Χρ. Βερναδάκης : «Θεσμική συνεργασία κυβέρνησης -περιφέρειας το Αναπτυξιακό συνέδριο»

09:08 23/2/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Στην Τρίπολη βρέθηκε εχθές ο Υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Χριστόφορος Βερναρδάκης ενόψει της διοργάνωσης του 10ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Πελοποννήσου στις 26 και 27 Φεβρουαρίου 2018 στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης.

Ο κ. Βερναδάκης όταν έφτασε στην Τρίπολη, δήλωσε στα ΜΜΕ :

“Ήρθα σήμερα στην Τρίπολη σε μια συνάντηση εργασίας με τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο της πόλης. Για την οργάνωση που θα γίνει την Δευτερα

και την Τρίτη έχουν γίνει ήδη κάποιες προεργασίες.
Ο Περιφερειάρχης έχει έρθει στην Αθήνα και έχει συναντηθεί με τους Υπουργούς.
Έχουν τεθεί ορισμένα ζητήματα και περιμένουμε Δευτέρα – Τρίτη με την συμμετοχή όλων των φορέων να υπάρξει μια διαβούλευση, μια κατάληξη στις βασικές αρχές που θα έχει το αναπτυξιακό πρόγραμμα της επόμενης περιόδου για την Πελοπόννησο”.

Ο υπουργός Επικρατείας χαρακτήρισε το συνέδριο ως μια συνεργασία θεσμική της κυβέρνησης και της περιφέρειας, αυτό έχει συμβεί σε όλες τις περιφέρειες.
Η συνεργασία που έγινε με όλους τους Περιφερειάρχες ήταν εξαιρετική.
Αυτό που έχουμε αποκομίσει μέχρι στιγμής απ’ όλα τα συνέδρια είναι μια πολύ μεγάλη συμμέτοχη των παραγωγικών φορέων και μια πολλή μεγάλη διαβούλευση η οποία έχει οδηγήσει σε πολλά σοβαρά συμπεράσματα για την αναπτυξιακή περίοδο που ανοίγεται από εδώ και πέρα μπροστά μας.
Η λογική της κυβέρνησης είναι όχι να εξαγγέλλει έργα ή δράσεις, αλλά να βοηθήσει μεθοδολογικά, χρηματοδοτικά, θεσμικά να υπάρξει μια συνέργεια όλων των τομέων σε ένα παραγωγικό σχέδιο για την επόμενη περίοδο.
Βασική αρχή για εμάς είναι, πρώτον οι συνέργειες μεταξύ των κλάδων, δεν υπάρχει π.χ. ανάπτυξη του τουρισμού χωρίς την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, της βιομηχανίας, αγροδιατροφικού τομέα, όλα αυτά θα τα δούμε σε μια συνεργεία, το δεύτερο στοιχείο είναι ότι πρέπει να ξεπεράσουμε τη λογική της οικονομίας χαμηλού κόστους και να μπούμε σε μια άλλη λογική όπου θέλουμε μια οικονομία υψηλού κόστους και υψηλής προστιθεμένης άξιας.

Τρίτο ζήτημα είναι ότι πρέπει να ξαναμιλήσουμε για παραγωγική ανασυγκρότηση που σημαίνει υλική πρόσθεση στον πλούτο της χώρας, σημαίνει νέα βιομηχανία, νέα βιοτεχνία, νέα επιχειρηματικότητα, αυτά πρέπει να τα ξαναδούμε και να κατευθύνουμε όλα τα παραγωγικά τεχνολογικά και θεματοδοτικά εργαλεία που έχουμε.

Αυτή είναι η λογική και όχι μεγάλα φαραωνικά έργα τα οποία δεν είναι ανάπτυξη από μόνα τους.

Την Δευτέρα και Τρίτη θα έρθουν περίπου 30 υπουργοί. Όλοι οι παραγωγικοί φορείς θα έρθουν να τους θέσουν όλα τα ζητήματα που τους απασχολούν και να έχουμε την απαίτηση όλα αυτά να απαντηθούν και να συνδυαστούν.
Επομένως είναι μια διαπαιδαγωγική διαδικασία και για την ίδια την κυβέρνηση γιατί και μαθαίνει και όλα αυτά τα πράγματα τα εντάσσει σε μια λογική αναπτυξιακή όπως πρέπει να είναι.

Νομίζω πως η συνεργασία που είχαμε με τους περιφερειάρχες και με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου ήταν άψογη και αυτό θα αποτυπωθεί και στο διήμερο της επόμενης εβδομάδας”.

Ο Υπουργός συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη και την Αντιπεριφερειάρχη, Κωνσταντίνα Νικολάκου στα γραφεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου και συζήτησαν ζητήματα και λεπτομέρειες που αφορούν στο συνέδριο που θα γίνει παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα