Χανιά: Παρουσιάσεις βιβλίων από τις εκδόσεις «Ραδάμανθυς» (audio)

13:30 17/10/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Η ποιητική συλλογή της Αργυρώς Λουλαδάκη, «Απομεινάρια Φωτός», θα παρουσιαστεί σήμερα Τετάρτη στις 7:30 μ.μ., από τον Δήμο Χανίων, την Δημοτική Βιβλιοθήκη, τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς και το Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής, στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Στην παρουσίαση συνεργάζονται: Άρια Αθανασάκη, Ελευθερία Αποστολάκη, Βίκυ Βαζούρα, Βασιλική Λυραντζάκη, Αγγελική Μπεμπλιδάκη, Μανόλης Χατζηπαναγιώτου & «Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ» από την Δέσποινα Βαϊγκούση.

Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος των

εκδόσεων Ραδάμανθυς, Χρήστος Τσαντής:

«Φως, σχήματα και γεωμετρία, σκιές πριν από το λιόγερμα και, άλλοτε, τη χαραυγή. Τα ποιήματα της Αργυρώς Λουλαδάκη, ηχούν ως ευαίσθητες χορδές, ένα τρίξιμο στην πόρτα, μιαν ανάσα. Μια πόρτα ανοιχτή με θέα απροσδιόριστη. Η οδός των δικών της ονείρων μοιάζει με κερί που τρεμοπαίζει μπροστά στο ανοιχτό παράθυρο. Κι η φλογίτσα του όμως, δεν σβήνει. Παραμένει και περιμένει…»

Η Αργυρώ Λουλαδάκη, γεννήθηκε το 1973. Ζει στα Χανιά. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, του τμήματος Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Νεοελληνική Φιλολογία, καθώς και διδακτορική διατριβή με θέμα «Θεωρία και Πρακτική της μεταφοράς σε ποιητικά κείμενα του 19ου αιώνα». Επίσης έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με ειδίκευση στις Επιστήμες της Εκπαίδευσης. Μιλά Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά και εργάζεται ως εκπαιδευτικός στο Μουσικό Σχολείο Χανίων.

Παρουσίαση του βιβλίου «Μια σταγόνα δάκρυ», του Μιχάλη Τζανάκη

Την Παρασκευή 19/10/2018, στις 7.30 το απόγευμα, εξάλλου, το βιβλιοπωλείο Koukoubook, οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς και το Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής, παρουσιάζουν το βιβλίο του Μιχάλη Τζανάκη, με τίτλο «Μια σταγόνα δάκρυ». Η εκδήλωση θα γίνει στο βιβλιοπωλείο Koukoubook.

Θα προσεγγίσουν με τον δικό τους τρόπο τα διηγήματα της συλλογής: η Κωνσταντίνα Χαριτάκη, η Ζαφειρία Γαβαλάκη, η Μαρία Καλουδάκη και ο Χρήστος Τσαντής. Η προσέγγιση όμως δεν θα είναι μόνο λεκτική. Η Ρούλα Σπάρταλη έχει την επιμέλεια του χορευτικού δρώμενου που θα παρουσιάσουν ο Νίκος Χατζιδάκις και η Χαρά Αμαργιανιτάκη.

Δεκαοχτώ αυτοτελείς ιστορίες, δεκαοχτώ μικρά επεισόδια της διαδρομής ανθρώπων που στο τέλος της ιστορίας τους άφησαν «μια σταγόνα δάκρυ», ως απόσταγμα της βιωμένης εμπειρίας τους. Άνθρωποι φτιαγμένοι με τα ίδια υλικά που είμαστε φτιαγμένοι όλοι μας. Πρόσωπα υπαρκτά ή φανταστικά που είδαν, άκουσαν, γεύτηκαν τη ζωή και βίωσαν κάποιες ιδιαίτερα «ευαίσθητες» για τους ίδιους στιγμές∙ κάτι σαν αυτό που αποκαλείται από όλους μας «αλατοπίπερο της ζωής».

Ο συγγραφέας θυμάται, μετασχηματίζει μνήμες και γεγονότα που έχουν ως φόντο το Ηράκλειο, τα Χανιά, το Ρέθυμνο, την Κωνσταντινούπολη. Η συλλογή με τίτλο «Μια σταγόνα δάκρυ» περιέχει 18 διηγήματα. Ο συγγραφέας υφαίνει στον αργαλειό της μνήμης και ταλαντεύεται, σαν εκκρεμές, πότε προς τη χαρά πότε προς τη λύπη».

Μιχάλης Τζανάκης

Ο Μιχάλης Τζανάκης σπούδασε φιλολογία και εργάζεται στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης ως διοικητικός υπάλληλος. Τακτικός συνεργάτης σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, με δημοσιευμένα άρθρα, χρονογραφήματα, αλλά και κριτικές. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί έξι βιβλία του (κυρίως ιστορικά μυθιστορήματα) και έχει διακριθεί σε διαγωνισμούς Ποίησης και Διηγήματος. Συμμετείχε σε δύο συλλογές διηγημάτων οι οποίες βραβεύτηκαν από εκδοτικούς οίκους, καθώς και σε δύο Ποιητικές Ανθολογίες.

Σήμερα στην ΕΡΤ Χανίων μίλησε ο υπεύθυνος των εκδόσεων Ραδάμανθυς, συγγραφέας, Χρήστος Τσαντής. Ακούστε τη συζήτηση:

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα