Δ. Λάρισας: Απόσυρση και διάλογος για τον «Κλεισθένη»

23:40 8/5/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Την, επί της ουσίας, διαφωνία του με την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις εκλογές για την Τ.Α. όπως αυτές ορίζονται μέσω του σχεδίου νόμου «Κλεισθένης» του υπουργείου Εσωτερικών, κατέθεσε στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λάρισας για το θέμα και ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης. Ο κ. Καλογιάννης τάχθηκε υπέρ της απόφασης της ΠΕΔ Θεσσαλίας που ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου από την Κοινοβουλευτική

διαδικασία και μια παράταση δύο μηνών, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία του διαλόγου για τις αλλαγές που όλοι λίγο – πολύ χαρακτήρισαν ως αναγκαίες.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε το γεγονός ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης μετά την τοποθέτηση της κ. Ρ Καραλαριώτου για το θέμα, αλλά και του συνδυασμού του πρώην δημάρχου Κ. Τζανακούλη, μετά τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των συνδυασμών αποχώρησαν…σιωπηλά από την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Οσον αφορά τον «Κλεισθένη» ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης άσκησε στην τοποθέτηση του κριτική στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη για το ύφος της επιστολής που συνοδεύει την πρόταση και λήψη απόφασης από τα δημοτικά συμβούλιο για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών. Ο κ. Καλογιάννης, σημείωσε ότι «δεν περίμενα το έγγραφο Πατούλη να είναι τέτοιου επιπέδου. Δημιουργεί πρόβλημα και αχρείαστη πόλωση και προσβάλει το θεσμό της Τ.Α.», είπε ο δήμαρχος Λαρισαίων, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της άποψης της ΠΕΔ Θεσσαλίας που ζητά απόσυρση του σχεδίου νόμου από την κοινοβουλευτική διαδικασία και περίοδο διαλόγου δύο μηνών. Οσον αφορά το προτεινόμενο εκλογικό σύστημα ο δήμαρχος Λαρισαίων υπογράμμισε ότι γίνεται προσπάθεια συγκερασμού δύο διαφορετικών συστημάτων. «Η εκλογή της δεύτερης Κυριακής δεν κολλάει με την απλή αναλογική της πρώτης Κυριακής. Χρειάζονται διορθώσεις που απορρέουν από το συνδυασμό της απλής αναλογικής στο δημοτικό συμβούλιο και την ισχυρή λαϊκή εντολή για τον δήμαρχο τη δεύτερη Κυριακή».
Από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης η επικεφαλής Ρ. Καραλαριώτου ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου και την συζήτηση από την αρχή με το υπουργείο Εσωτερικών. Ο πρώην δήμαρχος Κ. Τζανακούλης χαρακτήρισε άτολμο και όχι προς τη σωστή κατεύθυνση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών και ζήτησε ανοιχτό διάλογο αφού αποσυρθεί από το Φθινόπωρο. Ο κ. Ε. Νασιώκας χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου όχι καλοπροαίρετο και πρόσθεσε ότι υποκρύπτει και κομματικές σχκοπιμότητες, ενώ ο κ. Διαμάντος χαρακτήρισε επιβεβλημένη την απλή αναλογική, ώστε να υπάρξει και αλλαγή κουλτούρας. Ζήτησε μάλιστα ενιαίο ψηφοδέλτιο για την εκλογή του δημοτικού συμβουλίου και ξεχωριστό για τους υποψηφίους δημάρχους και αποχώρησε λόγω προβλήματος μικρού προβλήματος υγείας που αντιμετώπιζε μετά την τοποθέτησή του. Τέλος από την «Λαϊκή Συσπείρωση» ο κ. Π. Κρίκκης υποστήριξε ότι μέσω του «Κλεισθένη» στήνεται ένα πλαίσιο αποπροσανατολισμού της κοινωνικής πάλης των λαϊκών στρωμάτων που έχει ως στόχο την αναμόρωση του αστικού πολιτικού συστήματος μέσα από επιμέρους διαφωνίες.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα