Δεν θα χρειαστεί εσωτερικό δανεισμό το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ – Τι λέει για ΑΚΑΓΕ

13:23 22/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Τα έσοδα του ΙΚΑ αυξήθηκαν κατά 4,96% σε ετήσια βάση το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου και δεν θα χρειασθεί εσωτερικό δανεισμό για να πληρώσει τις συντάξεις του Οκτωβρίου. Επιπλέον, επισημαίνει ότι τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και τον λογαριασμό ΑΚΑΓΕ.

Χθεσινά δημοσιεύματα ήθελαν το ΙΚΑ να αιτείται την κάλυψη μέρους του ελλείμματός του από τον ειδικό λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό

Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών), επικαλούμενα την Ομοσπονδία των εργαζομένων στο ασφαλιστικό Ταμείο (ΠΟΣΕ – ΙΚΑ).

Τα αποθέματα του ΑΚΑΓΕ εκτιμάται πως ξεπερνούν το ποσό των 3,5 δισ. ευρώ και προέρχονται από εισφορές συνταξιούχων. Το ποσό προορίζεται για την χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων μετά το 2019 και την ομαλή συνταξιοδότηση των ερχόμενων γενεών.

Η ανακοίνωση του ΙΚΑ έχει ως εξής:

Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τη χρηματοδότηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, η Διοίκηση του Ιδρύματος σας ενημερώνει ότι τα έσοδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για το οκτάμηνο του έτους 2016, αυξήθηκαν κατά 345,70 εκατ. ευρώ ή κατά ποσοστό 4,96% σε σχέση με τα έσοδα του οκταμήνου του έτους 2015.

Λόγω της βελτιωμένης πορείας είσπραξης των εσόδων του, το Ίδρυμα δεν θα προβεί σε αίτημα ταμειακής διευκόλυνσης (εσωτερικού δανεισμού) για την καταβολή των συντάξεων μηνός Οκτωβρίου 2016, όπως δεν χρειάστηκε ταμειακή διευκόλυνση και για την καταβολή των συντάξεων μηνός Σεπτεμβρίου 2016.

Τέλος, σχετικά με το αίτημα επιχορήγησης από το Λογαριασμό ΑΚΑΓΕ, η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αναφέρει ότι τα ελλείμματα των Ασφαλιστικών Ταμείων καλύπτονται από την κρατική επιχορήγηση και από τον ανωτέρω Ειδικό Λογαριασμό.

Τονίζεται δε, ότι το έλλειμμα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ -ήδη γνωστό από το Δεκέμβριο του 2015, όταν εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός-, βαίνει μειούμενο λόγω και της αύξησης των εσόδων του Ιδρύματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα