Χανιά: «Να προσπαθήσουμε μαζί με τους αστέγους». Παρέμβαση εθελοντών στην ΕΡΤ Χανίων(audio)

13:44 11/1/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Το σοβαρό πρόβλημα των αστέγων στα Χανιά, αλλά και την έλλειψη ουσιαστικών πολιτικών από την πλευρά των τοπικών αρχών για την αντιμετώπισή του, τόνισαν, σε παρέμβασή τους σήμερα στην ΕΡΤ Χανίων, η ψυχολόγος, δημοτική σύμβουλος Κατερίνα Βουτετάκη και το μέλος του Κοινωνικού Στεκιού- Στεκιού Μεταναστών, αρχιτέκτονας, Γιάννης Τσουκάτος.

Και οι δύο περιέγραψαν με μελανά χρώματα την κατάσταση των αστέγων, αλλά και γενικότερα των δομών πρόνοιας και κοινωνικής

μέριμνας στα Χανιά, τονίζοντας ότι οι αδύναμοι συμπολίτες μας είναι κυριολεκτικά αφημένοι στην τύχη τους, ενώ όποιες πρωτοβουλίες υπάρχουν για την ανακούφισή τους, αφορούν, σχεδόν αποκλειστικά, τον εθελοντισμό.

Αναφέρθηκαν στο νυχτερινό καταφύγιο αστέγων, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει μόνο 20 άτομα και μόνο το βράδυ, χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως μέριμνα για τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας. Μόλις ξημερώσει, οι άστεγοι βρίσκονται στο δρόμο, όποιες κι αν είναι οι καιρικές συνθήκες, παρά το γεγονός, όπως είπαν, ότι υπάρχουν δεκάδες κλειστά και αχρησιμοποίητα δημόσια κτήρια στα Χανιά.

Όπως εξήγησε ο κ. Τσουκάτος, η ομάδα υποστήριξης αστέγων του Κοινωνικού Στεκιού, δραστηριοποιείται στα Χανιά από το 2009, ενώ σήμερα έχει διευρυνθεί και στηρίζεται και από άλλους πολίτες, συλλογικότητες και φορείς της πόλης. Επέρριψε ευθύνες στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, που, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, αδιαφορούν για το θέμα και κάλεσε τους υποψήφιους Δημάρχους και υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, να πάρουν ξεκάθαρη θέση στο πρόβλημα των αστέγων. Στα δέκα χρόνια δράσης της ομάδας υποστήριξης αστέγων του Κοινωνικού Στεκιού, τόνισε ο κ. Τσουκάτος, πότε, καμία δημοτική αρχή δεν επικοινώνησε με την ομάδα προκειμένου να συζητήσουν και να αναζητήσουν από κοινού λύσεις στο πρόβλημα.

Περιγράφοντας την εμπειρία της ως δημοτική σύμβουλος, η Κατερίνα Βουτετάκη, είπε χαρακτηριστικά ότι «είναι τόσο κραυγαλέα η αδιαφορία των περισσότερων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου στα θέματα κοινωνικής πολιτικής, που είναι σαν να είμαστε τυφλοί απέναντι σε όλα αυτά που συμβαίνουν», αναφέροντας συγκεκριμένες περιπτώσεις ανήμπορων συμπολιτών μας, που δεν είχαν καμία ουσιαστική βοήθεια, αν και το ζήτησαν, από τις τοπικές αρχές. Παράλληλα επεσήμανε την άμεση ανάγκη συντονισμού όλων των δομών αλληλεγγύης των Χανίων, ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικές.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βοηθήσει, όποιος το επιθυμεί, τόνισαν η κ. Βουτετάκη και ο κ. Τσουκάτος. Πληροφορίες παρέχονται στα τηλέφωνα: 6976677743 και 6942075109

Την Κυριακή 13/1 ξεκινάει το Κυριακάτικο συσσίτιο στο χώρο του Στεκιού και στις 10 το πρωί θα υπάρξει συνάντηση στο Στέκι για όποιον θέλει να βοηθήσει, είτε με τρόφιμα, είτε με προσωπική εργασία. Η διανομή του συσσιτίου θα γίνει στις 2 το μεσημέρι.

Επίσης σήμερα Παρασκευή στις 7:30 το απόγευμα, στο χώρο του Στεκιού Μεταναστών πραγματοποιείται ανοιχτή Γενική Συνέλευση της Ομάδας Υποστήριξης Μεταναστών, στην οποία μπορεί κάθε πολίτης που νοιάζεται για το πρόβλημα, να πάρει μέρος και να διαπιστώσει πώς μπορεί να βοηθήσει.

Κάθε Τρίτη στις 9 το βράδυ, εξάλλου, πραγματοποιείται η ανοιχτή Γενική Συνέλευση των μελών του Στεκιού Μεταναστών, όπου επίσης ζητείται η ενεργός συμμετοχή των πολιτών.

Το κείμενο-παρέμβαση της ομάδας υποστήριξης αστέγων, τα Χριστούγεννα στα Χανιά:

Να νοιαστούμε μαζί με τους αστέγους

Στην πόλη, γύρω μας, υπάρχουν άστεγοι συνάνθρωποι μας, οι οποίοι καθώς προχωρά ο χειμώνας αντιμετωπίζουν άμεσα ακόμη και το πρόβλημα της επιβίωσης.
Στη πόλη μας, δεν υπάρχει ένας χώρος θερμαινόμενος που να λειτουργεί σε 24η βάση για τους αστέγους με την κατάλληλη υποδομή, ούτε μία ομάδα ουσιαστικής υποστήριξης τους στο δρόμο, παρά το ότι ο δήμος έχει την τυπική υποχρέωση (εγκύκλιος 19/11/2018, Αρ.Πρ.Δ13οικ.60459/2927). Ακόμη περισσότερο δεν υπάρχει δομή φιλοξενίας παρά το νόμο που θεσπίζει Ανοικτά Κέντρα Ημέρας Αστέγων και Ξενώνες Μεταβατικής Φιλοξενίας, (ΦΕΚ: τεύχος Β/Αρ. Φύλλου 1336/12 Μαΐου 2016).
Σ’ αυτή τη πόλη, αυτές τις μέρες, φαίνεται να γιορτάζεται με τα Χριστούγεννα ένα χαμένο νόημα, απωθημένο πίσω από τις γυαλιστερές βιτρίνες και τα πολλά λαμπιόνια.
Το μόνο που έχει κάνει ο Δήμος τα τελευταία δύο χρόνια για τους αστέγους είναι να λειτουργεί το νυχτερινό καταφύγιο που μπορεί φιλοξενήσει μόνο 20 άτομα και μόνο τη νύχτα.
Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί στην πόλη τρεις άστεγοι νεκροί.
Πρόσφατα και μετά από πολύμορφη κινητοποίηση πολιτών, ο Δήμος ισχυρίστηκε ότι έλυσε το πρόβλημα μιας οικογένειας από το Ιράκ με τέσσερα παιδιά που κοιμόνταν στη βροχή και στο κρύο, αλλά το έκανε χωρίζοντάς την σε δύο διαφορετικούς χώρους φιλοξενίας: σε ένα χώρο για την μητέρα με τα παιδιά και στο νυχτερινό καταφύγιο για τον πατέρα. Ευτυχώς, υπήρξε προσωρινή λύση πέρα από το δήμο και η οικογένεια τελικά δεν χωρίστηκε.
Φαίνεται να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Από τη μία άδεια σπίτια και τουρίστες που βρίσκουν όποτε θέλουν κατάλυμα σε μια πόλη που έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο Airbnb και από την άλλη άνθρωποι που έχουν πραγματικά ανάγκη στέγης αλλά ζουν στο δρόμο και σε τρώγλες και αντιμετωπίζονται ως αόρατοι.
Ζητάμε την ενεργό συμμετοχή σας σε ένα δίκτυο στήριξης αυτών των ανθρώπων που κινδυνεύουν να μη βγάλουν το χειμώνα και στις δράσεις που αναγγέλλουμε για πίεση προς το Δήμο.
Ζητάμε, υπνόσακους, κουβέρτες, σκούφους, γάντια αλλά και πιθανά διαθέσιμα σπίτια για φιλοξενία αστέγων, ειδικά την περίοδο του χειμώνα.
Τηλέφωνα: 6976677743, 6942075109
Χώρος: Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών,
Χατζημιχάλη Νταλιάνη 5

Διαβάστε, επίσης, εδώ την πρόσφατη παρέμβαση της Κατερίνας Βουτετάκη στον τοπικό τύπο, για τις κοινωνικές πολιτικές των αρχών στα Χανιά:

Κ. Βουτετάκη: Ανυπαρξία κοινωνικής πολιτικής στο Δήμο Χανίων

Ακούστε τη συζήτηση:

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα