Χ.Χαραλαμπίδης: Το 70% των νεοπλασμάτων είναι θεραπεύσιμο

15:04 5/2/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

« Ο καρκίνος πια στις μέρες μας δεν είναι ανίατη νόσος.Το μεγαλύτερο ποσοστό των καρκινωμάτων θεραπεύεται ή τουλάχιστον έχει ένα πολύ μεγάλο προσδόκιμο επιβίωσης» δήλωσε ο Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης, παθολογοανατόμος επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου της Κύπρου μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες». Αποτυπώνοντας την «παρουσία» του καρκίνου στην αν.Μ.Θ. σημείωσε ότι η περιοχή μας είναι περίπου στο μέσο όρο της εμφάνισης

καρκίνου, όσον αφορά στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο με εξαίρεση τον καρκίνο του θυρεοειδούς ο οποίος είναι ελαφρά αυξημένος σε σχέση με την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα.

Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης, παθολογοανατόμος επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου της Κύπρου

«Προπορεύεται » δυστυχώς με μεγάλη διαφορά η πόλη και ο Νομός της Δράμας. ««Προπορεύεται σε σχέση με τους υπόλοιπους Νομούς της αν.Μ.Θ.» σημείωσε ο κος Χαραλαμπίδης και πρόσθεσε πως « Από κάποιες μελέτες που έχουν προκύψει, τόσο από το Εργαστήριο Υγιεινής του ΔΠΘ και τον καθηγητή Κωνσταντινίδη , όσο και από κάποιους Δραμινούς επιστήμονες Ογκολόγους που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, φαίνεται πως ο αυξημένος αριθμός σχετίζεται με το υπέδαφος που έχει άφθονα πετρώματα σε αλουμίνιο και βωξίτη. Θεωρούνται καρκινογόνα. Αυτό περνάει στον υδροφόρο ορίζονται και ενδεχομένως να είναι η αιτία που δίνει τον τόσο μεγάλο αριθμό νεοπλασμάτων στο Νομό».

Στις γυναίκες στο μεγαλύτερο ποσοστό εμφανίζεται, σύμφωνα με τον καθηγητή, ως καρκίνος του μαστού ενώ στους άνδρες στο μεγαλύτερο ποσοστό εμφανίζεται ως καρκίνος του πνεύμονα. Η πρόληψη και σε αυτή τη νόσο είναι καθοριστικός παράγοντας . Η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί στη θεραπεία οποιοδήποτε νεοπλάσματος. «Η πρόληψη μπήκε στο μυαλό του κόσμου. Σπάνια βλέπω με καθυστέρηση καρκινώματα. Η κρίση βέβαια προκάλεσε δυσμενείς επιπτώσεις» δήλωσε και εξήγησε ότι η Ογκολογική Κλινική στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και οι αντίστοιχές μονάδες στην Καβάλα και στη Θεσσαλονίκη εξυπηρετούν ασθενείς από την αν.Μ.Θ. «Τα ραντεβού δεν έχουν πάει πίσω κλείνονται με κάποια αραιότερα διαστήματα. Κάποιες εξετάσεις μαγνητικές., ακτινολογικές έχουν πάει πίσω, λόγω των νέων αναγκών που προκάλεσε ο Covid, αλλά το κομμάτι των χημειοθεραπειών και ακτινοθεραπειών συνεχίζεται κανονικά. Η Ογκολογική της Αλεξανδρούπολης εξυπηρετεί ικανοποιητικά τις ανάγκες της περιοχής και στο διάστημα της πανδημίας» εξήγησε ο κος Χαραλαμπίδης.

Κάλεσε μάλιστα τους ασθενείς να βγάλουν από το μυαλό τους την άποψη ότι: «Καρκίνος σημαίνει πεθαίνω». Όπως είπε στις μέρες μας το 70% των νεοπλασμάτων είναι θεραπεύσιμο, ιάσιμο, με παράταση επιβίωσης ζωής 15 με 20 χρόνια , άρα σχεδόν ιάσιμο. «Ένα θέμα σοβαρό», όπως είπε, « το οποίο αντιμετωπίζεται». Όσον αφορά τέλος, στο κοινωνικό περιβάλλον; «Πρέπει ψυχολογικά να καταλάβουν πώς έχει η κατάσταση του δικού τους ασθενή και να τον ενθαρρύνουν να ακολουθεί τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που ορίζουν οι παθήσεις τους.»
Φώτο: Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χ Χαραλαμπίδης,ch charalabidis