Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 26 Ιουνίου 2018

09:30 26/6/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Υποδομές-Λιμάνια
Ενδιαφέρον του Ομίλου Χαλιορή για Ναυτιλιακό Κέντρο στο λιμάνι του Λάγος

Ως ναυτιλιακό Κέντρο για ιστιοφόρα και μαρίνα για μικρά σκάφη τουριστικής εκμετάλλευσης, ενδιαφέρεται να καταστήσει, το λιμάνι του Πόρτο Λάγους, ο Όμιλος Χαλιορή (Πλαστικά Θράκης), που έχει ήδη επεκτείνει τις δραστηριότητές τους στην Ναυτιλία. Παράλληλα εκδήλωσε ενδιαφέρον για εκμίσθωση του εγκαταλελειμμένου πρώην Τουριστικού στο δασύλλιο του Λάγος για να στεγάσει ένα ακόμη Κοινωνικό Κέντρο Σ. Χαλιορής, όπως το Κοινωνικό Κέντρο Σ. Χαλιορής που στεγάζεται στο Μαγικό, επεκτείνοντας έτσι το πεδίο

κοινωνικής δράσης και στο Πόρτο Λάγος και την ευρύτερη περιοχή.
Για την υλοποίηση του εγχειρήματος ο Όμιλος Χαλιορή βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο Λάγος.
Παράλληλα η δημοτική αρχή Αβδήρων στηρίζει την προσπάθεια, καθώς, πρόκειται για μια σοβαρή επένδυση, που θα «αναστήσει» τουριστικά και αναπτυξιακά μια περιοχή που βρίσκεται σε μαρασμό.
Αξίζει να σημειωθεί πως το Πόρτο Λάγος συγκαταλέγεται στο χάρτη με τα ομορφότερα ψαροχώρια της χώρας και θα μπορούσε να έχει τεράστια επισκεψιμότητα, καθώς προσφέρεται για πολλά είδη τουρισμού εκτός του παραλιακού.
Υπενθυμίζεται πως είναι πλάι στη λίμνη Βιστονίδα, έναν βιότοπο σπάνιων ειδών και κοντά στα Λουτρά της Ποταμιάς (ιαματικός τουρισμός ).

Πρωτογενής Τομέας
Στην πρωτοβουλία της Εθνικής Τράπεζας με θέμα όλη η Ελλάδα ένα τραπέζι, ο ΥΠΠΑΤ Β. Αποστόλου

Η ανασυγκρότηση του Αγροτικού Χώρου με βάση ένα σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης, ο προσανατολισμός του με βάση τις ανάγκες και απαιτήσεις των αγορών και η δημιουργία εργαλείων στήριξής του.
Αυτές είναι οι κύριες προτεραιότητες της κυβέρνησης και του ΥΠΑΑΤ, τις οποίες παρουσίασε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, στην πρωτοβουλία της Εθνικής Τράπεζας, με θέμα «Όλη η Ελλάδα ένα τραπέζι».
Σε ότι αφορά το νέο πρόγραμμα, πρόκειται για ένα Πρόγραμμα ύψους 4,7 δις κοινοτικής συμμετοχής, που θα κινητοποιήσει συνολικούς πόρους της τάξης των 6 δις ευρώ και μαζί με το ΕΠΑΛΘ ξεπερνάει τα 6,5 δις. Αν σε αυτά προστεθούν δε προσθέσουμε και οι ενισχύσεις, τότε το ποσό αγγίζει τα 19 δις. Δηλαδή την εξαετία 2015 -2020 θα εισρεύσουν στον αγροτικό χώρο κοινοτικοί πόροι κοντά στα 20 δις.

Εκδόθηκε η 2η Πρόσκληση για τη δράση «Κομφούζιο» προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων εξέδωσε τη 2η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη Δράση (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)» του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020.
Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 20 εκατομμύρια €.
Η υποβολή αιτήσεων στήριξης πραγματοποιείται κατά το διάστημα από 13/7/2018 έως 31/7/2018.
Δικαιούχοι της δράσης μπορούν να κριθούν γεωργοί, φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες αυτών, οι οποίοι είναι κάτοχοι γεωργικής έκτασης.
Τα αιτούμενα προς ένταξη αγροτεμάχια πρέπει να είναι δηλωμένα στην Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης (ΕΑΕ) του έτους 2018 του υποψηφίου με επιλέξιμες για τη δράση καλλιέργειες (ροδακινιά, βερυκοκκιά, νεκταρινιά, μηλιά, αχλαδιά και κυδωνιά).

Ναρκωτικά
Αύξηση της χρήσης της κάνναβης στους νέους, μείωση της ηρωΐνης


Παγκόσμια ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της παράνομής διακίνησής του, σήμερα, με τα στοιχεία να δείχνουν μείωση της χρήσης ηρωΐνης, αλλά αύξηση της χρήσης των νέων στην ινδική κάνναβη.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες στην ΕΡΤ Δίκτυο ΑΜ-Θ, ο ψυχολόγος του Κέντρου κατά των εξαρτησιογόνων ουσιών, Ορφέας στην Κομοτηνή, Σπύρος Βόλτσης, τα κέντρα έχουν πυκνώσει τις ενημερώσεις τους στα σχολεία, ακόμη και στα νηπιαγωγεία, προκειμένου από μικρές ηλικίες, να μπουν οι σωστές βάσεις για την προσωπικότητα, οι οποίες δεν θα επιτρέψουν τη χρήση των ναρκωτικών ουσιών.
«Κάτι νέο που προέκυψε είναι η συμβουλευτική γονέων, μέσω των Σχολών Γονέων,που μπορούν να λειτουργήσουν, εφόσον οι γονείς και σύλλογοι τους το ζητήσουν.
Στη Ροδόπη Σχολές Γονέων λειτούργησαν και εκτός Κομοτηνής, στην περιφέρεια του Νομού, όπως Ξυλαγανή, Σάππες και από τη νέα χρονιά και στον Ίασμο.

Αυτοδιοίκηση
Πρόσληψη 161 ανέργων στο Δήμο Ξανθης από το νέο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας


Στα τέλη Ιουνίου αναμένεται να ανακοινώσει ο ΟΑΕΔ το νέο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για 29.986 θέσεις σε δήμους και περιφέρειες της χώρας. Σύμφωνα μ’ αυτό ο δήμος Ξάνθης θα προσλάβει 161 ανέργους όλων των ειδικοτήτων. Οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων θα προσληφθούν για οκτώ μήνες, με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, ενώ διατηρηθεί και ίσως επεκταθεί το σκέλος της κατάρτισης και πιστοποίησης των ανέργων. Η προκήρυξη θα εκδοθεί από τον ΟΑΕΔ και οι αιτήσεις θα υποβληθούν ηλεκτρονικά.

Διακοπή υδροδότησης στην Ξάνθη

Από τον Δήμο Ξάνθης γίνεται πως λόγω εργασιών αντικατάστασης δικτύου στις οδούς Βελισσαρίου και Κλεμανσώ στο πλαίσιο του έργου: «Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης σε τμήματα της πόλης Ξάνθης», σήμερα είναι απαραίτητη η διακοπή υδροδότησης από 08:00 έως 10:00 το πρωΐ.
Στην οδό Κλεμανσώ στο τμήμα μεταξύ των οδών Νέστου και Λεωφ. Στρατού
Επίσης σήμερα η υδροδότηση στην Ξάνθη θα διακοπεί από 08:00 έως 17:00 στις οδούς :
Κλεμανσώ από το τμήμα μεταξύ των οδών Ικονίου Νέστου
Στην οδό Λυγδών από την οδό Κλεμανσώ έως την οδό Μιαούλη.
Σε όλο το μήκος της οδού Νέστου

Κόμματα
Η ΘΡΑΚΗ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΝΑ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

Κυκλοφόρησε στα αγγλικά από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ το νέο βιβλίο του Επίκουρου Καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, πρώην Υπουργού και τ. Βουλευτή Ροδόπης Δρ.Ευριπίδη Στ.Στυλιανίδη, με τίτλο:
Θράκη: «Το Ελληνικό μοντέλο μιας ανοικτής Δημοκρατικής Κοινωνίας»

Το βιβλίο στα Ελληνικά, είχε κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ το 2016, υπό τον τίτλο:
« Θράκη: Το επόμενο βήμα…»
Στόχος της έκδοσης είναι, μεταξύ άλλων, να ενημερώσει τον Οικουμενικό Ελληνισμό.Να προκαταλάβει θετικά, με όπλο τη λογική και την πραγματικότητα, τους διαμορφωτές της διεθνούς πολιτικής και της διεθνούς κοινής γνώμης για τη Θράκη.
Να προκαλέσει το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών για την περιοχή.

Υγεία
Διαμαρτύρονται οι Φαρμακοποιοί για το νέο χαράτσι

Διαμαρτύρονται οι Φαρμακοποιοί για το νέο χαράτσι όπως υποστηρίζουν εις βάρος των φαρμακείων. Πρόκειται για το 0,8 % στις τιμές των off- patent φαρμάκων ( αυτών δηλαδή που έχασαν την πατέντα και αντί των οποίων υπάρχουν πλέον γενόσημα με την ίδια δραστική ), και το οποίο μπορεί να το αλλάζει ο Υπουργός Υγείας όποτε θέλει σε 1-2-3-5 % κοκ). Επιβάλλει ουσιαστικά στα φαρμακεία ένα ακόμη άδικο κεφαλικό φόρο τιμωρώντας τα για ζητήματα για τα οποία δεν ευθύνονται .
Η Κυβέρνηση πλέον συνειδητά χτυπάει τον μικρομεσαίο Έλληνα Φαρμακοποιό και οδηγεί τα περισσότερα φαρμακεία στην εξαθλίωση.
Οι φαρμακευτικοί Σύλλογοι σε συνεννόηση με το Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, θα χαράξουν το πλαίσιο των αντιδράσεων προς την Κυβέρνηση και την εν ευθέτω χρόνο προσφυγή τους στη Δικαιοσύνη

Πολιτισμός
Ξεκινούν οι εκδηλώσεις του 8ου Φεστιβάλ Μαρώνειας-Σαππών

Ξεκινούν την πρώτη Ιούλη οι εκδηλώσεις του 8ου Φεστιβάλ Μαρώνειας-Σαππών, οι οποίες θα διαρκέσουν έως το τέλος του Αυγούστου και θα πραγματοποιούνται σε διαφορετικούς χώρους.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, συναυλίες και με Βαλκανικό χρώμα, λαϊκές βραδιές, θεατρικές παραστάσεις, παραστάσεις Καραγκιόζη, ανταμώματα συλλόγων.
Η εκδήλωση με την οποία ανοίγει το Φεστιβάλ είναι η συναυλία την ερχόμενη Κυριακή στο λιμάνι του Αγίου Χαραλάμπους, «Και χωρίς τα φτερά δεν φοβάμαι», με τους Παντελή Θαλασσινό και Βασίλη Σκουλά. Θα παρουσιάσει χορευτικές επιδείξεις ο Σύλλογος Κρητών Ροδόπης, «Ο Ψηλορείτης».
Σε μήνυμά του ο Δήμαρχος Μαρωνείας- Σαππών, Ιωάννης Σταυρίδης, καλεί τον κόσμο σε ένα υπέροχο ταξίδι πολιτισμού.

Η ανθρώπινη φωνή στο σπίτι του Μάνου Χατζιδάκι 25-31 Αυγούστου 2018

Για δεύτερη συνεχή χρονιά , στο σπίτι που έζησε έως τα έξι του χρόνια ο Μάνος Χατζιδάκις στη ΞΑΝΘΗ, πραγματοποιείται το 2ο μεγάλο ερευνητικό εργαστήριο Φωνής, που διοργανώνει και διευθύνει το ΚΕΝΤΡΟ ΦΩΝΗΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ του Σπύρου Σακκά και οι στενοί του συνεργάτες Νατάσσα Ζούκα (κίνηση, αυτοσχεδιασμοί, θέατρο) και ο Ταξιάρχης Χάνος (σωματική και αναπνευστική αγωγή, παραγωγή φωνής).
Το πρόγραμμα φωνής _ ” ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΑΝΟ ” _ πραγματοποιείται με την συμπαράσταση της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ -ΘΡΑΚΗΣ και της Φ.Ε.Ξ. με την συνεπικουρία του Μουσικού Χωριού ΣΠΥΡΟΣ ΣΑΚΚΑΣ
Αιτήσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές έως και τις 10 Αυγούστου 2018 στα παρακάτω email:
[email protected] & ι[email protected]
Περισσότερες πληροφορίες & διευκρινίσεις:
2314018311 & 6974598256 (Ερη – Ειρήνη Βασιλειάδου) 2114035789

Η Αντιγόνη του Σοφοκλή στην Κομοτηνή στις 16 Ιούλη

Μετά την επιτυχημένη «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη, o Αιμίλιος Χειλάκης και o Μανώλης Δούνιας συν-σκηνοθετούν φέτος την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή. Η νέα μετάφραση είναι του ποιητή Γιώργου Μπλάνα, η πρωτότυπη μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη και τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν η Αθηνά Μαξίμου, ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μιχάλης Σαράντης.
Η παράσταση πρόκειται να δοθεί και στην Κομοτηνή στις 16 Ιούλη, στις 9 το βράδυ στο θερινό ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής.

Πολιτισμός
Ο κινηματογράφος των δημιουργών στη ΦΕΞ

Συνεχίζεται και σήμερα στις [21.00] Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης το Αφιέρωμα στον Ρόι Άντερσον. Παράξενο και διαυγές το κινηματογραφικό του σύμπαν.
Το 2014 κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας για την ταινία «Ένα περιστέρι έκατσε σε ένα κλαδί συλλογιζόμενο την ύπαρξή του».

Αστυνομικό Δελτίο
Στη φυλακή οι διαρρήκτες της παραλίας Μυρωδάτου

Την περασμένη εβδομάδα μια15χρονη κοπέλα που περίμενε το λεωφορείο στην πλαζ είδε τους δύο δράστες (42 και 31 ετών) να σπάζουν δύο οχήματα. Άμεσα τηλεφώνησε στην Τροχαία και κατήγγειλε το περιστατικό ενώ, ένας Βούλγαρος παραθεριστής που του είχαν κινήσει την υποψία, είχε συγκρατήσει και τον αριθμό της πινακίδας και το μοντέλο του ΙΧ τους.
Μόλις έφυγαν οι δύο δράστες, η Αστυνομία συνδύασε τις δύο μαρτυρίες και μετά από λίγο εντόπισε το όχημά τους στο μόνιμο μπλόκο που υπάρχει πλέον στο Πόρτο Λάγος για τους θερινούς μήνες. Οι δύο Σερραίοι δράστες “πιάστηκαν” στη φάκα και τα κλοπιμαία αποδόθηκαν στα θύματα.
Μετά την ποινή που τους επιβλήθηκε με την αυτόφωρη διαδικασία από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης οδηγήθηκαν άμεσα στη φυλακή.

www.ert.gr

Keywords
ειδήσεις, ΕΡΤ, ιουνίου, ιουνίου, ιφιγένεια εν αυλίδι, τραπεζες, ελλαδα, υπαατ, δις, δραση, προυπολογισμος, κομοτηνη, σχολεια, βασεις, νέα, οαεδ, ξανθη, θρακη, πενα, κυπρος, φαρμακοποιοι, φαρμακεια, γενοσημα, κοκ, θεατρο, μανο, email, διευκρινίσεις, ερη, μετάφραση, δηπεθε, περιστερι, ert, σταση εργασιας, Γόνδολες της Βενετίας, αλλαγη ωρας, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, αθηνα, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, μειωση μισθων, βασεις 2012, κοινωνικος τουρισμος, τραπεζα κυπρου, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, αστυνομικο τμημα, δημος ξανθης, χαρατσι, φεστιβαλ κινηματογραφου, μετάφραση, αιτηση, αστυνομια, θεμα, θρακη, κυπρου, μουσικη, πλαισιο, προγραμμα, σχολες, email, αγωγη, αθηνα μαξιμου, αυξηση, αιμιλιος χειλακης, αιτησεις, αχλαδια, βιβλιο, βραδυ, βρισκεται, γινεται, γινονται, γονεις, διαστημα, δημος, δηπεθε, διευκρινίσεις, δις, δοθει, δικτυο, ευρω, υπαρχει, ειρηνη, εβδομαδα, εξι, ιδια, ινδικη κανναβη, ιστορικο, εκδοσεις, κυβερνηση, λαγος, λεωφορειο, λιμενικο, μαξιμου, μηκος, μηλια, μηνες, μειωση, μπλοκο, μανο, ναυτιλια, ομιλος, οκτω, ορφεας, ουσιαστικα, οχηματα, οχημα, πεδιο, ροι, σκαφη, σπιτι, σπυρου, συγχρονο, συλλογοι, συμπαν, τμημα, τουρισμος, τροχαια, υπαατ, φυλακη, υλοποιηση, φεστιβαλ, φυσικα, φτερα, φωνη, χατζιδακις, χρωμα, ιωαννης, δικαιωματα, ειδη, ελληνικα, ηλεκτρονικα, υπουργειο, κινηματογραφος, κοπελα, κυριακη, ομαδες, πενα, πληροφοριες, ψυχολογος, σπυρος, ταξιδι, ταξιαρχης, θεσεις, θετικα, υγειας, υπεροχο, χανος, χειλακης
Τυχαία Θέματα