Δ. Μακεδονία: Η παρέμβαση της ΠΣΕ ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία των Πρεσπών

10:40 26/6/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

«Η Μεγάλη Πρέσπα, εκτός από το σημείο συνάντησης τριών κρατών, είναι από την Κυριακή 17 Ιουνίου 2018 το σύμβολο της συνεργασίας, της ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών. Η ελληνική εξωτερική πολιτική κατάφερε να στηριχθεί σε ότι πιο θετικό υπήρχε στη βάση της διαπραγμάτευσης του 2008, εμπλουτίζοντας την με επιπλέον θετικά στοιχεία, πάντα με γνώμονα την ιστορική αλήθεια και το σεβασμό των δυο λαών», επισημαίνει σε ανακοίνωση της η Περιφερειακή Συντονιστική

Επιτροπή (ΠΣΕ) ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Μακεδονίας.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «με αυτή τη συμφωνία, επιτυγχάνονται πολύ περισσότερα από τον στόχο της «εθνικής γραμμής», όπως τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό» με ισχύ της έναντι όλων (erga omnes), την εξαφάνιση κάθε είδους αλυτρωτισμού, την αναθεώρηση του συντάγματος της γείτονος χώρας, τη ρητή παραδοχή εκ μέρους των γειτόνων μας, ότι η ιστορία τους δεν έχει την παραμικρή σχέση με την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό της αρχαίας Μακεδονίας και την αναγνώριση της σλαβικής καταγωγής και της αντίστοιχης ιστορικής παράδοσης του λαού της γείτονος χώρας».

Ακόμη στην ανακοίνωσή της, η Περιφερειακή Συντονιστική Επιτροπή (ΠΣΕ) ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Μακεδονίας επισημαίνει ότι «η χώρα μας με αυτή τη συμφωνία παίρνει πίσω την ιστορία της και αναδεικνύεται ηγέτιδα δύναμη και πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων», ενώ διερωτάται εάν «θα ακυρώσει την συμφωνία» ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ, «εαν και εφόσον αναλάβει την Κυβέρνηση».

Παράλληλα επιρρίπτει ευθύνη για «την στάση» αρκετών Δημάρχων της Δυτικής Μακεδονίας, που όπως τονίζει «χωρίς καμία αίσθηση ευθύνης, έχουν πειθαρχήσει στο σχέδιο της διαίρεσης του ελληνικού λαού, υπονομεύοντας την κοινωνική συνοχή, μετατρέποντας τους Δήμους σε παραρτήματα της ΝΔ. Επικριτική είναι η Περιφερειακή Συντονιστική Επιτροπή (ΠΣΕ) ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Μακεδονίας και για τη στάση της τοπικής εκκλησίας που, όπως αναφέρει «φαίνεται ότι νοστάλγησε άλλες εποχές».

Και καταλήγει η ανακοίνωση: «Καλούμε κάθε προοδευτικό πολίτη της Δυτικής Μακεδονίας, να απομονώσει τις ακροδεξιές αντιλήψεις και πρακτικές που διχάζουν την κοινωνία και βάλουν ευθέως τη Δημοκρατία».

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ – Σύνταξη: Μάκης Νασιάδης

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα