Χανιά: Διήμερο αφιέρωμα στον γερμανικό κινηματογράφο (video)

18:02 7/3/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Διήμερο Αφιέρωμα στο Γερμανικό Κινηματογράφο, διοργανώνει η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε.

Το αφιέρωμα –με είδοσο ελεύθερη στο κοινό- θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15 και την Παρασκευή 16 Μαρτίου, στις 7 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο.

Αναλυτικά, το Πρόγραμμα Προβολών:

Πέμπτη 15 Μαρτίου

19:00-20:36: Kaddisch (Προσευχή) για έναν φίλο (2010/2011, 94΄)

Σενάριο & Σκηνοθεσία: Leo Khasin
Ηθοποιοί: Ryszard Ronczewski, Neil Belakhdar, Neil Malik Abdullah κ.α.

Υπόθεση:

Ο Άλι, από το Λίβανο, έχει μεγαλώσει σ’ έναν παλαιστινιακό καταυλισμό προσφύγων κι έχει μάθει από μικρός να μισεί τους Εβραίους. Τώρα είναι 14 χρονών και ζει με την οικογένειά του στο Βερολίνο, σε καθεστώς προσωρινής ανοχής στη χώρα. Για να γίνει δεκτός στην παρέα των νεαρών Αράβων της γειτονιάς του, ο Άλι θα χρειαστεί να περάσει μια δοκιμασία: να διαρρήξει το διαμέρισμα του ηλικιωμένου γείτονά του, ενός Ρωσο- εβραίου μετανάστη. Ο Άλι μπλέκει άσχημα και η οικογένειά του κινδυνεύει να απελαθεί από τη Γερμανία.
Γερμανικό Βραβείο 2013 στην κατηγορία «Καλύτερη Νεανική Ταινία»
To Kaddisch είναι μια από τις σημαντικότερες προσευχές των Εβραίων, στη μνήμη των ψυχών που έχουν πια φύγει από τον κόσμο αυτό.

20:45-22:15: Wild (2016, 90΄)

Σκηνοθεσία: Nicolette Krebitz
Ηθοποιοί: Lilith Stangenberg, Georg Friedrich, Silke Bodenbender, κ.α.

Υπόθεση: Μια παράξενη συνάντηση περιμένει την Ania μέσα στο πάρκο στο δρόμο για τη δουλειά: Ένας λύκος βρίσκεται μπροστά της. Κοιτούν ο ένας τον άλλο βαθειά στα μάτια. Η στιγμή αυτή δεν φεύγει πια από το μυαλό της, όπως και η σκέψη να ξαναβρεί τον λύκο και να μην τον αφήσει ποτέ πια να φύγει. Η Ania γίνεται κυνηγός
Γερμανικό Βραβείο Καλύτερης Κάμερας 2016

22:30-00:18: Η ΠΕΡΑΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΑΝ ΣΟΥΣΙ (Γαλλία/Γερμανία 1982, 108’)

Σκηνοθεσία: Jacques Rouffio
Ηθοποιοί: Romy Schneider, Michel Piccoli, Helmut Griem, Mathieu Carriere κ.α.

Υπόθεση: Παρίσι αρχές της δεκαετίας του 1980: Ο Μαξ Μπάουμστάιν, επιτυχημένος επιχειρηματίας και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δολοφονεί τον πρέσβη της Παραγουάης και παραδίδεται αμέσως στην αστυνομία. Στη δίκη που ακολουθεί αποκαλύπτει τα κίνητρα της πράξης του που πηγάζουν από τη ναζιστική τρομοκρατία που ο ίδιος βίωσε ως παιδί.

Παρασκευή 16 Μαρτίου

19:00-20:46: Céleste (1981, 106´)

Σενάριο & Σκηνοθεσία: Percy Adlon
Ηθοποιοί: Eva Mattes, Jürgen Arndt, Norbert Wartha, Wolf Euba

Υπόθεση: Παρίσι, 1920: Δυο άνθρωποι ζουν σ’ ένα διαμέρισμα, αποσυρμένοι από τον κόσμο: Ο Marcel Proust, γράφοντας ξαπλωμένος στο κρεβάτι του το βιβλίο «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο», και η οικονόμος του, η Céleste, περιμένοντας υπομονετικά να χτυπήσει ο κύριός της το κουδούνι, καθισμένη σε μια άκρη της κουζίνας. Εκείνη είναι 20 χρονών και έχει έρθει από την επαρχία, εκείνος γύρω στα 50 και πρόκειται σύντομα να πεθάνει. Εκείνη ζει μόνον για κείνον, εκείνος ζει μόνο για το βιβλίο του.

21:00-22:45: Υπόθεση Fritz Bauer (2014/15, 105΄)

Σκηνοθεσία: Lars Kraume
Ηθοποιοί: Burghart Klaußner, Ronald Zehrfeld, Sebastian Blomberg κ.α.

Υπόθεση: Ο Fritz Bauer είναι ο εισαγγελέας, που στη μεταπολεμική Γερμανία άνοιξε το δρόμο προς την ποινική δίωξη των ναζιστικών εγκλημάτων. Εκείνος επίσης που έθεσε επιτακτικά το θέμα της κοινωνικής ευθύνης της δικαιοσύνης κατά την ανοικοδόμηση της δημοκρατικής κοινωνίας. Συγκέντρωσε κρυφά σημαντικά στοιχεία, τα οποία οδήγησαν στη σύλληψη του Adolf Eichmann και δρομολόγησε τη μεγάλη δίκη του Άουσβιτς στη Φραγκφούρτη. Η ταινία ιστορεί σημαντικά χρόνια της δουλειάς του Fritz Bauer.
Βραβείο κοινού στο φεστιβάλ του Λοκάρνο το 2015
Γερμανικά Βραβεία Κινηματογράφου 2016: Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερου Σεναρίου, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερου Β΄ Ανδρικού Ρόλου για τον Roland Zehrfeld, Καλύτερων Σκηνικών και Κοστουμιών.

23:00-00:34: B-MOVIE: LUST and SOUND IN WEST-BERLIN (2015, 94´)

Ντοκιμαντέρ των Jörg A. Hoppe, Klaus Maeck, Heiko Lange

Στη δεκαετία του 1980 το Δυτικό Βερολίνο ήταν ένα δημιουργικό χωνευτήρι καλλιτεχνικών και κοινωνικών κινημάτων, μια μητρόπολη της subculture, ένας πόλος έλξης για καλλιτέχνες, καταληψίες σπιτιών, δαιμόνιους ερασιτέχνες, διεθνείς σταρ. Το «B-Movie» τεκμηριώνει απολαυστικά τέχνη, μουσική και χάος στο «άγριο» Δυτικό Βερολίνο με αυθεντικά ντοκουμέντα της τότε εποχής.

Keywords
Τυχαία Θέματα