«Δε θα μεταναστεύσουμε στον Καναδά» – Μια διαφορετική απάντηση στην εκλογή Τραμπ

11:36 11/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Διαβάζοντας κανείς όσα γράφονται αυτές τις ώρες στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, καταλαβαίνει ότι από ένα μεγάλο μέρος του αμερικανικού πληθυσμού, η νίκη Τραμπ βιώνεται ως μια δραματική κατάσταση. «Τα πράγματα θα χειροτερέψουν για τους φτωχούς αμερικανούς». «Η νίκη του στέλνει ενοχλητικό μήνυμα για τις σεξουαλικές επιθέσεις». «Ο Ντόναλντ Τραμπ και η απειλή πυρηνικού πολέμου». «Αβεβαιότητα για την εξωτερική πολιτική του Τραμπ». «Το Σχέδιο για την Υγεία του Ομπάμα σε κρίσιμη κατάσταση μετά τη νίκη Τραμπ». Αλλά, είναι ο φόβος το μόνο που αναδύεται αυτή τη στιγμή

στην Αμερική;

της Μάχης Μαργαρίτη

Τις επόμενες ώρες μετά την εκλογή Τραμπ, το πιο δημοφιλές άρθρο του βρετανικού Independent ήταν αυτό που απαριθμούσε «τα 12 πράγματα που συνέβησαν εντός λίγων ωρών από τη στιγμή που ο Τραμπ εξελέγη πρόεδρος». Ισραηλινός υπουργός ανακήρυξε «νεκρή» την ιδέα ενός παλαιστινιακού κράτους. Μουσουλμάνες γυναίκες στην Αμερική αγωνιούν για το αν είναι πια ασφαλές να φορούν τη μαντίλα. Ο πρώην αρχηγός της Κου-Κλουξ-Κλαν ανακήρυξε την αποψινή, «από τις πιο συναρπαστικές νύχτες της ζωής μου». Οι μετοχές των εταιριών που κατασκευάζουν όπλα είχαν άνοδο-ρεκόρ.

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της νίκης Τραμπ, η ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Μετανάστευσης του Καναδά «κράσαρε». Είχαν προηγηθεί οι προεκλογικές παροτρύνσεις-προειδοποιήσεις αυτών που διαμήνυαν -μεταξύ σοβαρού και αστείου- ότι αν εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ, θα εγκαταλείψουν τη χώρα.

Δεν έχουν, όμως, όλοι όσοι ψήφισαν διαφορετικά -ή δεν ψήφισαν καθόλου- την ίδια πρόθεση. Και μετά το πρώτο «πάγωμα», δυνάμεις ανασυντάσσονται, για τη συνειδητοποίηση του πραγματικού προβλήματος.

«Γέφυρες, όχι τείχη», γράφει το πλακάτ, στη διαδήλωση στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της εκλογής Τραμπ

Διαδηλώσεις στους δρόμους-πορείες σε πανεπιστήμια

Σε μεγάλες και μικρότερες αμερικανικές πόλεις, χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους, σε μια αυθόρμητη κίνηση διαμαρτυρίας. Δεν είναι μόνο οι δρόμοι των πόλεων το σκηνικό διαδηλώσεων. Σε πολλά σημεία στη χώρα, φοιτητές κατέβηκαν σε αυθόρμητες πορείες. 2.000 στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο πανεπιστήμιο της νότιας Καλιφόρνιας, στο Μπέρκλεϊ, τον Σαν Ντιέγκο, στη Μασαχουσέτη και τη Φιλαδέλφεια. Μαθητές λυκείων σε πολλές πόλεις, βρέθηκαν κι αυτοί στους δρόμους για διαμαρτυρία.

Συναντήσεις οργανώνονται σε πανεπιστημιουπόλεις σε όλη τη χώρα. «Θα μιλήσουμε ο ένας με τον άλλον για να σκεφτούμε πώς θα προχωρήσουμε», λέει στους New York Times μια φοιτήτρια ανθρωπολογίας από το UCLA.

«Χωρίς αυταπάτες, χωρίς φόβο»

«Δεν έχουμε αυταπάτες για τις συνέπειες της νίκης Τραμπ. Είναι καταστροφή», γράφει στο κεντρικό του άρθρο το αμερικανικό περιοδικό Jacobin. «Υπάρχουν δύο τρόποι να αντιδράσουμε. Ο ένας είναι να κατηγορήσουμε τους ανθρώπους των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο άλλος είναι να κατηγορήσουμε την ελίτ της χώρας.

Τις επόμενες μέρες και εβδομάδες, πολλοί ειδικοί θα κάνουν το πρώτο. Φοβισμένοι φιλελεύθεροι έχουν ήδη δώσει γραπτές συμβουλές για το πώς να μετακομίσει κανείς στον Καναδά. Οι άνθρωποι που μας έφεραν στον γκρεμό, σχεδιάζουν τώρα τη διαφυγή τους. Αλλά το να κατηγορεί κανείς το αμερικανικό κοινό για τη νίκη του Τραμπ, απλώς βαθαίνει τον ελιτισμό που κινητοποίησε τους ψηφοφόρους του αρχικά. Αναμφίβολα, ο ρατσισμός και ο σεξισμός έπαιξαν κρίσιμο ρόλο στην άνοδο του Τραμπ. Και είναι τρομακτικό να σκέφτεσαι τους τρόπους με τους οποίους ο θρίαμβός του μπορεί να ισχυροποιήσει τις πιο βάρβαρες και μισαλλόδοξες δυνάμεις της αμερικανικής κοινωνίας.

Παρόλα αυτά, μια απάντηση στον Τραμπ που αρχίζει και τελειώνει με τρόμο, δεν είναι πολιτική απάντηση -είναι μια μορφή παράλυσης, η πολιτική του να κρύβεσαι κάτω από το κρεβάτι.»

Και το άρθρο συνεχίζει με μια αναφορά στις επιλογές του Δημοκρατικού Κόμματος. Μετατοπίζοντας τη συζήτηση από το «πρόσωπο», στην ουσία. «Αυτές ήταν οι εκλογές που θα έχανε η Κλίντον. Και τις έχασε. Μεγάλο μέρος των κατηγοριών θα πέσουν στην υποψήφια Κλίντον, αλλά η ίδια απλώς ενσάρκωσε τη θέληση αυτής της γενιάς ηγετών του Δημοκρατικού Κόμματος. Υπό τον πρόεδρο Ομπάμα, οι Δημοκρατικοί έχουν χάσει σχεδόν χίλιες θέσεις σε πολιτειακά κοινοβούλια, μια δωδεκάδα κυβερνητικές κούρσες, 69 θέσεις στη Βουλή και 13 στη Γερουσία. Η χθεσινή νύχτα δεν ήρθε από το πουθενά.

Χαρακτηριστικό αυτού του Δημοκρατικού Κόμματος είναι ότι οι ισχυροί παίκτες στην Ουάσινγκτον αποφάσισαν τον υποψήφιο πολλούς μήνες προτού πέσει η πρώτη (εσωκομματική) ψήφος. Έκαναν μια μοιραία για όλους μας επιλογή, ‘ράβοντας και κόβοντας’ την κατάσταση ενάντια στο είδος της πολιτικής που θα μπορούσε να κερδίσει: μιας πολιτικής για την εργατική τάξη.

Το 72% των αμερικανών που ψήφισαν χθες πιστεύουν ότι ‘η οικονομία είναι στημένη προς όφελος των πλούσιων και ισχυρών’. Το 69% συμφωνούν ότι ‘τα παραδοσιακά κόμματα και πολιτικοί δε νοιάζονται για ανθρώπους σαν εμένα’.

Σχεδόν μόνος μεταξύ των Δημοκρατικών πολιτικών, ο Μπέρνι Σάντερς απευθύνθηκε σε αυτή την αίσθηση απομόνωσης και ταξικής οργής. Η πλατφόρμα της Χίλαρι Κλίντον προσέγγισε κάποιες από τις βασικές ιδέες του Σάντερς, αλλά αποκήρυξε τον πυρήνα του μηνύματός του.»

«Με όλη τη δύναμη πυρός της ACLU»

Με μια ασυνήθιστη σε ύφος ανακοίνωση, κάνει την εμφάνισή της η Αμερικανική Ένωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες. Και προειδοποιεί, γράφει το αμερικανικό περιοδικό The Atlantic, ότι σκοπεύει να πολεμήσει όλες τις προεκλογικές προτάσεις του Τραμπ «με όλη τη δύναμη πυρός της ACLU, σε κάθε βήμα».

Σημειώνει η ανακοίνωση: «Πρόεδρε Τραμπ, σας καλούμε να το ξανασκεφτείτε και να αλλάξετε γραμμή σε συγκεκριμένες προεκλογικές σας δεσμεύσεις. Αυτές περιλαμβάνουν το σχέδιό σας να συγκροτήσετε μια δύναμη απελάσεων για να μετακινήσετε 11 εκατομμύρια μετανάστες χωρίς έγγραφα. Να απαγορεύσετε την είσοδο των Μουσουλμάνων στη χώρα μας και να τους παρακολουθείτε επιθετικά. Να τιμωρείτε τις γυναίκες που θέλουν να κάνουν άμβλωση. Να επιτρέψετε και πάλι τη μέθοδο (βασανιστηρίων) του εικονικού πνιγμού. Και να αλλάξετε τους νόμους του έθνους και να περιορίσετε την ελευθερία της έκφρασης.

Αν δεν αλλάξετε γνώμη και προσπαθήσετε να υλοποιήσετε αυτές τις δεσμεύσεις, θα έχετε να αντιμετωπίσετε όλη τη δύναμη πυρός της Αμερικανικής Ένωσης για τις Πολιτικές Ελευθερίες, σε κάθε βήμα. Όλοι οι δικηγόροι μας, οι ακτιβιστές σε κάθε πολιτεία, χιλιάδες εθελοντές και εκατομμύρια μέλη και υποστηρικτές μας είναι έτοιμοι να πολεμήσουν.»

Υποστηρικτές του Μπέρνι Σάντερς στη Φιλαδέλφεια, τον Ιούλιο του 2016

Ο ρόλος του «Our Revolution» την επόμενη μέρα

«Η επανάστασή μας» είναι η πολιτική οργάνωση που «ξεπήδησε» από την προεκλογική εκστρατεία του Μπέρνι Σάντερς. Με μια ολιγόλογη ανακοίνωση, δηλώνει παρούσα για την επόμενη μέρα.

«Οι αποψινές εκλογές καταδεικνύουν αυτό που οι περισσότεροι αμερικανοί γνώριζαν από την αρχή των προκριματικών εκλογών: η πολιτική ελίτ και των δύο κομμάτων, οι οικονομολόγοι και τα ΜΜΕ δεν έχουν καμία επαφή με το αμερικανικό εκλογικό σώμα.

Τόσο πολλές κοινότητες εγκαταλείφθηκαν στην παγκόσμια οικονομία. Τόσο πολλοί νέοι άνθρωποι δε μπορούν να καλύψουν το κόστος της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Τόσο πολλοί δεν έχουν πρόσβαση σε αναγκαία, όπως περίθαλψη, στέγη, ή σύνταξη. Όσοι από εμάς θέλουμε μια Αμερική μεγαλύτερης ισότητας πρέπει να χαράξουμε μια νέα πορεία. Το πιο σημαντικό που μπορούμε να κάνουμε, είναι ενωμένοι να πολεμήσουμε για να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους αυτής της χώρας. Όπως κάναμε και χθες, έτσι και αύριο θα είμαστε στις πρώτες γραμμές του αγώνα ενάντια στον Αγωγό της Ντακότα και τη Διατλαντική Συμφωνία. Απόψε ο Ντόναλντ Τραμπ εκλέχθηκε πρόεδρος. Δουλειά μας είναι να προσφέρουμε ένα εναλλακτικό όραμα και να συνεχίσουμε να δουλεύουμε για μια πολιτική επανάσταση, μπροστά σε ένα διχασμένο έθνος».

Διαδήλωση-διαμαρτυρία στη Νέα Υόρκη , λίγο μετά την εκλογή Τραμπ

«Η πολιτική είναι η απάντηση»

Για μεγάλο μέρος των αμερικανών, η Χίλαρι Κλίντον ταυτίστηκε με το σύστημα. Και απορρίφθηκε. Το κεντρικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ -ότι το κατεστημένο «έσπασε»- οδήγησε κατά κύματα κόσμο να τον ψηφίσει. Παραδόξως, παρατηρεί ο καθηγητής Ρητορικής στο πανεπιστήμιο της βόρειας Καρολίνας Κρίστιαν Λούντμπεργκ στο The Conversation, αυτό το θέμα δεν «έφτασε» στην επινίκια ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ. Του «πρώτου δισεκατομμυριούχου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών». Ίσως όχι και τόσο παραδόξως.

Μια μαθήτρια λυκείου, γράφει σε επιστολή της στους New York Times: «Είναι 6.29 το πρωί, μετά την εκλογική ημέρα. Στην αρχή εξοργίστηκα με τα αποτελέσματα. Μετά, λυπήθηκα και ανησύχησα. Στον κάθε έναν που είναι αναστατωμένος με τα αποτελέσματα, συνεχίστε να πολεμάτε. Τώρα, περισσότερο παρά ποτέ, χρειάζεται να πολεμήσουμε για τα δικαιώματά μας. Δε θα μείνουμε καθιστοί. Δε θα σιωπήσουμε.»

«Οι ηγέτες του κόμματος (των Δημοκρατικών) ζήτησαν από τους ψηφοφόρους να τους παραδώσουν τα κλειδιά της πολιτικής», γράφει το Jacobin. «Πίστευαν ότι ελέγχουν την κατάσταση. Έκαναν λάθος. Τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες. Και θα το κάνουμε. Αυτή είναι μια νέα εποχή που απαιτεί έναν νέο τύπο πολιτικής -αυτής που απευθύνεται στις ανάγκες και τις ελπίδες των ανθρώπων, και όχι στους φόβους τους. Ο ελιτίστικος φιλελευθερισμός, αποδεικνύεται, δε μπορεί να κερδίσει τον δεξιό λαϊκισμό.

Δε μπορούμε να μεταναστεύσουμε στον Καναδά, ούτε να κρυφτούμε κάτω από τα κρεβάτια. Αυτή είναι η στιγμή να αγκαλιάσουμε την πολιτική, όχι να την αποκηρύξουμε.» Για την Αμερική, η επόμενη μέρα, μόλις αρχίζει.

πηγές: Independent, Jacobin, New York Times, The Atlantic, ACLU, Our Revolution, The Conversation

φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα