Χίος: Λογοτεχνικός Διαγωνισμός από το Φάρο Βαρβασίου

10:11 3/4/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Με τη συμμετοχή 22 μαθητών και μαθητριών της Β’ Λυκείου του νομού Χίου, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018, ο 16ος Παγχιακός Μαθητικός Λογοτεχνικός Διαγωνισμός «Ανδρέας Αξιωτάκης» στη Μνήμη της Μικρασίας από το πολιτισιτκό Σύλλογο Φάρος Βαρβασίου.
Το φετινό θέμα του διαγωνισμού ήταν το ακόλουθο απόσπασμα από το μυθιστόρημα του Σμυρνιού Γιώργου Κατραμόπουλου: «Πώς να σε ξεχάσω Σμύρνη αγαπημένη», ο οποίος απεβίωσε

το 2004 σε ηλικία 100 ετών.

«Βλέπαμε τους ρακένδυτους Έλληνες στρατιώτες να προσπαθούν να μπουν στα πλοία για να φύγουν από τη Μικρασία. Ξαφνικά ακούσαμε φωνές απελπισίας : Έρχονται οι Τούρκοι! Έρχονται οι τσέτες (ιππείς)!

Μέσα στη φωτιά και τον καπνό, καταφύγαμε στη στενή παραλιακή λουρίδα, δίπλα στη θάλασσα, με τα συμμαχικά πλοία να παρακολουθούν το δράμα. Τότε, η γιαγιά Αθανασία είπε στους γιους και την κόρη της: Κουράγιο παιδιά, θα πάμε σε νέα πατρίδα. Με ό,τι μπορούμε να κρατήσουμε στα χέρια μας και στο νου μας, από δω και μπρός …»

Γ.Θ Κατραμόπουλος

«Πώς να σε ξεχάσω Σμύρνη αγαπημένη»

«Εμπνευστείτε από το παραπάνω απόσπασμα, εσείς, οι μαθητές και οι μαθήτριες μιας γενιάς που ζει 96 χρόνια μετά την αναγκαστική προσφυγιά του Μικρασιατικού Ελληνισμού, μεταφέροντας στο χαρτί ελεύθερα – σε όποια μορφή ποιητικού ή πεζού λόγου θελήσετε- σκέψεις, στοχασμούς, συναισθήματα ή γνώση για το τότε, αλλά και για όσα κατάφεραν τελικά να μεταφέρουν στον πολιτισμό μας οι διωγμένοι από τις εστίες τους Μικρασιάτες».

Ευχαριστίες Φάρου

ΦΑΡΟΣ ΒΑΡΒΑΣΙΟΥ ΧΙΟΥ

Ο Φάρος Βαρβασίου επιθυμεί να εκφράσει τις θερμότερες ευχαριστίες του: στην κ. Βλυσίδου Ευτυχία, Δ/ντρια Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Χίου για την πολυετή στήριξή της στο Διαγωνισμό, στην ακούραστη κ. Τσιροπινά Στέλλα και το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων, που στηρίζουν τον Διαγωνισμό επί σειρά ετών φροντίζοντας για την άψογη διοργάνωση του. Στον Δήμο Χίο και ιδιαίτερα στον Αντιδήμαρχο κ. Παπαδόπουλο Γεώργιο, ο οποίος για δεύτερη συνεχή χρονιά μας βοήθησε στο θέμα της μεταφοράς των μαθητών, άμεσα και αποτελεσματικά. Στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ Χίου για τον άψογο επαγγελματισμό του. Στην διευθύντρια του 1ου ΓΕΛ κ. Κατσάλα Βάσω και στο Σύλλογο Διδασκόντων του για την υπέροχη φιλοξενία των παιδιών και των Μελών του ΔΣ Φάρου που παραβρέθηκαν. Στα ΜΜΕ που πρόβαλαν το διαγωνισμό, στα παιδιά που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συνδέσμου μας στηρίζοντας το έργο του και σε όλους όσους συνέβαλαν με τον δικό τους τρόπο στην πραγματοποίησή του.

Ρεπορτάζ: Θοδωρής Πυλιώτης

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα