Αυλαία την Τετάρτη για το 4ο Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου

15:05 1/4/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Αυλαία μεθαύριο Τετάρτη για το 4ο Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας, στις έξι το απόγευμα. Το φεστιβάλ θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 6 Απριλίου και σε αυτό θα συμμετέχουν 35 συγγραφείς, 1500 και πλέον μαθητές και εκπαιδευτικοί στα εργαστήρια, 400 στις πολιτιστικές δράσεις αλλά και γύρω στους 100 εθελοντές, στην πλειοψηφία τους φοιτητές. Τέλος θα τιμηθούν δύο κυρίες της παιδικής λογοτεχνίας, οι Αγγελική Βαρελλά και Μαρίζα Ντεκάστρο.

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Δ.Σ. της

Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του δήμου Βόλου, Ηλίας Κουτσερής, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις μαζικές προεγγραφές και εξέφρασε την ελπίδα ο θεσμός που δημιουργήθηκε να έχει θετική πορεία. Εξήρε την σημαντική συμβολή των φορέων εκπαίδευσης που το στηρίζουν και κυρίως του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υπό την αιγίδα του οποίου λειτουργεί το Φεστιβάλ.

Όπως είπε όλες τις ημέρες θα πραγματοποιούνται εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους πρωί και απόγευμα, ενώ τα απογευματινά θα έχουν μία πολιτιστική χροιά. Όλα τα εργαστήρια είναι ελεύθερα και δωρεάν και μπορεί να τα παρακολουθήσει όποιος επιθυμεί. Επιπλέον τόνισε ότι το φεστιβάλ στηρίζει άμεσα και έμμεσα την τοπική οικονομία καθώς θα έλθουν συμμετέχοντες από όλη την Ελλάδα, ακόμη και από Αγγλία ενώ ταυτόχρονα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουν δράσεις του φεστιβάλ, τμήματα σχολείων από όλη την Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο Κώστας Μάγος, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Π.Θ. και μέλος του Εργαστηρίου Λογοτεχνίας, επισήμανε ότι το φεστιβάλ αποτελεί μεγάλη τιμή για την πόλη του Βόλου καθώς την εντάσσει στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις που γίνονται φεστιβάλ παιδικού βιβλίου. «Το Π.Θ. στήριξε εξαρχής το φεστιβάλ αλλά τα δύο τελευταία χρόνια και φέτος ειδικά έχει τη μεγαλύτερη ενεργή παρουσία. Το Π.Τ.Π.Εκ μέσα από το Εργαστήριο Λόγου και Πολιτισμού και με κατεύθυνση το παιδικό βιβλίο με διευθύνουσα καθηγήτρια την Τασούλα Τσιλιμένη, έχει οργανώσει μία σειρά δράσεων. Σε αυτές ξεχωρίζει η βράβευση δύο Ελληνίδων συγγραφέων που θα γίνει το Σάββατο 6 Απριλίου, των Αγγελική Βαρελά και Μαρίζα Ντε Κάστρο που έχουν προσφέρει πολλά στο χώρο του παιδικού βιβλίου και ως συγγραφείς και υποστηρικτές των δράσεων φιλαναγνωσίας».

Τόνισε δε ότι στο φεστιβάλ συμμετέχουν περισσότεροι από 70 φοιτητές εθελοντικά και πέραν από την υποστήριξη των δράσεων, «ως υποψήφιοι εκπαιδευτικοί θα δουν πως οργανώνεται ένα φεστιβάλ και πως θα οργανώσει αντίστοιχες δράσεις στο χώρο του σχολείου».

Τέλος ο συγγραφέας, εκπαιδευτικός και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Φεστιβάλ, Διονύσης Λεϊμονής, επισήμανε ότι το στήσιμο του φεστιβάλ αποτελεί επίπονη διαδικασία, αλλά πλέον «με την εμπειρία μας το διοργανώσαμε καλύτερα και πιο εύκολα. Τα εργαστήρια θα είναι διαδραστικά, καθώς δεν θα γίνονται απλά παρουσιάσεις βιβλίων αλλά οι μεγάλοι συμμετέχοντες θα ενεργούν μαζί με τους συγγραφείς και θα υπάρχει διάδραση».

Τόνισε ότι το φεστιβάλ έχει γίνει θεσμός και πολλοί ζητούν να πληροφορηθούν πότε θα γίνει μεταξύ των οποίων πολλοί συγγραφείς και εκδοτικοί οίκοι: «Πρέπει να έχει συνέχεια η συγκεκριμένη διοργάνωση, ανεξάρτητα από τα πρόσωπα που το διοργανώνουν. Έφηβοι και εκπαιδευτικοί χρειάζονται αυτή την τόνωση. Υπάρχουν εργαστήρια και για γονείς και εκπαιδευτικούς ώστε να πάρουν στοιχεία και να αποδοθούν στην τάξη και στη σχολική πραγματικότητα».

Τέλος ο Σύλλογος «Εσταυρωμένος» θα στηριχθεί φέτος στο πλαίσιο του κοινωνικού προσώπου του Φεστιβάλ ενώ θα συμμετέχει και με εργαστήριο.

Ολόκληρο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα