Χανιά: Παρουσιάστηκε η ταινία αφιέρωμα στον μακαριστό Ειρηναίο Γαλανάκη (video)

07:03 20/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η ταινία-ντοκιμαντέρ «Ειρηναίος Γαλανάκης ένας ειρηνικός επαναστάτης» παρουσιάστηκε χθες το βράδυ σε ελεύθερη προβολή στην κατάμεστη από κόσμο συνεδριακή αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Χανίων.

Την ταινία-ντοκιμαντέρ των Γιώργου Κουκουράκη και Θοδωρή Παπαδουλάκη, προλόγισε η Λένα Διβάνη, συγγραφέας, καθηγήτρια Ιστορίας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στα 50 λεπτά που διαρκεί, εξιστορούνται τα σημαντικότερα γεγονότα της ζωής του μακαριστού ιεράρχη. Μια μοναδική διαδρομή πίστης,

αγώνα και προσφοράς με ένα πρωτοποριακό κοινωνικό έργο που φώτισε τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων στην Κρήτη και τη Γερμανία. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην αντιδικτατορική του δράση και στον πρωτοφανή λαϊκό ξεσηκωμό για την επιστροφή του στη μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου το 1980.

Για τον μητροπολίτη Ειρηναίο, μιλούν στο ντοκιμαντέρ ο δημοσιογράφος και στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο αείμνηστος δημοσιογράφος Βάσος Μαθιόπουλος, ο σκηνοθέτης Λευτέρης Ξανθόπουλος, ο μητροπολίτης Ουγκάντας Ιωνάς και Κρητικοί που τον έζησαν από κοντά. Ο ίδιος ο Ειρηναίος αναπολεί με συγκίνηση τα νεανικά του χρόνια και αφηγείται σημαντικές στιγμές της πολυτάραχης ζωής του.

Στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και η Indigo View με την υποστήριξη του Πνευματικού Κέντρου και της Cosmote, το «παρών» έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, που αναφερόμενος στον μακαριστό ιεράρχη είπε μεταξύ άλλων: «Πάντα τον αγαπούσα και τον σεβόμουν. Ήταν μια προσωπικότητα που άφησε πίσω της μεγάλο έργο το οποίο και παραμένει».

Εκτός από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, στην προβολή της ταινίας παρέστη και το σύνολο των τοπικών αρχών. – ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα