Δ. Κολυνδρίνη: Ανάγκης ισχυρής χρηματοδότησης Περιφερειών σε θέματα Πολιτικής Προστασίας

12:02 1/10/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Την ανάγκη να ενισχυθούν και οι Περιφέρειες και όχι μόνο οι δήμοι αναφορικά με την Πολιτική Προστασία επισήμανε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων, Δωροθέα Κολυνδρίνη, μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας με θέμα το νέο επιχειρησιακό σχέδιο για τις πλημμύρες και τα χιόνια ενόψει της χειμερινής περιόδου.

Η κ. Κολυνδρίνη τόνισε ότι πλέον, “έχουμε να αντιμετωπίσουμε νέα κλιματικά δεδομένα, που κάθε χρόνο κλιμακώνονται.

Πρόσφατα μας έδωσαν μια πρώτη ένδειξη και επιβάλλεται να έχουμε ένα πολύ καλό σχεδιασμό και συντονισμό, να έχουμε άμεσες χρηματοδοτήσεις και για την πρόληψη και για την καταστολή, γιατί συνήθως η χρηματοδότηση έρχεται ήδη καθυστερημένα. Θέλουμε χρήματα στο κομμάτι της Πολιτικής Προστασίας και οι Περιφέρειες, όχι μόνο οι Δήμοι.

Συναθροιστικά ο καθένας να είναι χαλυβδωμένος στο κομμάτι που τον αφορά. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε γρήγορες διαδικασίες. Πρέπει η περιφερειακή διακυβέρνηση, όπως είπε ο πρωθυπουργός, να γίνει πράξει”.

Σημείωσε ότι η Περιφερειακή Ενότητα βασίζεται μόνο στο μητρώο των μηχανημάτων που περιλαμβάνει πάνω από 300 ιδιώτες οι οποίοι είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να ενεργήσουν. Όμως, οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να πληρωθούν και “για την ώρα τα χρήματα που διαθέτουμε δεν επαρκούν”. “Σήμερα έχουμε 10 ιδιωτικά συνεργεία που καθαρίζουν ρέματα και πρέπει να πληρωθούν. Το δυναμικό της Π.Ε. είναι ένα άτομο διοικητικό προσωπικό και δύο χειριστές μηχανημάτων”, εξήγησε.

Από την πλευρά του ο πύραρχος, διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Μαγνησίας, Νίκος Μητσιογιάννης, αναφέρθηκε στις πρόσφατες πλημμύρες και τα προβλήματα που αντιμετώπισε η Πυροσβεστική, “για να μπορέσουμε πάνω σ’ αυτά να σχεδιάσουμε για τη χειμερινή περίοδο σε ό,τι αφορά το θέμα των πλημμυρών”.

Τόνισε ότι η τελευταία κακοκαιρία ήταν ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο. “Χρειαζόμαστε ενίσχυση σε αντλητικά μηχανήματα και σε άλλα που χρειάζονται να έχουν τα οχήματα, για να δούμε πως μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε τέτοια φαινόμενα. Επίσης θα χρειαστεί και εξοπλισμός για τους πυροσβέστες, όπως αδιάβροχα, μπότες, σαλοπέτες κλπ.”, ανέφερε.

 

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα