Δ. Παντερμαλής : «Ρεαλιστικά αισιόδοξος για τα Γλυπτά του Παρθενώνα»

23:44 24/10/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Μια ενδιαφέρουσα διάλεξη πραγματοποιήθηκε απόψε στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας με ομιλητή τον πρόεδρο του Μουσείου Ακρόπολης, Ομότιμο Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημήτρη Παντερμαλή. Την εκδήλωση διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας.

Την εκδήλωση προλόγισε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κα Σταυρούλα Σδρόλια και στη συνέχεια ο κ. Γιώργος Τουφεξής παρουσίασε τον κ. Παντερμαλή ο οποίος μίλησε με θέμα «Δέκα χρόνια Μουσείου Ακρόπολης».

Ο κ. Δημήτρης Παντερμαλής είναι Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 διευθύνει την πανεπιστημιακή ανασκαφή στο αρχαίο Δίον. Διετέλεσε, επίσης, Πρόεδρος του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Πρόεδρος του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών και βουλευτής Επικρατείας. Είναι τακτικό μέλος της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αθηνών και του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου. Καθοριστική υπήρξε η συμβολή του στην ίδρυση και οργάνωση του Μουσείου Ακρόπολης, του οποίου είναι Πρόεδρος από την ίδρυσή του το 2009.

Ο κ. Δημήτρης Παντερμαλής έχει τιμηθεί με τη διάκριση του Ανώτατου Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ταξιάρχη Πρώτης Τάξης του Τάγματος του Λέοντος της Φινλανδίας.

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Λάρισας ο κ. Παντερμαλής μίλησε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, εκφράζοντας την αισιοδοξία του, ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψουν στην Ελλάδα, για το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, για το Αρχαίο Θέατρο και τις σχέσεις της Θεσσαλίας με την Μακεδονία μέσα από τα αρχαιολογικά ευρήματα.

«Είμαι ρεαλιστικά αισιόδοξος , το πάρα πολύ αισιόδοξος θα ήταν αρνητικό, γιατί ο τρόπος που έχει επιλέξει το μουσείο να συμβάλει σε αυτό το τεράστιο εθνικό θέμα, χρειάζεται μεγάλο μήκος χρόνου. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να πειστεί, εντελώς η διεθνής κοινή γνώμη και με τον τρόπο αυτό θέλουμε να ασκηθεί πίεση. Στο τομέα αυτό είναι εξαιρετικά τα αποτελέσματα. Δεν υπάρχει οργάνωση στην Ευρώπη και στην Αμερική που δεν συνηγορεί υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα. Φανταζόμαστε ότι με την συνεχή αναφορά και την δική μας πίεση, πρώτον παραμένει σταθερό το ενδιαφέρον για αυτά τα έργα και δεύτερον είναι πάρα πολύ πιθανό να υπάρχει αίσιο τέλος. Αυτά ξέρετε είναι σαν χιονοστιβάδα , όπως, κάτι κακό μπορεί να πολλαπλασιαστεί και να δημιουργήσει δυσάρεστες καταστάσεις, το ίδιο και μια δίκαιη απαίτηση, μπορεί να πολλαπλασιαστεί και να γίνει και αυτή χιονοστιβάδα και κάποια στιγμή να έχει αποτέλεσμα».

Για το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας οκ. Παντερμαλής σημείωσε, πως «πρόκειται για ένα καινούργιο και ένα από τα καλύτερα Μουσεία και μόνο συγχαρητήρια μπορώ να δώσω στους συναδέλφους. Εκφράζω την χαρά μου και την ικανοποίηση μου».

Για τις σχέσεις της Θεσσαλίας με την Μακεδονία και ειδικότερα της Λάρισας με την Πιερία ο κ. Παντερμαλής υποστήριξε ότι «Είμαστε γείτονες, καλοί γείτονες και το ενδιαφέρον μου για τη Θεσσαλία είναι από νωρίς , όταν ανέλαβα το 1970 τις ανασκαφές στο Δίον, ερχόμουν συχνότερα, εδώ στη Θεσσαλία. Έχουμε αναφορές και στις επιγραφές μας και στα νομίσματα και σε άλλα ευρήματα από το Δίον στη Θεσσαλία. Επομένως η γνώση της Θεσσαλίας είναι απαραίτητη και ουσιαστικά το πέρασμα στην Μακεδονία είναι ανεπαίσθητο. Άλλαζε κάθε φορά η γραμμή αλλά οι σχέσεις των δυο άκρων, του βορειότερου της Θεσσαλίας και νοτιότερου της Μακεδονίας ήταν πάρα πολύ στενές.

Για το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης είπε « είναι ένα αριστούργημα και οδός της ιστορίας στη Λάρισα. Με τον τρόπο αυτό δικαιώνεται η ιστορία της Λάρισας , δίνει και θα συνεχίσει να δίνει ένα ιδιαίτερο γόητρο στην πόλη».

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα