Χανιά: Προβολή ντοκιμαντέρ «Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση» Η Angélique Kourounis και ο Ταξιάρχης Βασιλάκος στην ΕΡΤ Χανίων (audio)

14:34 8/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Προβολή του ντοκιμαντέρ «Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση» της Angélique Kourounis, διοργανώνει Το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου στις 20:30 στο χώρο του ΣΤΕΚΙΟΥ, Χ’ Μιχάλη Νταλιάνη 5. Θ’ ακολουθήσει συζήτηση με τον Λουκά Σταμέλλο μέλος της παραγωγής.

Το ντοκιμαντέρ αποτελεί την τρίτη ταινία της δημοσιογράφου Angelique Kourounis με θέμα το ελληνικό νεοναζιστικό κόμμα «Χρυσή Αυγή» και αποτελεί την προσωπική της ματιά σ’ αυτό.
Στα στούντιο της ΕΡΤ Χανίων βρέθηκε σήμερα ο χορευτής, χορογράφος και μουσικός,

Ταξιάρχης Βασιλάκος, ο οποίος μίλησε για τη γνωριμία του με την Angélique Kourounis, ενώ ακολούθησε ζωντανή συζήτηση, μέσω skype, με την Ελληνογαλλίδα δημοσιογράφο και ερευνήτρια.
«Τον φόβο σου πρέπει να τον κάνεις όπλο», ανέφερε η Angélique και εξήγησε τους λόγους που την οδήγησαν στην παρακολούθηση και καταγραφή, επί πολλά χρόνια, της δράσης της Χ.Α. στην Ελλάδα. Όπως επεσήμανε: «μπορεί κανείς να μείνει αμερόληπτος στη θέση μου; Ο σύντροφός μου είναι Εβραίος, ο ένας μου γιός γκέι, ο άλλος αναρχικός κι εγώ αριστερή φεμινίστρια, κόρη μεταναστών. Αν η Χρυσή Αυγή έρθει στα πράγματα, το μόνο μας πρόβλημα θα είναι σε ποιό βαγόνι θα μας βάλουν» .

Το εκτενές υλικό που εκτείνεται σε εκατοντάδες ώρες υλικού και στο οποίο βασίζεται η ταινία είναι προϊόν της πενταετούς έρευνας της Angélique Kourounis.

Στο υλικό που επιλέχθηκε αναδεικνύονται, για πρώτη φορά σε ντοκιμαντέρ, θέματα όπως: η συμβατότητα κάποιων από τις γερά παγιωμένες αντιλήψεις της ελληνικής κοινωνίας με την ρατσιστική ιδεολογία του εθνικοσοσιαλισμού (ναζισμού), η ιεραρχική δομή οργάνωσης του κόμματος σε κάθε δραστηριότητά του, η χρήση των κλασικών γκαιμπελικών τακτικών παραπλάνησης στον δημόσιο λόγο, καθώς και οι διαχρονικές σχέσεις με την αστυνομία και η παρατεταμένη συγκάλυψη της δραστηριότητας της Χρυσής Αυγής από τις πολιτικές και δικαστικές αρχές.

Παράλληλα, θίγονται μια σειρά από άλλα ζητήματα: οι σχέσεις «συγκοινωνούντων δοχείων» της Χρυσής Αυγής με την κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία και άλλα κόμματα του «συνταγματικού» τόξου, η ένθερμη υποστήριξη μερίδας του κλήρου προς το νεοναζιστικό κόμμα, καθώς αυτό υιοθετεί – βολικά – ένα «ελληνορθόδοξο» προφίλ, αλλά και η εναντίωση άλλων κληρικών προς τα δημόσια κηρύγματα μίσους και τις επιθέσεις κατά μειονοτήτων.
Δείτε το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ:

Η Angélique Kourounis είναι δημοσιογράφος, έκτακτη και μόνιμη ανταποκρίτρια στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, από το 1985 για διάφορα γαλλόφωνα μέσα.
Ακούστε εδώ τη συζήτηση στο στούντιο με την Angélique Kourounis και τον Ταξιάρχη Βασιλάκο:

Keywords
Τυχαία Θέματα