Σε κατάσταση ετοιμότητας το Ισραήλ μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν

Σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας για μια πιθανή κλιμάκωση με τη Συρία τέθηκε την Τρίτη το Ισραήλ, στον απόηχο της ανακοίνωσης Τραμπ για απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως, μετά τον εντοπισμό «ασυνήθιστης δραστηριότητας» από ιρανικές δυνάμεις στη Συρία, σύστησαν στις αρχές των Υψωμάτων του Γκολάν να

ετοιμάσουν τα καταφύγια, ανέπτυξαν νέες άμυνες και κινητοποίησαν κάποιες δυνάμεις εφέδρων.

Ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου, στρατηγός Γκαντί Άιζενκοτ, ματαίωσε μια προγραμματισμένη εμφάνιση σε ετήσια συνδιάσκεψη ασφαλείας και μίλησε με τον υπουργό Άμυνας, Αβίγκντορ Λίμπερμαν, και άλλα στελέχη της εθνικής ασφάλειας, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Η επιλογή του Τραμπ σε βάρος της πυρηνικής συμφωνίας, αν και καλωσορίστηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση, προκάλεσε φόβους για αναζωπύρωση στην περιοχή.

Το Ιράν και η Χεζμπολάχ του Λιβάνου βοηθούν τον Σύριο πρόεδρο Άσαντ στον εμφύλιο πόλεμο της χώρας του. Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει επανειλημμένα πλήγματα σε βάρος των δυνάμεών τους, επιδιώκοντας να αποτρέψει τη δημιουργία ενός συριακού- λιβανέζικου μετώπου στα βόρειά του.

Ένα αεροπορικό πλήγμα στις 9 Απριλίου είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο επτά Ιρανών στρατιωτικών σε αεροπορική βάση. Το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ και δεσμεύτηκε να προβεί σε αντίποινα.

Keywords
Τυχαία Θέματα