Χανιά: Μια παραίτηση και διαφορετικές προσεγγίσεις για τη διδασκαλία της αλβανικής γλώσσας (audio)

10:33 29/1/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Την παραίτησή του υπέβαλε ο διευθυντής του 1ου Γυμνασίου «Ελευθερίου Βενιζέλου», μετά την τροπή που πήραν τα γεγονότα για τα μαθήματα αλβανικών σε παιδιά 2ης και 3ης γενιάς, τα οποία είχαν προγραμματιστεί να γίνουν στο σχολείο.

Την επανέναρξη των μαθημάτων ζήτησε η ΕΛΜΕ Χανίων

Απαράδεκτο χαρακτήρισε το γεγονός της προσωρινής ακύρωσης των μαθημάτων Αλβανικών για τα παιδιά των μεταναστών, στο 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Βενιζέλου, η ΕΛΜΕ

Χανίων.
Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, ο αποκλεισμός των παιδιών από την εκμάθηση της μητρικής τους γλώσσας, δημιουργεί de facto ένα σχολείο διακρίσεων, αποκλεισμού και ρατσιστικών διαχωρισμών.
Παράλληλα, την προηγούμενη Κυριακή, ξεκίνησε και το πρώτο αλβανικό σχολείο στην Παλαιόχωρα Χανίων. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του flashnews.gr, στο θέμα δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα σε Μέσα Ενημέρωσης της Αλβανίας. Στην τελετή έναρξη του σχολείου παρευρέθησαν ο αναπληρωτής Αλβανός πρέσβης και οι επικεφαλής του τοπικού συμβουλίου της περιοχής. Ο αναπληρωτής Αλβανός Πρέσβης τόνισε ότι εκτιμά ιδιαίτερα την πρωτοβουλία των ελληνικών αρχών και είναι υπερήφανος για το γεγονός πως τώρα δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να μάθουν σωστά τη μητρική τους γλώσσα.
Εντύπωση προκαλεί η φωτογραφία από το σχολείο στην Παλαιόχωρα, όπου απεικονίζεται ο αναπληρωτής πρέσβης της Αλβανίας να αγκαλιάζει ένα παιδί που φορά την διαβόητη μπλούζα με τον χάρτη της «Μεγάλης Αλβανίας».

Μιλώντας για το θέμα στην ΕΡΤ Χανίων, ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ κ. Λιόντος τόνισε ότι στο 1ο Γυμνάσιο δεν υπήρξε κανένα περιστατικό που να αφορούσε στην ελληνική σημαία, ενώ υπογράμμισε ότι οι αντιδράσεις αφορούσαν έναν εξαιρετικά μικρό αριθμό γονέων, ενώ το θέμα δεν συζητήθηκε καν στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων.

Σε ότι αφορά τις εκδηλώσεις εθνικισμού στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, ο κ. Λιόντος τόνισε ότι διάφορες οικονομικές δυνάμεις χρηματοδοτούν γενναιόδωρα τέτοιες κινήσεις, που βρίσκουν έδαφος κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης. Παράλληλα, η ΕΛΜΕ θα πραγματοποιήσει παρέμβαση για το θέμα της προσωρινής αναστολής του προγράμματος εκμάθησης της Αλβανικής Γλώσσας στο συγκεκριμένο σχολείο, στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Ακούστε τη συνέντευξη:

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου – Ηλεκτρονική Επεξεργασία: Φωτεινή Περβολιανάκη

Keywords
Τυχαία Θέματα