Χ. Σπίρτζης για Τράπεζα Αττικής: Έλεγχος όλων των δανείων – Πολιτική αντιπαράθεση

14:51 20/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

«Εγώ θέλω να γίνει έλεγχος όλων των δανείων στην Τράπεζα Αττικής», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό «Κόντρα» ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης. Παράλληλα, σε συνέντευξή του στον Realfm 97,8, ο υπουργός είπε χαρακτηριστικά πως «ο φορέας που έλεγξε την Τράπεζα Αττικής είναι η ΤτΕ». Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση.

Στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Κόντρα» το βράδυ της Δευτέρας, ξεκαθάρισε πως

ούτε είχε, ως πρόεδρος του ΤΕΕ ή υπουργός Υποδομών, εμπλοκή στη διαχείριση της Τράπεζας Αττικής, ούτε πρόκειται να έχει.

«Πώς διευκόλυνα τον κ. Καλογρίτσα ή οποιονδήποτε άλλο κύριο να πάρει δάνειο στην τράπεζα Αττικής; Πώς διευκόλυνα τον κ. Καλογρίτσα να συμμετέχει στον διαγωνισμό και μάλιστα να ευνοηθεί, απ΄ ό,τι καταλαβαίνω να υπονοούν οι λασπολόγοι που το διακινούν είτε είναι από το πολιτικό σύστημα είτε από τις εφημερίδες, να το καταθέσουν εδώ ανοιχτά. Το πώς – Το να το λένε μόνο είναι “λάσπη στον ανεμιστήρα”», είπε χαρακτηριστικά.

«Είμαι στη διάθεση οποιουδήποτε θέλει, του απλού πολίτη, των ΜΜΕ, οποιουδήποτε άλλου στελέχους να μου πει πως ευνοήθηκε ο κ. Καλογρίτσας. Αν είναι να ποινικοποιούνται οι φιλικές σχέσεις που υπήρχαν ή υπάρχουν για κάθε πολιτικό, με συγχωρείτε αλλά αυτό είναι τρέλα, είναι παράνοια» πρόσθεσε ο κ. Σπίρτζης.

Ο υπουργός Υποδομών είπε ότι «η σχέση μου με την τράπεζα Αττικής, είναι στο ότι έχω ένα λογαριασμό, δεν έχω ούτε δάνεια ούτε είχα κάποια συνεργασία ποτέ. Το ΤΣΜΕΔΕ ήταν και είναι μέτοχος».

Όπως εξήγησε ο κ Σπιρτζης, κατά την περίοδο που ήταν πρόεδρος του ΤΕΕ από το 2010 έως το 2015, η εμπλοκή που είχε με την Τράπεζα Αττικής ήταν να παλεύει να τη σώσει από όσους το συγκεκριμένο διάστημα πίεζαν το Ταμείο να την πουλήσει και να μην έχει αυτή την επένδυση μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, δηλαδή επί της ουσίας να χάσει το ταμείο των μηχανικών τα λεφτά που είχε επενδύσει εκεί.

«Κάποιο άλλο είναι το παιχνίδι που παίζεται και κάποιο άλλη είναι η ομάδα που σταθερά επιδιώκει η τράπεζα να φύγει από τον δημόσιο έλεγχο και να ελεγχθεί από άλλα κέντρα», πρόσθεσε ο κ. Σπίρτζης.

Αναφορικά με τα πόθεν έσχες των υπερθεματιστών για τις τηλεοπτικές άδειες, ο υπουργός τάχθηκε υπέρ του να δοθούν όλα τα πόθεν έσχες όχι μόνο στη Βουλή, αλλά και στη δημοσιότητα, όπως και όλοι οι έλεγχοι που έχουν γίνει όχι μόνο στην Τράπεζα Αττικής, αλλά και σε όλες τις τράπεζες.

«Με προβληματίζει, όταν έχουμε να κάνουμε με συγκεκριμένους επιχειρηματίες από τον Τύπο, που απ΄ όσο ξέρω, έχουν συγκεκριμένα ανοιχτά φορολογικά θέματα και άλλα θέματα. Δεν μπορεί να είναι μόνο στον έναν που έτυχε να του βαφτίσει ο εγγόνι ο υπουργός της κυβέρνησης, γιατί αυτό μας οδηγεί μαθηματικά σε άλλες σκέψεις, και οι σκέψεις είναι πως στοχοποιείται η κυβέρνηση και πως γίνεται προσπάθεια από συγκεκριμένα κέντρα λόγω του ότι η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται μαζί τους για να κάνει ένα χαλκευμένο και στημένο διαγωνισμό για τα κανάλια, να ευνοήσει κάποιον και να συναλλαγεί μαζί του. Η κυβέρνηση αυτό που έχει διακηρύξει και αυτό που κάνει, είναι σπάσει τα τρίγωνα της αμαρτίας – τις τράπεζες, τα ΜΜΕ, το οικονομικό σύστημα και το πολιτικό σύστημα της χώρας», πρόσθεσε ο κ. Σπίρτζης.

«Ο φορέας που έλεγξε την Τράπεζα Αττικής είναι η ΤτΕ»

«Στο διάστημα από το ’11 μέχρι σήμερα έχουν γίνει δυο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στην Τράπεζα Αττικής. Ο φορέας που έλεγξε την Τράπεζα για τις διαδικασίες, τα δάνεια, τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου κα όλα τα υπόλοιπα, είναι η Τράπεζα της Ελλάδος. Και εδώ ζούμε μια παράνοια που πραγματικά προσβάλλει και τους μηχανικούς, προσβάλλει και την Τράπεζα και άρα και τη χώρα», σημείωσε ο υπουργός Υποδομών, μιλώντας την Τρίτη στον Realfm 97,8.

«Αν λοιπόν δεν έκανε η Τράπεζα Αττικής καλά τη δουλειά της, προφανώς δεν έκανε καλά τη δουλειά της και η Τράπεζα της Ελλάδος που την έλεγξε. Άρα αν ισχύουν όλα αυτά πρέπει να ελεγχθεί και η Τράπεζα της Ελλάδος κατά τη γνώμη μου. Όλα αυτά λοιπόν εγώ ζητώ να βγουν δημόσια στη διαφάνεια, ποιοι ελέγχθηκαν, τι πορίσματα έχουμε, ποιοι έκαναν τους ελέγχους μέχρι τώρα και τι έβγαλαν τα πορίσματα του SSM για να καταλάβει όλος ο κόσμος αν αυτά που αναπαράγονται είναι λάσπη στον ανεμιστήρα, αν είναι εν μέρει αληθή, αν είναι τελείως αληθή ή τελείως ψευδή», πρόσθεσε ο κ. Σπίρτζης.

Κύκλοι της αντιπροεδρίας: «Επιδιώκεται είτε το κλείσιμο είτε η εξαγορά της Τράπεζας Αττικής έναντι ευτελούς τιμήματος»

«Η Τράπεζα Αττικής βρίσκεται σε διαδικασία ταχείας επίλυσης των εκκρεμοτήτων που αφορούν στην ανασυγκρότηση της διοίκησής της», αναφέρουν κύκλοι της αντιπροεδρίας οι οποίοι, με αφορμή την εκλογή νέας διοίκησης επισημαίνουν ότι «οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας Αττικής είναι οι υψηλότεροι στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα (πάνω από 16%) και πολύ υψηλότεροι από τους επιβαλλόμενους ελάχιστους του ευρωσυστήματος (8- 10- 12%)» και «οι καταθέσεις στην τράπεζα Αττικής είναι απολύτως ασφαλείς, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται και η άρση των περιορισμών που επιβλήθηκαν στην παροχή πιστώσεων».

Ταυτόχρονα σημειώνουν ότι «η Τράπεζα Αττικής τελούσε και τελεί υπό τον εποπτικό έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία έχει την αρμοδιότητα να ερευνά και να αξιολογεί τα δεδομένα λειτουργίας της. Η κυβέρνηση ουδέποτε στάθηκε εμπόδιο στο να επιτελέσει η Τράπεζα της Ελλάδος το έργο της και όποτε ρωτήθηκε συνηγόρησε στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της Τράπεζας Αττικής».

«Η κυβέρνηση ούτε προστατεύει ούτε έχει εξαρτήσεις από κανέναν. Επιδιώκει τη διαφάνεια και τον έλεγχο παντού, με τη συνδρομή και της Δικαιοσύνης όπου αυτό επιβάλλεται, χωρίς γενικευμένη ποινικοποίηση του τραπεζικού συστήματος», σημειώνουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν: «Η κυβέρνηση εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι η Τράπεζα Αττικής αποτελεί, εδώ και χρόνια, στόχο κατευθυνόμενων αρνητικών δημοσιευμάτων από κέντρα και δυνάμεις οι οποίες επιδιώκουν είτε το κλείσιμο είτε την εξαγορά της έναντι ευτελούς τιμήματος».

ΝΔ: «Η Κυβέρνηση να σταματήσει τα επικίνδυνα παιχνίδια»

Για οσμή μεγάλου σκανδάλου κάνουν λόγο σε δήλωσή τους η συντονίστρια Παραγωγής και Εμπορίου της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη και ο υπεύθυνος του Τομέα Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κώστας Καραμανλής.

«Η Νέα Δημοκρατία, ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο, είχε επισημάνει τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στο τραπεζικό σύστημα από τη διαδικασία που επέλεξε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Όπως αναφέρεται στη δήλωση, «σύμφωνα με δημοσιεύματα τα οποία δεν έχουν διαψευσθεί, η Τράπεζα της Ελλάδος στο πόρισμα της καταγράφει μεγάλο αριθμό δανειοδοτήσεων στον εργολάβο – καναλάρχη κ. Καλογρίτσα.

»Πιο συγκεκριμένα, ο εργολάβος χρηματοδοτήθηκε με 127.600.000 ευρώ από την Τράπεζα Αττικής, ενώ τα 77.600.000 εξ αυτών, τα πήρε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, δηλαδή από το 2015 και μετά.

»Από αυτά το 2015 είχε πάρει 55.000.000 ευρώ και από την αρχή του 2016 άλλα 22.600.000 ευρώ.

»Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει το πόρισμα του ελέγχου που διενήργησε στην τράπεζα Αττικής, μικτό κλιμάκιο της Τραπέζης της Ελλάδος και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ, στις 27 Ιουνίου 2016 πήρε από την τράπεζα 15.000.000 τα οποία φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν για τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.

»Όλα αυτά που αποκαλύπτονται αναδεικνύουν έχουν οσμή μεγάλου σκανδάλου.

Η ΝΔ ζητά από την Κυβέρνηση να δώσει άμεσα το πόρισμα στη δημοσιότητα, «να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός υπεύθυνα, χωρίς διαρροές, χωρίς καμία χρονοτριβή» και «να σταματήσει τις προσπάθειες συσκότισης και παραπλάνησης. Χωρίς καμία άλλη παρέμβαση».

ΠΑΣΟΚ: Απόπειρα να «κουκουλωθεί» η υπόθεση της Τράπεζας Αττικής

«Ο ευνοούμενος εργολάβος του ΣΥΡΙΖΑ δανειοδοτείται προνομιακά από την Τράπεζα Αττικής και επιχειρεί με διάτρητο πόθεν έσχες να αποκτήσει και κανάλι. Το Υπουργείο Επικρατείας με την διορισμένη από αυτό Επιτροπή στον διαγωνισμό-παρωδία, σπεύδει να εγκρίνει το πόθεν έσχες με τα βοσκοτόπια χωρίς καν έλεγχο!», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι «η Κυβέρνηση αφού χρησιμοποίησε τα χρήματα των φορολογουμένων -και με ζημία τους- χρηματοδοτώντας την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζα Αττικής με δημόσιους οργανισμούς (π.χ. ΕΥΔΑΠ), τώρα δίνει μάχη για να ελέγξει την διοίκησή της. Ώστε να κουκουλώσει τα όσα έχουν γίνει και να χρησιμοποιήσει την Τράπεζα για ανάλογες δραστηριότητες. Το “καθεστώς” χρειάζεται και τη χρηματοδότησή του». Μάλιστα σημειώνει ότι γίνονται «όλα τα παραπάνω για την Τράπεζα, με ενορχήστρωση του πρώην προέδρου του ΤΕΕ και νυν Υπουργού Υποδομών κ. Σπίρτζη».

Το ΠΑΣΟΚ ζητάει από τη Δικαιοσύνη να παρέμβει και να επιτελέσει το έργο της. «Να ελέγξει όλες τις καταγγελίες, χωρίς καμία παρέμβαση ή σκοπιμότητα. Ήδη η αδράνειά της δημιουργεί ερωτηματικά», αναφέρει, ενώ θέτει θέμα η Βουλή να ζητήσει άμεσα το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος για την Τράπεζα Αττικής και να συζητηθεί αυτό στις αρμόδιες επιτροπές.

«Κάποιοι πρέπει να δώσουν λόγο στη Δικαιοσύνη για την κατασπατάληση και απαξίωση των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων των Μηχανικών και των Τραπεζοϋπαλλήλων, μέσω της συμμετοχής τους στις ανακεφαλαιοποιήσεις της Τράπεζας Αττικής», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Ολοκληρώθηκε η ΓΣ της Attica Bank, έρχονται μειώσεις μισθών και εθελουσία

Keywords
Τυχαία Θέματα