Χανιά: Η Κρήτη στο επίκεντρο τριμερούς συνάντησης Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου για ενεργειακά θέματα

08:26 29/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Θέματα ενεργειακής συνεργασίας, με ιδιαίτερη αναφορά στον αγωγό φυσικού αερίου που θα συνδέει το Ισραήλ με την Κύπρο, την Κρήτη και τη Στερεά Ελλάδα, συζήτησαν χθες, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, ο Υπουργός Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτων του Ισραήλ, Yuval Steinitz και ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου,

Γιώργος Λακκοτρύπης.

Προτεραιότητα δίνεται στη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο στην Ελλάδα και δια της Ελλάδας στην Ευρώπη, μέσω του αγωγού EastMed. Το δεύτερο πολύ μεγάλο ζήτημα είναι αυτό της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ – ΚύπρουΚρήτης – Αττικής. Και τα δύο έργα εξετάζονται αυτή τη στιγμή, μελετώνται και σύντομα θα ληφθούν αποφάσεις προς την υλοποίησή τους. Το έργο διασύνδεσης, Ισραήλ – ΚύπρουΚρήτης – Αττικής χαρακτηρίστηκε από τους συνομιλητές ως «στρατηγικής σημασίας», αφού, σε δεύτερο επίπεδο θα επιδιωχθεί η επέκταση του δικτύου μέσω της Ελλάδας στην Ηπειρωτική Ευρώπη, στα Βαλκάνια, την Ιταλία.

Το Ισραήλ πριν από δύο ημέρες, για πρώτη φορά στην ιστορία, ως ενεργειακός εξαγωγέας, υπέγραψε το πρώτο συμβόλαιο εξαγωγής αερίου, από το Λεβιάθαν, προς την Ιορδανία, συνολικής αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολάρια. Έως τώρα έχουν εντοπιστεί 900 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες και εκτιμήσεις, υπάρχουν προσδοκίες για άλλα 2,200 δισεκατομμύρια. Η επόμενη τριμερής συνάντηση κορυφής για το θέμα, θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο στην Ιερουσαλήμ.

Keywords
Τυχαία Θέματα