Χρ. Τάσσης: Η «Χ.Α.» ήταν ένα κόμμα στρατός που προσπαθούσε να εκφασίσει την κοινωνία

22:09 8/10/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Για το επιστέγασμα μιας διαδικασίας που ξεκίνησε το 2009, αλλά και παλιότερα, όπως είπε, με την δυναμική εμφάνιση του μορφώματος της Χρυσής Αυγής στην Ελληνική κοινωνία μίλησε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» ο Χρύσανθος Τάσσης , λέκτορας στο ΔΠΘ, στο Τμήμα Κοινωνικής

Πολιτικής.

«Η Χρυσή Αυγή ως μόρφωμα στην πολιτική κοινωνιολογία την κατατάσσουμε σε αυτά που εμείς ονομάζουμε φασιστικά κόμματα, είναι κόμματα τα οποία έχουν να κάνουν με στρατό. Η οργανωτική της δομή έχει να κάνει με στρατό, το μόνο το οποίο ενδιαφέρει είναι η δράση των μελών της οργάνωσης για δυναμικά ζητήματα με ακραίες καταστάσεις, όπως η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η επίθεση στους Αιγύπτιους εργάτες, αλλά και ο εκφοβισμός οποιουδήποτε διαφωνούσε μαζί τους», είπε ο κος Τάσσης.

Χρύσανθος Τάσσης, Λέκτορας του ΔΠΘ

Με αφορμή τη δικαστική απόφαση σημείωσε πως «η οργανωτική δομή είναι από πάνω προς τα κάτω. Υπάρχει ο ηγέτης ο οποίος χαράσσει την πορεία του κόμματος και την πολιτική του, και δίνει εντολές και διαταγές στα μέλη του τα οποία είναι σαν στρατός. Θυμηθείτε τις παρελάσεις που κάνουν, την οργάνωση τους με τα καδρόνια και τα όπλα. Είναι μια οργάνωση η οποία έχει αποκλειστική δράση τη βία. Η βία στην πολιτική υπάρχει παντού σε όλους τους χώρους όταν υπάρχουν συγκρούσεις. Η οργανωτική διαφορά της Χ.Α. σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα κόμματα του κομματικού ανταγωνισμού είναι ότι ο προσανατολισμός της είναι αποκλειστικά στη βία η οποία φτάνει στο σημείο των δολοφονιών».
Σύμφωνα με τον κ. Τάσση «αυτό που επίσης δεν θέλει η Χ.Α. είναι τα κοινωνικά δικαιώματα τα οποία δόθηκαν στις κοινωνίες, ύστερα από την επίδραση και την επιρροή των εργατικών σοσιαλιστικών- σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, που έχτισαν μετά τον 20ο αιώνα την περίοδο 1945 -1974 αυτό που λέμε κοινωνικό κράτος με υγεία, παιδεία, κοινωνική ασφάλιση, κοινωνική πρόνοια κι όλα αυτές τις δημοκρατικές κατακτήσεις αυτή είναι η ιδεολογική διαφορά της Χ.Α. με όλα τα υπόλοιπα κόμματα. Και οργανωτικά διαφέρει και ιδεολογικά».

Ο κ. Τάσσης αφού ξεκαθάρισε ότι «ο φασισμός δεν τελειώνει μόνο με δικαστικές αποφάσεις», προέτρεψε να καταλάβουμε ότι ο φασισμός είναι ένα πολιτικό καθεστώς που έχει να κάνει με το οικονομικό και κοινωνικό σύστημα που λέγεται καπιταλισμός και τις αντιφάσεις του. «Όπως η κρίση του ‘29 οδήγησε στην άνοδο του Φασισμού στον Μεσοπόλεμο, έτσι και τώρα βλέπουμε ότι η κρίση ήταν κάτι το οποίο οδήγησε σε φασιστικά μορφώματα».

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα