Δ. Μακεδονία: Επιπλέον ενίσχυση των Δομών Υγείας

12:50 13/4/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Επιστολή προς τους διοικητές των πέντε Νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας, με την οποία ζητούνται οι προτάσεις τους για την αναβάθμιση των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της περιοχής, ώστε αυτές να συμπεριληφθούν στις επιπλέον δράσεις της Περιφέρειας αναφορικά με την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορoνoϊού, απέστειλε ο περιφερειάρχης, Γιώργος Κασαπίδης.

Όπως ανέφερε στην καθιερωμένη διαδικτυακή συνέντευξή του, που έγινε την περασμένη Παρασκευή 10 Απριλίου 2020, παρουσία, του αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης, Ηλία Τοπαλίδη, του προέδρου του Ιατρικού

Συλλόγου Κοζάνης, Χαράλαμπου Τσεβεκίδη, του εκπρόσωπου του ΕΟΔΥ στη Δ. Μακεδονία, Ιορδάνη Ρωμιόπουλου, του εκπρόσωπου της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας, Αστυνόμου Β’, Δημήτρη Στιούκη, του γενικού διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, Χαρίσιου Γκοβεδάρου και του προϊστάμενου Πολιτικής Προστασίας, Πρόδρομου Ασλανίδη, τόνισε ότι θα δοθούν 10 εκ. ευρώ για το σκοπό αυτό, ενώ  ήδη όπως ανέφερε η περιφέρεια,  έχει διαθέσει μέχρι τώρα 700.000 ευρώ,  για ενίσχυση των νοσοκομείων με υγειονομικό υλικό.

Όπως ανέφερε ο κ. Κασαπίδης μέσα στην εβδομάδα θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το εργαστήριο για την ανίχνευση του κορωναϊού, το οποίο εγκαταστάθηκε στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης, καθώς είναι κοντά σε Νοσηλευτική Μονάδα και έχει σχετική αυτονομία αφού χρησιμοποιήθηκε ο χώρος, όπου στεγάζονταν το ΕΚΑΒ. Σε ότι αφορά την κολχικίνη, μια ουσία που βρίσκεται και στον κρόκο Κοζάνης, για την αντιμετώπιση του ιού, ανέφερε ότι υπάρχει ήδη συνεργασία του Νοσοκομείου Κοζάνης με το ΑΠΘ και  τον καθηγητή κ. Σιάσιο, που είναι επικεφαλής του εργαστηρίου, όπου μελετάται αυτή η προοπτική.

Σε ότι αφορά το θέμα του επισιτισμού των οικογενειών που βρίσκονται σε καραντίνα στην περιοχή της Καστοριάς,  ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονία, τόνισε ότι αυτό θα λυθεί και με τη δαπάνη της Περιφέρειας, ενώ σε ότι αφορά το πρόβλημα με το γάλα των κτηνοτρόφων από τη Χρυσή Καστοριάς, το οποίο δεν παρελάμβανε Γαλακτοβιομηχανία της Ηπείρου, επισήμανε ότι αυτό λύθηκε, καθώς το γάλα πλέον παραλαμβάνει επιχείρηση, που εδρεύει στην Καστοριά.

Από την πλευρά του ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ στη Δ. Μακεδονία Ιορδάνης Ρωμιόπουλος, αναφερόμενος στου κατοίκους της Δαμασκηνιάς και της Δραγασιάς και αν υπάρχει ενδεχόμενο να τεθούν νέα μέτρα σε όλο το Βόιο, ανέφερε ότι οι ίδιοι «δεν είναι κίνδυνος να μεταδώσουν τη νόσο, αλλά αντιθέτως μπορεί αυτοί να κολλήσουν απ’ άλλους και έτσι δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως φορείς του ιού.»

Στην ανάγκη να «ξεπεραστούν αντιπαλότητες και τοπικισμοί» αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης, Χαράλαμπος Tσεβεκίδης, γιατί όπως τόνισε «όλο αυτό το διάστημα ήταν άκυρα». Επισήμανε επίσης ότι «πολλά περιστατικά διακομίστηκαν στη Θεσσαλονίκη και χάθηκε χρόνος γιατί μείναμε στη στείρα αντιπαράθεση» και πρόσθεσε πως «αυτή η συζήτηση μπορεί να γίνει μακριά από κορώνες και μικροπολιτικές όταν τελειώσει η κρίση».

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ – Σύνταξη: Μάκης Νασιάδης

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα