Αυλαία για τους Μαθητικούς Αγώνες Επιχειρηματολογίας-Αντιλογίας «ΑΝΤΙΛΟΓΙΕΣ»

15:36 17/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η μεγάλη ώρα για τους Φιλικούς Μαθητικούς Αγώνες Επιχειρηματολογίας-Αντιλογίας «ΑΝΤΙΛΟΓΙΕΣ», που διεξάγονται μεταξύ ομάδων μαθητών Λυκείου, ήρθε! Η προκριματική φάση των Αγώνων διεξάγεται το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017, στο 1ο ΓΕΛ Παπάγου, (Κύπρου και Ιωνίας 4, Παπάγου), 09:00-17:30.

Τους Αγώνες συνδιοργανώνουν η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας, το 1ο ΓΕΛ Παπάγου, η Γερμανική Σχολή Αθηνών, η Πολύτροπη Αρμονία και η Ελληνογαλλική Σχολή

Jeanne D’Arc.

Σε τρεις φάσεις

Οι Αγώνες διακρίνονται σε προκριματική, ημιτελική και τελική φάση.

Στην προκριματική φάση οι Αγώνες διεξάγονται σε τρεις γύρους. Οι ομάδες των μαθητών αγωνίζονται σε διαφορετικές αίθουσες, στο ίδιο θέμα, σε ζευγάρια που προκύπτουν στον πρώτο γύρο ύστερα από κλήρωση. Αν ο συνολικός αριθμός των ομάδων που συμμετέχουν είναι περιττός, τότε συστήνεται επιπλέον μια μικτή ομάδα με μέλη που προκύπτουν ύστερα από κλήρωση ανάμεσα σε ενδιαφερόμενους μαθητές των συμμετεχόντων σχολείων.

Στον δεύτερο και τρίτο γύρο τα ζευγάρια προκύπτουν με βάση τις νίκες ή/και ήττες τους στον πρώτο και στον δεύτερο γύρο.

Πιο συγκεκριμένα:

Κατά τον δεύτερο γύρο οι ομάδες που έχουν νικήσει στον πρώτο γύρο κληρώνονται τυχαία μεταξύ τους όπως και οι ομάδες που έχουν χάσει στον πρώτο γύρο κληρώνονται τυχαία μεταξύ τους. Αν ο αριθμός των νικητών και ηττημένων είναι περιττός, ύστερα από την κλήρωση μεταξύ των νικητριών ομάδων, η εναπομείνασα νικήτρια ομάδα κληρώνεται τυχαία με μια από τις ηττημένες στον πρώτο γύρο ομάδες. Η κλήρωση συνεχίζεται μεταξύ των υπόλοιπων ηττημένων στον πρώτο γύρο.Κατά τον τρίτο και τελευταίο γύρο των προκριματικών Αγώνων δημιουργούνται (και ανάλογα με τα νίκες/ήττες των ομάδων) τρεις ομαδοποιήσεις:
Α) μία με τις ομάδες που έχουν δύο νίκες
Β) μία με τις ομάδες που έχουν μία νίκη και μία ήττα
Γ) και μία με τις ομάδες που έχουν δύο ήττες

Η διαδικασία

Από ξεχωριστές, τυχαίες, κληρώσεις για κάθε ομαδοποίηση και με την προαναφερθείσα σειρά (πρώτα η ομαδοποίηση Α, στη συνέχεια η ομαδοποίηση Β, στο τέλος η ομαδοποίηση Γ) προκύπτουν τα ζευγάρια του τελευταίου γύρου. Σε περίπτωση περιττού αριθμού ομάδων στις ομαδοποιήσεις Α ή/και Β, τότε (όπως και στον δεύτερο γύρο), η τελευταία ομάδα της ομαδοποίησης για την οποία διενεργείται η κλήρωση κληρώνεται τυχαία με μία ομάδα από την επόμενη ομαδοποίηση.

Οι κληρώσεις γίνονται παρουσία των εκπροσώπων των σχολείων.

Οι τέσσερις καλύτερες (με τις περισσότερες νίκες και την υψηλότερη βαθμολογία) ομάδες προκρίνονται στην ημιτελική φάση και στη συνέχεια οι νικητές των ημιτελικών αγώνων αγωνίζονται μεταξύ τους στην τελική φάση που διεξάγεται σε ένα γύρο. Οι ημιτελικοί και οι τελικοί Αγώνες πραγματοποιούνται την επόμενη ημέρα από τους προκριματικούς.

Οι ομάδες των σχολείων που συμμετέχουν στους αγώνες Επιχειρηματολογίας-Αντιλογίας «ΑΝΤΙΛΟΓΙΕΣ» μπορούν να αποτελούνται από πέντε έως οκτώ μαθητές. Σε κάθε Αγώνα Επιχειρηματολογίας-Αντιλογίας του πρώτου, δεύτερου και τρίτου γύρου παίρνουν μέρος δύο ομάδες, η καθεμιά από τις οποίες αποτελείται από πέντε μέλη που επιλέγονται από το σύνολο των μαθητών που δηλώθηκαν από το σχολείο. Η σύνθεση της πεντάδας μπορεί να αλλάζει από Αγώνα σε Αγώνα. Οι πέντε αυτοί μαθητές συνεργάζονται κατά το στάδιο της προετοιμασίας και αποφασίζουν μεταξύ τους τον ρόλο του καθενός. Επιλέγουν τρεις ομιλητές και έναν εκπρόσωπο της ομάδας ο οποίος εκπροσωπεί την ομάδα του στις συνεννοήσεις με τους διοργανωτές και τους κριτές πριν από τον Αγώνα, ενώ αναλαμβάνει (μαζί με τον αντίστοιχο εκπρόσωπο της συνδιαγωνιζόμενης ομάδας) και καθήκοντα χρονομέτρη. Επιχειρηματολογούν υπέρ ή κατά ενός θέματος, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του Λόγου ή του Αντιλόγου έπειτα από κλήρωση. Το θέμα του αγώνα κληρώνεται από τράπεζα θεμάτων. Για να σχηματιστεί η τράπεζα, κάθε σχολείο που συμμετέχει οφείλει να στείλει έξι προτάσεις θεμάτων (4 θέματα επικαιρότητας, κοινωνικού, πολιτικού, πολιτιστικού, οικονομικού κ.ά. περιεχομένου, 2 φιλοσοφικού περιεχομένου). Το κάθε θέμα πρέπει να είναι διατυπωμένο με σαφήνεια και να αφήνει το περιθώριο και στις δυο πλευρές να αντιπαρατεθούν πάνω σε αυτό με ίσους όρους. Δεν πρέπει να βασίζεται σε ιδιαίτερα ειδικές και τεχνικές γνώσεις, ώστε να μπορεί ο οποιοσδήποτε να συζητήσει πάνω σε αυτό.

Σε κάθε αγώνα παρίσταται τριμελής Κριτική Επιτροπή, αποτελούμενη από έναν καθηγητή Πανεπιστημίου ή σχολικό σύμβουλο (πρόεδρος της επιτροπής) και δύο καθηγητές των συμμετεχόντων στους αγώνες σχολείων, η οποία καθορίζεται ύστερα από κλήρωση. Από την κλήρωση του εκάστοτε αγώνα αποκλείονται οι καθηγητές των δύο ομάδων και οι Πανεπιστημιακοί, σχολικοί σύμβουλοι και καθηγητές που σχετίζονται συγγενικά με μαθητές που φοιτούν στα συμμετέχοντα στον αγώνα αυτό σχολεία. Η Κριτική Επιτροπή αποφασίζει για τη νικήτρια ομάδα. Παρίστανται ακόμη και δύο Χρονομέτρες, ένας από κάθε διαγωνιζόμενη ομάδα, οι οποίοι καταγράφουν και ενημερώνουν τους ομιλητές για το υπόλοιπο του χρόνου που έχουν στη διάθεσή τους. Μπορεί να υπάρχει και ακροατήριο.

Κατά τη διάρκεια του Αγώνα, δικαίωμα λόγου έχουν αποκλειστικά οι ομιλητές των δύο ομάδων που συμμετέχουν και ο πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής. Όλοι οι υπόλοιποι δεν παρεμβαίνουν στον Αγώνα.

Το Σάββατο 1 Απριλίου 2017 αναμένεται να διεξαχθεί η προημιτελική φάση και την Κυριακή 2 Απριλίου 2017 η τελική φάση και οι βραβεύσεις.

Συνδιοργάνωση: 1o ΓΕΛ Παπάγου, Διεύθυνση Δ.Ε. Β΄ Αθήνας, Ελληνογαλλική Σχολή «Jeanne d’Arc», ΓΕΛ «Πολύτροπη Αρμονία», Γερμανική Σχολή Αθηνών

Τόπος διεξαγωγής: 1ο ΓΕΛ Παπάγου, Κύπρου και Ιωνίας 4, Παπάγου

Οι ΑΝΤΙΛΟΓΙΕΣ 2017 έχουν ενταχθεί στο διετές ευρωπαϊκό πρόγραμμα δράσεων της ΕΡΤ «ΟΧΙ στη Ρητορική του Μίσους στον δημόσιο λόγο».

«ΟΧΙ στη Ρητορική του Μίσους στον δημόσιο λόγο»

Η ΕΡΤ πρωτοπορεί στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και των διακρίσεων, συμμετέχοντας στο διετές ευρωπαϊκό πρόγραμμα δράσεων υπό τον γενικό τίτλο «RespectWords – Διαμοιρασμός καλών πρακτικών για την αντιμετώπιση της ρητορικής του μίσους στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ».

Η δράση υλοποιείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και, συγκεκριμένα, από τον επίτροπο αρμόδιο για θέματα Δικαιοσύνης και Καταναλωτών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Δικαιώματα, ισότητα και ιθαγένεια (2014-2020)» (πρόσκληση: JUST/2015/RRAC/AG). Για τη συμμετοχή της η ΕΡΤ -ο μοναδικός ελληνικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός που συμμετέχει στο πρόγραμμα- έλαβε χρηματοδότηση ύψους 100.004,88€ από το συνολικώς εγκεκριμένο ποσό των 639.363,86€.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμμετέχουν ακόμα οι ακόλουθοι φορείς: ο Ραδιοτηλεοπτικός Φορέας της Ισπανίας-Παράρτημα Ανδαλουσίας ΕΜΑ/RTV (Asociación De Emisoras Municipales Y Comunitarias De Andalucía De Radio Y Televisión), το Comharchumann Cumarsaide Pobal Bhaile Atha Cliath-T. (Ιρλανδία), το ERREPI S.p.A – RADIO POPOLARE (Ιταλία), το Radio Student Association – RADIO STUDENT (Σλοβενία), το Foundation For Civil Radio Broadcasting (CIVIL RADIO) (Ουγγαρία), το Radio Dreyeckland Betriebs GmbH (Γερμανία), το International Press Institute (Αυστρία).

Στο πλαίσιο του προγράμματος, η ΕΡΤ έχει ορίσει ομάδα εργασίας, η οποία σχεδιάζει και υλοποιεί από κοινού με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες ραδιοτηλεοπτικούς φορείς τη διοργάνωση σεμιναρίου στην Αθήνα, ραδιοφωνικές εκπομπές και οπτικοακουστικό υλικό σχετικά με το θέμα, νέο Κώδικα Δεοντολογίας, καθώς και Ευρωπαϊκό Διαδραστικό Χάρτη (Interactive Map) με τις 70 καλές πρακτικές για την αντιμετώπιση της ρητορικής του μίσους.

Keywords
Τυχαία Θέματα