Χαλαρώνουν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί στην Ευρώπη

19:11 3/6/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Από τις 17 Ιουνίου προγραμματίζει να αρχίσει ξανά τα αεροπορικά ταξίδια
η TUI, ο μεγαλύτερος όμιλος ταξιδιωτικών γραφείων παγκοσμίως. Ελλάδα, Βαλεαρίδες, Κανάρια Νησιά, Πορτογαλία, Κύπρος θα είναι οι βασικοί της προορισμοί, ενώ ψηλά στο ενδιαφέρον της βρίσκονται η Κροατία και η Βουλγαρία.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της Γερμανίας ότι από τις 15 Ιουνίου

θα αρθούν οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις της προς χώρες της Ε.Ε. και τη Βρετανία, τη Νορβηγία, την Ισλανδία, την Ελβετία και το Λιχτενστάιν, με τον όρο ότι δεν θα είναι σε ισχύ απαγορεύσεις εισόδου από τις χώρες αυτές ή μεγάλης κλίμακας lockdowns.

AP Photo/Martin Meissner

Η Ιταλία ανοίγει από σήμερα τις εισόδους της στους Ευρωπαίους τουρίστες, ελπίζοντας να αναζωογονήσει την τουριστική βιομηχανία της, στην οποία αντιστοιχεί το 13% του ΑΕΠ της χώρας. Δε μπαίνουν πια σε καραντίνα οι ταξιδιώτες εκτός κι αν έχουν ταξιδέψει πρόσφατα σε άλλη ήπειρο. Σε τρεις πόλεις αναμένεται να επαναληφθούν οι διεθνείς πτήσεις: Μιλάνο, Ρώμη και Νάπολη. Επίσης, από την Τετάρτη επιτρέπονται οι εσωτερικές μετακινήσεις στη χώρα.

Στη Σουηδία, ο Άντερς Τέγκνελ, επικεφαλής επιδημιολόγος της χώρας και αρχιτέκτονας της χαλαρής στρατηγικής που εφαρμόστηκε εκεί, παραδέχτηκε ότι θα έπρεπε να επιβληθούν περισσότερες απαγορεύσεις, ώστε να ελεγχθεί η εξάπλωση του ιού. Είχε επικρίνει επανειλημμένα τις άλλες χώρες για τα αυστηρά μέτρα. Σήμερα, όμως, είπε στο δημόσιο ραδιόφωνο ότι πάρα πολλοί άνθρωποι πέθαναν στη χώρα του από τον κορονοϊό.

«Αν σήμερα αντιμετωπίζαμε την ίδια νόσο και γνωρίζαμε αυτά που ξέρουμε ήδη, θα είχαμε πάρει περισσότερα μέτρα», τόνισε ο κ. Τέγκνελ.

Η Σουηδία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων αναλογικά με τον πληθυσμό της σε σύγκριση με τις γειτονικές χώρες. Δηλαδή, ενώ στη χώρα έχουν πεθάνει 4.400 άνθρωποι, στη Νορβηγία, στη Δανία, και τη Φινλανδία, δεν ξεπερνούν τους 600 ανά χώρα.

Το Βέλγιο θα ανοίξει από τις 15 Ιουνίου τα σύνορά του με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις τέσσερις χώρες της ζώνης Σένγκεν που δεν ανήκουν στην Ε.Ε, όπως ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της χώρας, Σοφί Βιλμές.

Από τις 8 Ιουνίου θα επαναλειτουργήσει στο Βέλγιο η πλειονότητα των επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων καφέ και μπαρ, με τήρηση αποστάσεων. Οι πολιτιστικοί χώροι θα παραμείνουν κλειστοί μέχρι την 1η Ιουλίου, οπότε κινηματογράφοι, θέατρα και άλλοι χώροι εκδηλώσεων μπορούν να ξανανοίξουν, με ανώτατο όριο θεατών τα 200 άτομα.

Πηγή: ΕΡΤ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα