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις ΕΡΤ
- Αγρίνιο: Θετικά κρούσματα σε γηροκομείο
- Μειωμένα τα φορολογικά έσοδα τον Οκτώβριο – Πρωτογενές έλλειμμα 9,056 δισ. στο δεκάμηνο
- Χρ. Σεβαστίδης: Καμία πράξη νομοθετικού περιεχομένου δεν έχει ισχύ πάνω από το Σύνταγμα
- Σύλλογοι γιατρών ΕΣΥ Λάρισας: «Ασφυκτική η κατάσταση στα νοσοκομεία – Άμεση λήψη μέτρων»
- Ρέθυμνο: Θετικός στον κορονοϊό εργαζόμενος στην Αντιπεριφέρεια
- Ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ Χανίων για την επέτειο του Πολυτεχνείου
- Κομοτηνή: Έξοδος από το σπίτι μόνο για τα απαραίτητα
- Αγριόγατες υπό παρακολούθηση σε Κορώνεια – Βόλβη
- Τραπεζικές επιταγές: Διευκρινίσεις για την πληρωμή τους δίνει μέσω της ΕΡΤ ο Γ. Χατζησαλάτας
- Δεν μπορεί να δεχθεί άλλους ασθενείς covid το νοσοκομείο Παπανικολάου

- Τελευταία Νέα ΕΡΤ
- Διαδικτυακή εκδήλωση για τον Κ. Γούναρη, το ζωγράφο που ύμνησε με χρώμα και φως τη Θεσσαλονίκη
- Ροδόπη: Ένας νεαρός αποστάκτης και οι παραδοσιακοί παραγωγοί τσίπουρου
- Χωρίς τον Νίκο Χαρδαλιά η σημερινή ενημέρωση για την πανδημία
- 25 χρόνια ζωής έκλεισε το «Χαμόγελο του Παιδιού» (video)
- Έως τις 8:30μμ λειτουργούν οι υπηρεσίες ταχυδρομείου και ταχυμεταφορών
- Δήμος Βισαλτίας: Ξεκίνησε η επισκευή της γέφυρας Καστανοχωρίου
- Αφιερωμένο στην «βασίλισσα του τιμονιού» Ελίσκα Τζουνκόβα το σημερινό doodle της Google
- Μειωμένα τα φορολογικά έσοδα τον Οκτώβριο – Πρωτογενές έλλειμμα 9,056 δισ. στο δεκάμηνο
- Ένα μέλος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης στα 12 καταφύγια του Ολύμπου (video)
- Δεν μπορεί να δεχθεί άλλους ασθενείς covid το νοσοκομείο Παπανικολάου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Προϋπολογισμός : Στα 9 δισ. το πρωτογενές έλλειμμα στο 10μηνο
- Κοροναϊός : «Αποτελεσματικό κατά 95%» το εμβόλιο της Moderna
- Moderna - Εμβόλιο: Στο 95% η αποτελεσματικότητα, σύμφωνα με δοκιμές
- Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Οι Αζέροι κατηγορούν τους Αρμένιους για «οικολογική τρομοκρατία»
- Μακρόν:«Υπάρχει ανάγκη εκσυγχρονισμού των θεσμών διεθνούς συνεργασίας»
- Εμβόλιο με 94.5% αποτελεσματικότητα ανακοίνωσε η Moderna
- Cryos: Η πρώτη ανεξάρτητη τράπεζα δοτών σπέρματος και ωαρίων στην Κύπρο
- Τροχαία-Κύπρος: 57 θάνατοι κατά εκατομμύριο κατοίκους
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Ολοκληρώθηκε η κρατική ενίσχυση προς τους παράκτιους αλιείς
- Protergia Digital Signature: Η ευκολία που θέλεις, η ασφάλεια που απαιτείς