Δ. Κολυνδρίνη: Δεν είναι οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας υπεύθυνες για αδειοδότηση φωτοβολταϊκών

21:04 21/1/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειακών Ενοτήτων δεν είναι αρμόδιες, ούτε για την αδειοδότηση, ούτε για τον έλεγχο της μη υπέρβασης του ορισμένου ορίου εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών  σε αγροτική έκταση της περιοχής δικαιοδοσίας τους.

Την απάντηση αυτή έδωσε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων, Δωροθέα Κολυνδρίνη, σε σχετική επερώτηση που κατέθεσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Τσιαπλές και Νάνος, ως προς την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας

στη Μαγνησία.

Η επερώτηση συζητήθηκε κατά τη διάρκεια του σημερινού Περιφερειακού Συμβουλίου και όπως είπε η κ. Κολυνδρίνη, το όριο εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών σε αγροτική έκταση, δεν προβλέπεται να υπολογίζεται για έκαστο Δήμο κατ’ αναλογία συμμετοχής της καλλιεργούμενης έκτασής του στην Περιφερειακή Ενότητα. Ως αποκλειστικά αρμόδιες Υπηρεσίες έχουν οριστεί η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. ή η ΑΔΜΗΕ Α.Ε.

Η κ. Κολυνδρίνη αναφέρθηκε στο νομικό πλαίσιο που διέπει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς σε αγροτεμάχια, που χαρακτηρίζονται ή καθορίζονται ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, τονίζοντας ότι η  εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών σε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας διέπεται από τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 56 του ν.2637/1998 (Α΄ 200) όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 24 του ν.4643/2019 (Α΄ 193) και ισχύει.

Υπογράμμισε δε, ότι οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειακών Ενοτήτων  είναι κατ’ αρχήν αρμόδιες για τον χαρακτηρισμό των αγροτεμαχίων της περιοχής δικαιοδοσίας τους ως γης υψηλής παραγωγικότητας.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα